[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
Server喺邊度唔重要 公司仲喺香港就要跪
咁其實高登同連登仲喺咪香港?
如果俄佬再次瘰白俄直插基輔,
北約係咪真係會同俄佬死過先?
定好似維和部隊咁渣流灘走佬架?
我就唔信呢個滿手鮮血嘅老狐狸會做張伯倫2.0
完全好似初期打仗咁,又話美軍唔會出手
但係係咁放情報等烏克蘭伏鳩班俄軍
今次俄羅斯好難再伏佢:俄羅斯用番前蘇聯果套,準備足夠的人海同彈海,好似巴赫穆特同阿夫迪夫卡咁,地面戰上用量來海爆對手。

佢個戰錘人類帝國式地面戰進攻模式,變番不斷用少量阿斯塔特精銳做矛頭,一搵做缺口,就馬上用“絕對數量優勢”的凡人星界軍conscripted兵力來填線一同突破。戰錘40K人類帝國的戰術,幾乎肯定係抄前蘇聯的人海,彈海戰術,連國徽都抄考俄羅斯的雙頭鷹。

要對抗呢種不計成本與自身損失,只問成果的戰術有如下手段:

1. 阻止conscripts的大規模集結。
2. 切斷補給線,人越多 = 需要物資補給亦會幾何級數提升。
3. 保持最基本的人數比例,唔好俾對面人海超出1:3。巴赫穆特,阿夫迪夫卡,俄羅斯用7-8倍兵力,10倍火力,不計代價地硬搌。
https://twitter.com/new27brigade/status/1767133713534791906?t=5vk9E070xbdhvqBKn9Lmsg&s=19

唔係我講的:俄羅斯宜家的“戰爭機器”模式,自己每年可以生產300萬砲彈,加埋邪惡軸心的供應,普京要2025年,年產400萬目標應該唔係問題。

歐盟真係要盡快增產砲彈彈藥,1個只有廣東省gdp地方砲彈產能,可以Ramp up到全球gdp最少40%地方3倍以上,我都唔知講乜好
所以我話,目標應該要烏克蘭每日打1萬發砲彈,係好合乎宜家俄烏前綫的基本需要。地面戰,無人機短期內,唔可能完全取代155,152,122mm火砲砲彈的功能。
https://twitter.com/new27brigade/status/1767080560575607083?t=GVwOpEV6zS2egvS6ITs2yw&s=19

https://twitter.com/new27brigade/status/1767080560575607083?t=ybuXyhmgezaqrdh__sMimQ&s=19

除砲彈優勢外,俄羅斯開始量產60公里的FAB -1500。都係用絕對的數量+暴力,硬爆對手的思維。
伏鳩佢向錯誤方向生產去浪費資源咪得囉
美國佬做開
列根時代星戰計劃
佢講呢句果陣岩岩收返 Kharkiv,因為果陣普京絕望緊
等睇三百萬發炮彈留黎做IED
2022年嘅事 不如睇吓2024發生緊咩?

https://x.com/bbcworld/status/1767148243190763589?s=46
btw, 共和黨幾時肯批軍援比烏克蘭?
又咁講,最好普京同啲俄毛信到十足
少擔心, 俄羅斯會盡量射9哂佢

BTW, 這是舊年9月, BAE System的新型155mm砲彈, 最大射程65公里. 測試順利的話, 會取代現有的L15系列.
https://www.forces.net/technology/weapons-and-kit/new-155mm-ammunition-will-give-british-army-more-lethality-and-range-bae

不過唔之一發呢新型砲彈做價要幾多錢? 長期消耗戰除佐性能, 更重要的係cost-effective = 平均每個單位造價夠平, 簡單暴力, 快速大量生產, 殺傷力夠.
最cost effective係航空炸彈呀
另外, 宜家俄羅斯"戰爭機器化", 將大量資源投入戰爭生產, 睇下西方世界有冇精算團隊, 計下俄羅斯能力, 呢種不計成本的消耗與戰爭生產, 可以持續幾耐.

當年星戰計劃, 實行之前係有經濟顧問團隊, 精算前蘇聯與美國的經濟實力對比後, 先訂立出來"由財政上入手, 煲爆前蘇聯"的策略.
#284 所以俄羅斯咪開始量產射程60公里的FAB-1500攞

簡單, 暴力, 高效的代表作, 冇任何防禦, 能夠喺1500磅炸彈面前存活

因為俄羅斯的轟炸手段的進化, F16同西方戰機奪回制空權, 變得愈來愈重要, 仲有"烏克籣急需射程500公里以上的攻擊手段", 打擊俄羅斯的短程彈道飛彈平台.
得60公里,斷估佢都唔係攞Tu-22去投彈,即係搵架戰鬥轟炸機去做,但孭住FAB-1500即係變靶機
成日吹奏俄式無平衡嘅設計
即係對面只要升級空軍,唔俾做進攻,係安全範圍搵架北約戰機孭支AIM-120已經夠食佢
講到F16,而家仲有一個可能性,就係烏軍啲機師渣F16係前線,而烏克蘭後方就有北約嘅F35,透過data link比F16俄狗敵機嘅坐標,由F16發射空對空導彈將擊落敵機

俄狗雷達應該睇唔到係烏克蘭後方嘅F35,就算睇到,都應該唔識分F16同F35

咁樣表面上「只係」得F16落場,實際上F35先至係主角
我覺得初期係F-16連「前線」都唔俾上,只係用佢黎推返遠條防空
然後迫俄佬空軍再行入啲去獵殺F-16

西方只係關心點利用烏克蘭去玩剝光豬
呢個就係之前SU-34被擊落的理由, 亦係點解SU-34需要SU-35護航.

但宜家俄羅斯有能力用短程彈道飛彈, 反制威脅SU-34的防空系統, 所以烏克籣係需要西方戰機(而且要大量), 徹底奪回東部戰場的制空權. 並對俄羅斯境內的短程彈道飛彈發射平台進行打擊.

烏克籣需要軍援清單:
1. 西方戰機.
2. 大量而穩定供應的各類砲彈, 唔係只有1batch過的80萬發砲彈, 長期消耗戰咁打法多多都唔夠的.
3. 能深入俄羅斯境內, 能打擊約500公里彈道飛彈機動平台的手段.
4. 各種反俄羅斯戰場即時ISR的電子戰配套.
總之, 今年烏克籣非常難捱:

第1批7架F16, 7月先到埗(未計之後侵黨會唔會阻頭阻勢, 喺F16的維護上留難烏克籣), 歐盟宜家先急起直追, 增產烏克籣需要的各類彈藥產量. 一切關乎戰爭的動員, 全部比俄羅斯同邪惡軸心慢佐1年以上.
我等緊習近平睇到F16背後有美國的F35, 亦"秘密調派"佢自以為的王牌殲20進入俄烏戰場

習帝: 你美帝有F35, 我都有王牌殲20, 來實戰較量一下吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞