[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
因為油價issue:
Financial Times 報導:
US has urged Ukraine to halt strikes on Russian oil refineries
Washington told Kyiv that drone attacks risk driving up crude prices and provoking retaliation
https://archive.is/OTRef#selection-1597.0-1603.94
佢住喺奧德薩.
終於都俾人逼到要曬冷,但係大家都知道曬冷輸咗嘅後果係點

蘇聯解體2.0
關於以巴, 呢篇要留意.
內塔尼亞胡借加沙戰爭, 不斷擴大西岸既屯墾區.
而10月7日既攻擊, 導致以色列人唔願意為巴人出聲.
呢篇值得睇.

https://www.ft.com/content/8a6a3e01-0f92-4541-9b90-c19e6fd030d4
一開頭已經諗, 極右同hamas自己搵個場搞個拳賽打飽佢, 好過兩國之間仇恨不斷延綿
喺以色列而家試圖講議和只怕連左翼都會屌
節錄. 詳細自己睇.

But public opinion has shifted since the attack by Hamas on Israel on October 7, which triggered the Gaza war, activists said. “Since the absolute atrocity of the October 7 attack, the willingness of Israelis — even those that are not necessarily supportive of the settlement project — to display any form of support for Palestinians has shrunk,” Michaeli of B’Tselem said. “The focus of everyone is on Gaza. And the settlers have utilised this[size=5] as a golden opportunity[/size=6].”
打加沙還打加沙, settler自己都一樣係仆街.
一開始我都講, 你打加沙打哈馬斯都算,
West Bank嗰班settler唔可以博懵.
但係講啫, 打加沙都係一種入侵嚟
攻打, 同永久佔領+驅逐原居民, 係兩件事.
內塔尼亞胡係想靜雞雞吞左西岸.
咩人做? 好好奇.
still, why not both?
所以挺巴(連帶反以)嘅人好不幸地經常嚴重失焦, 賣慘得嚟又冇認清身邊好多別有用心嘅所謂盟友
哈馬斯自己選擇的:佢哋選擇以武力解決問題,就要承擔後果。

普京,胡塞武裝亦一樣。戰爭一旦開始,冇人可以100%停到車。

不過呢d組織最仆街的係:為佐自己的痴撚線理想,拉哂成村唔一定支持佢哋的人落水。
IS-K vs Russia,我只會食花生
我唔在乎哈馬斯, 不過以色列咁搞法,
到時就唔止哈馬斯, 恐怕連西岸平民都再一次大起義,
美國扶殖既阿巴斯會被視為國賊, 會被西岸巴人推翻甚至殺死,
到時你又要多一個10年去扶殖另一個人.
唔好忘記, 哈馬斯就係大起義之下催生出黎既terrorist.
加沙一個哈馬斯, 西岸你又想整多另一個哈馬斯?
我之前講過, 以巴之間係無腹地可言.

你搞加沙, 西岸巴人唔高興, 但至少無燒到佢地,
無一個instant既影響. 你搞埋西岸, 個後果嚴重好多.
以色列玩到咁, 對佢都無好處. 不過內塔尼亞胡唔會理,
拜登襟佢唔住.
所以我都唔會積極討論, 就算撇開別有居心嘅人, 撐以都係死硬
兩邊都唔會撐, 我頂多算係少少偏以色列嗰邊,
但以色列既作為好難撐得落.
同莫斯科恐襲一樣,花生mode睇戲

當然食花生之餘,亦要注意呢d動作連鎖效應,對我哋有乜影響。
我一直都講一個觀點:今次搞到咁大完全係意外黎,
就連中國伊朗同普京都無預計到會咁.

預期沙特班友唔會有咩動作, 應該唔會有大變,
就係等以軍清完加沙, 之後到底會唔會搞埋西岸.
最有可能只係一場加沙戰爭結束,
有手尾都係幾年之後既事, 對外界應該唔會有太大影響.
中俄兩國否決由美國發起的加薩停火聯合國決議
https://lih.kg/3657477

https://www.reuters.com/world/middle-east/un-security-council-fails-pass-us-resolution-calling-immediate-ceasefire-gaza-2024-03-22/

"For all the fiery rhetoric, we all know that Russia and China are not doing anything diplomatically to advance a lasting peace or to meaningfully contribute to the humanitarian response effort," she told the council after the vote.
其實歷史一早講佐:有d事一開始佐,成個蝴蝶效應冇人能夠“控制”到。

但獨裁者們俾自己的野心,自大,以為“自己可以掌控一切”的心態蒙蔽,輕蔑人多樣性造成的不確定性。最終做出讓一切失控的舉動
有d蝴蝶效應,會喺幾廿年,甚至上百年後才會睇到:例如1876年普魯士革命失敗,一大批支持革命分子逃往美國,呢班人的“復仇”,直到差唔多70年後的二次世界大戰,先由佢哋的子孫之手完成。

呢個已經算比較近,歷史上最長的復興/復仇史,應該係長達差唔多2千年的猶太人重新喺迦南之地重建以色列。就算係“陰差陽錯”,N種機遇加埋的結果都好,推動成事背後的“千年怨念”都非同小可。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞