[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
其實遲早都要加生產線生產彈藥,點解唔早啲做呢?
from PTT軍事版
[情報] 愛國者發射車首殺

https://x.com/GloOouD/status/1766445017046904864
地點:頓州的Serhiivka,阿瓦迪夫卡西方,距離最前線只有約18公里,一樣是被無人機
前觀,然後call伊斯坎達爾,兩輛愛國者發射車與一輛德國MAN KAT1卡車被毀,看這爆炸
車上如果有人真的凶多吉少

https://x.com/GloOouD/status/1766445024311423254
https://x.com/TuiteroMartin/status/1766449807814492173?s=20
影片字幕是寫S-300,但實際上看車門與其他特徵是愛國者

https://twitter.com/lost_warinua/status/1766446941129298129
修正一下定位,是位於紅軍村西方的Serhiivka,所以距離最前線是約55公里

俄軍的無人機前觀可以前進到50多公里,這野戰防空感覺很空虛...

共和黨玩夠未 侵玩夠未
歐盟的問題唔係"做唔做得到", 而係"肯唔肯做 = 決心", "幾快去完成 = 時間", 同"做做幾盡 = 加到幾多".
你望下南斯拉夫, 遲左幾年先肯出兵塞爾維亞.
今次幫烏克蘭雖然好撚快, 但流於一時衝動,
而唔係真正意識到係威脅歐洲既生死之戰.

馬克龍企出黎雖然係法國既私心,
雖然民意唔支持, 但方向確實無錯,
烏克蘭戰爭唔可以咁落去, 唔係淨係加大軍援,
而係將烏克蘭戰爭當係北約被攻擊咁去應對.
就算你唔派軍, 都唔可以再綁手綁腳, 有戰機就俾,
有金牛座就俾, 由得烏克蘭放手打俄國本土.
#198, 我亦PO佐. 目前觀望.

但無論被破壞的係愛國者定S-300, 明顯地俄羅斯的ISR技術與戰術上, 慢慢與西方世界支援的烏克籣拉近, 呢點亦係無可否認的事實.

Iskander-M 射程約500公里, 俄羅斯可以部署喺俄國境內攻擊烏克籣東部前線. 要應付Iskander-M = 摧毁呢類部署喺俄國境中, 威脅烏克籣的軍事目標, 除佐烏克籣的無人機外, 西方世界仲應該要俾佢哋支援的中程巡航飛彈, 打擊俄羅斯境內的目標 = 攻擊Iskander-M的發射平台, 否則只有烏克籣單方面被動防禦唔係長短的解決辦法.

總括個人意見:
1. 需要令烏克籣有對等的反擊手段(短期應急 = 援助對等的飛彈, 長遠解決 = 幫助烏克籣發展自己的彈道飛彈). 主動消除Iskander-M呢類威脅.
2. 除佐"表世界"的制裁, 亦要盡力阻止俄羅斯喺"黑暗/地下世界"無法無天的交易.
其實對呢啲愛國者同M1被打爆都已經無感覺,
如果大家有留意, 我已經好耐無貼嗰啲烏軍打爆T72等等既twitter,
因為已經無意義. 戰事已經係消耗戰, 西方軍援一定有被俄軍打爆,
長期戰係必然既事. 你望下出面, 一架M1被打爆好似好大件咁.
都唔知為乜.

最要關注既已經唔係前線. 美國兩黨互片, 捷克搵彈藥,
馬克龍無啦啦彈出黎話派兵, 俄韓中軍事合作,
土耳其又想拉人傾和談. 呢啲比起前線資訊更加值得留意.
#206 我講佐部分同提督一樣的見解, 唔可以再綁手綁腳地援助烏克籣. 最基本的就係要令烏克籣同俄羅斯喺比較對等的情況下打, 其中之一就係讓烏克籣可以用外國支援的軍備, 攻擊俄羅斯境內目標.

不過俄羅斯改進佐戰術, 用短程彈道飛彈, 清除烏東前線烏克籣防空系統對俄羅斯空天軍威脅, 而且某程度上佢哋做得到, 係有1手.

以戰爭來講, 俄羅斯的進步, 先會俾到壓力西方世界/歐盟/北約, 無論喺戰術, 戰略同意志上, 唔好再睇小認真地打到底的俄羅斯而固步自封, 呢兩年來, 西方世界係太睇少普京, 俄羅斯與其邪惡軸心的決心與執行能力.

另外喺制裁, 阻止俄羅斯War Finanacing上, 係我哋活喺表面世界的人太天真, 高估表世界裁制對俄羅斯的影響, 低估黑暗世界的無法無天, 無視表世界制裁下的交易質與量. 單靠"表世界"的制裁, 係冇辦法有效制止俄羅斯源源不絕的War financing的.

總體來講: 和平時代結束了啦, 歡迎來到"戰錘3K"的瘋狂世界!
提督我講過N次: 我係Foucs on Operation and Tactical Level. 當然要講呢D前線戰場資訊, 俄烏雙方喺戰爭中的進化啦!

如果唔注意Operation and Tactical Level上雙方的變化, 點要達得成你比較concern的戰略層面上的目標?

上層戰略 - 中層的Operation - 最下層執行的Tactical, 係互為因果.
表世界, 西方世界同美國的制裁無法有效制止俄羅斯的War Financing, 愈來愈多"黑暗世界"交易浮面, 代表美國為主導的國際秩序瓦解, 世界進入無法無天, 力量=真理的"戰錘3K"多極世界時代的第一步.
睇人講野, 要睇清楚.
我話, 嗰啲戰場資訊我無貼, 但有睇.

"更加值得留意", 係有"更加"兩隻字,
無話戰場資訊唔重要.
對我來講, 戰場資訊同"看不見的戰場"=外交, 政治, 一樣重要

甚至我個人會將戰場資訊分析的順序排得更高: 因為我係集中研究Operation同戰術. 戰場外的戰略, 政治, 經濟外交變化, 我有concept同注意呢D方面對前線Operational, Tactical上的影響就夠.
件垃圾連奧爾班都讚好 曬氣啦
你做乜摭摭掩掩"理性烏粉"? 要吊揚提督佢試圖為侵辯護, 咪直接吊攞

喺呢件事上, 我都係直接吊9佢架, 仲要好少有的公開話係我負評佢的. 而提督佢的確除佐"10年後", "忍耐", "let's see"之外, 冇辦法對而家前線奮戰中的烏克籣戰士同被俄羅斯侵略壓迫受苦的人們講其他嘢, 或者作出有效的即時幫助. 呢點我同提督永遠唔會有交集, 亦唔會有共識. 只係一而再, 再而三"各自表述"立場而已.

總括來講:
提督同呢度的比較抽離到的版友 = Let's see, 睇遠D, 唔好為一時得失斤斤計較, 呢場仗有排打...etc意見.
我的意見與回應 = 烏克籣好多受迫害的人與前線奮戰的士兵, 佢哋冇命等到"睇遠D", 最後勝利的一天的到來.

提督同我都冇錯的, 分別只係"企喺邊D人群的立場"睇一件事咁解.
https://x.com/new27brigade/status/1766445629692424596?s=20

以色列都開始慢慢多用"高科技", 以無人機械對付以唔怕犠牲人命代價的痴線團體, 減少士兵傷亡

烏克籣與西方世界, 亦係向緊呢個方向走, 所有珍惜人命的國家, eventually都應該係走向"無人化戰爭"的路.
補充: 戰場資訊, 反映出俄烏雙方, 喺呢場戰爭中互相進步與進化.

例如海馬斯與烏克籣防空系統被短程彈道飛彈摧毁, 代表俄羅斯搵到有效手段, 偵察然後用500公里的彈道飛彈, 打擊烏克籣快速部署目標. 呢D變化當然要值得注意啦.

睇的重點唔係零碎資訊, 而係零碎資訊整合到一齊時 = 俄烏雙方的戰術層面上的變化. 由上個月阿夫迪夫卡失守後俄羅斯空天軍戰機接連被擊落, 到俄羅斯開始轉變戰術, 用短程彈道飛彈打擊烏克籣海馬斯, 防空系統, 俄羅斯今次只用半個月就搵到有效排除威脅的方法, 戰術適應與改進速度快到完全唔似係俄羅斯.

宜家個波就去番烏克籣度: 點樣喺俄羅斯呢套新戰術下, 1. 保護自己珍貴的外援裝備, 2. 源頭打擊, 反制並摧毀呢D短程彈道飛彈的發射平台. 我哋就睇下烏克籣往後的表現.
如果你係想話我, 直接啲就得.

我唔認為佢通俄, 不過我無任何方法去證實.
而家講咩都無用. 如果侵選唔到, 就唔需要討論,
如果佢選到, 我地再睇下佢係咪真係通俄.

let's see.
我覺得只得番三戰或烏克蘭投降議和兩個可能性
一路打只會一路escalate 上去
NATO 無決心打三戰滅俄
就不如快d 焗烏克蘭投降睇下傾唔傾到輸一半
Sorry, 投降輸一半的結果, 仍然係3戰, 我個人認為3戰係無可避免.

歷史已經講得好清楚: appasementh的盡頭, 就係世界大戰, 侵略者的野心, 永遠不會滿足.

巴打的講法應該改一下: 宜家打3戰? 定烏克籣被迫議和後幾年, 再打更甘, 對西方世界更辛苦的3戰? 其實就係西方世界想3戰喺乜嘢情況下開局? 想宜家打? 定過幾年俄羅斯戰爭動員更充分下再打? 我認為宜家打對西方的壓力冇咁大, 幾年後先打, 等於重覆1939年時2戰的地獄模式開局.

我唔係M, 對地獄模式開局冇乜興趣.
我相信大部生處和平社會ge 人會揀先犧牲烏克蘭搏下三戰拖得就拖
唔會而家就推上三戰
你相信就好

我相信的係另一套 = 歐洲人,會記得二次大戰血的教訓,唔會放棄烏克蘭同烏克蘭人,重覆二次大戰前的錯誤。

雖然喺我眼中,歐洲人宜家先急起直追,已經慢了半步,俾俄羅斯搶得戰爭動員上的先手,但仲未算太遲。
其實烏克蘭係幫西方爭取緊時間.
三戰好易擦槍走火, 政界其實已經知,
但一般人民仲未意識到, 覺得唔關自己事.
如果民選政客一力主戰, 肯定俾人趕落台,
你望下馬克龍就知.

暫時只能用軍援烏克蘭去加強軍備生產,
以免三戰真係來臨時措手不及.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞