[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
要打克里米亞, 點都係要先搞掂烏南. 嗰邊啲地雷陣幾惡搞下.
牧巴, 39頁啦, 你睇下幾時開POST.
我會轉另一個方式問: 中國/俄羅斯如果要build up同西方一較高下的大規模化工加工產業, 有乜嘢難度? 可唔可以短時間內(e.g: 5年左右)build up成條"邪惡軸心化工產業鏈"?

我的睇法係: 俄羅斯短期的弱點, 係十幾廿年前的能源化工設施, 太依靠西方尖端技術/產品, 普京冇估到要同中共一樣, eventually 玩total decoupling. 整個產業都受影響. 依家係睇俄羅斯與中共, 可唔可以用"抄"或"山寨"方式, 補番因制裁而缺損的相關產業.

Decoupling係雙刃劍, 唔止西方企業, 俄羅斯, 中共企業一樣會受影響.

雖然本人其實樂見邪惡軸心真係可以build up自己一套生態鏈, 同西方自由世界的市場產業爭一日長短.
要做, 應該係做得到
原油既pipeline可以分批運埋gasoline,
mix少少係唔怕.
https://www.britannica.com/technology/pipeline-technology/Oil-pipelines

問題係, 當普京將煉油功能外判俾中國,
等於將命脈交喺中國手上, 我唔認為普京肯咁做.
如果無辦法重建煉油, 真係山窮水盡,
到時維尼熊應該會趁火打劫, 普京真係變契弟.
支那石油化工產業算係相當完整
除左某d高階野整唔到(例如太空火箭燃料)
一般諗得到既石油化工產品都有生產能力
如果要問應該問某一樣做唔做到或者掉轉問邊d做唔到
最多係品質差d
所以支那通常係缺原油而唔係產品
但係普京冇其他辦法: 俄羅斯人就係得咁多, 已經要將舉國壯丁攞去填線打人海戰術, 加埋戰爭長期化造成的社會資源壓力, 普京一定要將部分生產分工俾其他邪惡軸心成員國, 先有辦法維持戰爭的消耗.

而且喺經濟角度, 中共亦因此會同俄羅斯形成更緊密的"共生, 唇亡齒寒關係". 俄羅斯驚中共會趁火打劫, 中共何嘗唔會驚俾俄羅斯斷原油, 咁佢加工加條毛咩?

以上係建基於俄中邪惡軸心eventually同西方世界喺經濟上totally decoupled, 獨裁者之間亦不得不破破釜沉舟, 暫時放低"內部矛盾", 優先對抗佢哋最大的公敵 = 目前由美國帶領的西方自由世界.
如果台海開戰, 咁呢個關係就一拍即合.
反過黎, 如果普京真係變契弟, 亦會鼓勵左維尼熊打台灣.
i mean, 佢有冇做開汽油出口? 船運之類.
汽油多數內銷
不過香港都有中石油
其他都有d第三世界有插旗

船用油bunkering我唔熟但船用油品質仲差過車用油
正常諗支那一定有供應
又係時候要諗title
幾好呀, 阿拉伯及伊教徒玩到去瘋狂負皮一本細路書
https://www.amazon.co.uk/dp/B0CS64DY6N?ref_=cm_sw_r_apin_dp_VVVE5KF6G7N3JX0T1E1J&language=en-GB&fbclid=IwAR1Kr0EbtGHgOkWGHKUZIVrp6r1Ym38HkqCDRUNhr2siGOhzJRJEiGa3dIQ_aem_AaAUmAHATCBx_O_Vyhflhf9oBsnIqGWB4hJ6DQjNs0nK2D3ZucYAJIUasbXrOiTXMat9QwG7Pzku0d8FsNbSTscE

回教世界喺現代進入一個新紀元, 一個新low, 我對呢個教嘅觀感比911嗰下更差, 但原因竟然係以版911
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞