[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
民兵三型都未有係實戰中用過

依家就係講緊有空優下,除雷係好快,亦都有研究過戰機用CBU-72轟炸掃雷係可行方案
你就係要講布雷快過除雷,咁即唔好掃雷囉,等俄佬用曬啲地雷唔會再加,咁你慢慢用車掃,先再突破敵人防線好唔好
首先我唔係懷疑研究的可行性, 但真係未喺實戰中試過, 美軍咁多年來亦未有機會試 (海灣戰爭, 2003年的伊拉克都太弱, 死守到底的意志遠冇俄羅斯咁堅定).

民兵三型未投入過實戰, 但每年都有定時定候試射, 兩者冇得比.

假如北約正式落場打俄羅斯, 睇下我哋有冇幸看到呢項"航空掃雷"的研究, 會唔會可以首次喺實戰中使用
如果可以咁容易炸得乾淨, 柬埔寨一早搞掂左.

BTW, 醉愛甜心你條俄毛fuck off啦屌你老母.
呢單高度注意.

Ukraine Suspects Russia’s Missiles Guided by US Commercial Satellite Imagery
The US multi-platform publisher The Atlantic cites an unnamed Ukrainian military source who suspects that Russia is selecting cruise missile targets using US satellite imagery.

https://www.kyivpost.com/post/29729
FAE,溫壓彈個類野
個研究講緊四架AV-8,每架帶7粒500磅

和平時期炸到越戰咁,睇吓有冇人屌你
我諗無人會願意做白老鼠.
另外巴打.

喺設想敵人對應方案果陣, 首先要企喺"俄羅斯指揮官"的角度設想: 如果我係俄羅斯的指揮官, 變對北約的空中優勢, 而我方=俄羅斯只剩兵力與砲火, 彈藥數量優勢的話, 咁身為"俄羅斯指揮官"的我, 有乜可以用的手段, 充分利用剩餘的地面數量優勢, 阻止北約部隊的地面推進?

其中一個阻止手段就係層層防禦 = 當前面打緊果陣, 不停喺後方堆疊防線, 迫北約地面部隊好似剝洋蔥皮咁, 一層層地吸收掉北約地面推進的動能, 中間再用人潮, 不停地組織各種反擊與反衝鋒行動. 等北約地面部隊因為人力劣勢出疲態時, 再攞回戰場主動權.

而快速堆疊防線重點之一, 就係遠程快速布雷能力, 巴打你要期望北約的空襲, 有效地清除俄羅斯"絕大部分"的關鍵快速布雷系統, 只要有一定數目的"漏網之魚", 北約地面部隊的推進, 肯會受到阻礙.

我都想睇下北約的Uber式空襲密D, 各種彈藥多D? 定俄羅斯 + 第三世界的賤民人海多D? 首先北約有冇足以喺戰場上, 殺光幾廿億第三世界人口的常規彈藥儲備先 (Worst scenario = 我假設普京真係有本事倒哂所有第三世界的壯丁, 過來烏克籣做砲灰)?

北約持續空襲到俄羅斯地面部隊完全失去戰意先再推進? 我唔會低估一群敵人的"抵抗意志".
如果wiki講既野係真,沙漠風暴係有用過黎除雷
First-generation CBU-55 and CBU-72 fuel-air weapons were used in the Vietnam War. A second generation of FAE weapons were based on those, and were used by the United States in Iraq during Operation Desert Storm.[2] A total of 254 CBU-72s were dropped by the United States Marine Corps, mostly from A-6Es. They were targeted against mine fields and personnel in trenches, but were more useful as a psychological weapon.
空中優勢確實係無敵.
如果俄軍可以一次動員200萬人全方位進擊,
北約可能會炸唔切 / 唔夠機.
但俄軍而家做唔到. 佢只係局部戰場可以兵力/火炮優勢,
唔係每個地方都全方位7:1.

如果北約入場, 普京都被逼要總動員.
到時就睇下各個加盟國係咪真心願意出兵.
至少哈薩克好撚想縮.
首先感謝巴打補充資訊

然後我試為作為"psychological weapon" = 心理戰用來打擊伊拉克守軍的抵抗意志, 多於實際用來排雷.

但先炸mine field一輪, 先掃一turn"初步排雷", 之後掃雷車同工兵再進一步排雷點都會再快D, 最少要處理的剩餘地雷數目點都會少佐.
有空優已經係可以派無人機可以係人哋頭頂長期遊蕩,只要有炮有車突出黎已經會俾人炸
我的假設係唔止200萬咁撚少, 提督太睇唔起普京(+習近平兩條痴線佬)

我以二戰為基準, 動員接近1千萬兵力果種"啟示錄"級別戰爭. 1945年前蘇聯東線進攻, 全線夾理接近呢個數.

講到明係戰爭擴大到"三戰"規模, "啟示錄"式大戰, 唔用百萬到千萬級別動員, 有D講唔過去吧?
俄羅斯聯邦唔係蘇聯, 中亞地方只係一啲西方唔想掂既地區,
佢地並非對俄羅斯有咩忠誠, 只係利益結合, 跟大佬咁跟.
跟著俄羅斯打順風仗當然無所謂, 打硬仗就唔洗諗.

有亞美尼亞做辦.
再望下哈薩克, 俄國侵烏之前幫過佢平亂,
而家似乎係想搵普京老襯.
#557 我係假設普京真係咁有本事, 搵哂第三世界賭撚做砲灰, 而居然有幾廿億第三世界砲灰俾普京燒. 咁幾廿億第三世界人/賭撚中, 有上千萬甘願搏一搏, 好正常的比例喎. 班非洲請來的傭兵, 分分鐘連北約係乜嘢都唔知.

我仲未講最嚴重的case (雖然我都知不太可能) = 要準備足以殺光幾廿億普京請的傭兵 + 俄羅斯極端主義追隨者的彈藥.
佢做得到一早做左,洗等你叫咩。
非洲你以為好落後?相對歐美絕對係,
但人地都有新聞睇,有互聯網用,
一樣知你俄烏打左兩年。見你不斷招兵,
阿茂都知你搞唔掂啦。會有人收錢做炮灰,
但唔可能好似當年蘇聯咁爆兵海。

除非,某10億人大國肯爆兵海啦。
嗱,我話印度咋,唔好諗錯隔離。
提督做乜帶頭盔? 咁驚23條做乜?

中共咪中共, 習近平咪習近平攞!

係呀! 我就係直接吊習近平水9普京侵略烏克籣呀! 仲想侵略台灣, 窮兵黷武! 23條又點? 將來我返來香港時唔會係我自己一個, 而係帶成隊英美聯軍過來打爆班港共中共呀!

制裁賣港賊? 捉佢哋去三戰紐倫堡審? 太浪費西方世界資源啦! 三戰果陣直接一枚JDAM-ER炸死佢哋 (仲要係手足親手發射的, 誠意地送佢哋一程), 好似當年2戰納粹法官下場算9數啦!
呢個想法, 或者叫預測, 我早喺2019年大革命, 10月林鄭條8婆實行緊急法果陣, 已經預計到世界最終會走到呢一步, 不得不用武力, 借三戰同中共, 賣港賊一次過清算哂咁多年的恩怨.
你要顧住呢個POST仲有人喺香港.
你自己著左草喺英國講乜都係你既事,
無謂喺呢度累到其他巴打.
摩爾多瓦入歐盟咁ehentai又要搬server
歐盟區唔俾咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞