[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
搞公投
BTW, 就紋章學角度, 我有興趣了解呢個"國徽"設計背後的意思.

西方世界每一個紋章, 徽章設計, 都有其背後代表的意義. 唔係隨便畫出來的.
睇緊楚漢戰爭嘅我會諗, 首先要有劉邦項羽咁嘅軍閥先至成勢
旨意六國復辟似乎就諗多咗
唔好理之後會點, 首先吹佐個勢出來先

選擇呢個時間點, 喺政治上肯定係為佐同3月17日的普京總統大選"贈慶".
另外, 劉邦項羽唔係第一日就係"劉邦項羽".

而且, 古代六國/部落衝突邏輯, 適唔適用於宜家的俄羅斯? 我有保留, 要持續觀察.

宜家我只能夠講: 俄羅斯係慢慢倒退番去帝巴所講, 亦係提督之論點的"so call現代"中東, 高加索地區的邏輯 = 唔講"江湖規矩"或者叫"國際法", 總之邊個拳頭最大, 邊個就係"法律, 正義"的中古時代邏輯.

但"慢慢倒退", 唔等於宜家呢一刻已經完全"復古"番哂
依個係傳統庫斯克紋章
https://en.wikipedia.org/wiki/Kursk

俄文維基有幅圖show晒俄羅斯帝國各個省同地區既紋章
(我唔識俄文,網頁就話google translate翻譯到,圖就翻唔到)
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Brockhaus_and_Efron_Encyclopedic_Dictionary_b15_462-2.jpg
大家要多啲上黎.
見我地近期少人討論, 有人想上黎食左個POST.

唔係同你講既醉愛甜心, 你fuck off啦.
CUP我記得係陶傑既.

不過總部喺唔喺香港就唔知.
根據俄羅斯社保基金官網數字
2023年俄羅斯注冊31-59歲殘障男性增加了51萬, 31%
https://twitter.com/verstka_media/status/1768271672010739858
google translate有圖片翻譯.

由1,666,000 升到2,173,000

英文會清楚啲.
巴打, 呢個啲資料幾重要下, 可唔可以quote返#61再貼一次?
可以連埋#410同埋#412嗰張圖.

另外, 牧巴可唔可以將#61置頂?
烏克蘭先係主打.
前前後後廢左蛾羅斯成百萬男人
如果咁睇, 烏克蘭報出黎嗰個俄軍死亡數應該唔差幾多.
就算有誤差都應該同上面個數差唔多

死四十萬,殘五十萬,上下10%

1%人口,GDP至少無2%,仲有好多影響未計
其實法國佬係咪想趁機逼成個北約上轎, 包括美國?
如果係正想戰爭, 一般係一死兩傷至一死三傷. 但俄軍救傷得別差,
寧願推多啲炮灰去死, 恐怕連一死兩傷都做唔到,
接近一死一傷既比例係合理推測.

如果真係要計人口, 你要計晒成個俄羅斯聯邦, 唔係單計直轄區域.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞