[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
咁大隻賀錦麗黑人女人你睇唔到?
正如我睇唔到Biben借極左上位後, 分佐D乜嘢豬肉利益俾呢班激進分子

不過佢真係無乜存在感
中間派 X
實務派 (好聽講法) 或現實利益派 (唔好聽Ver) O

呢類派系冇特定政治光譜與理念, 不論左或右, 邊個兌現到佢哋的利益或政策方向一致, 就會同果一派別合作.
我睇唔到賀錦麗做佐VP後, 除佐當空氣人外, 背後得到D乜嘢可以講得上係"龐大利益"?

所以我先想有熟美國的巴打, 舉出更加實在的例子.
為權力當VP? 當總統仲存在時, 美國的VP係冇任何實權喎.
佢係用黎呃票+俾左膠打飛機用
spain都算係咁。
不過軍費佢俾唔夠2%
已經算快,再俾啲時間
嘩, 美國D左膠咁易開心? 只係可以打下飛機就夠?

左膠的開心真係咁Easy?
我要修正一下愛沙尼亞PM的講法:

擊敗俄羅斯同中共的邪惡軸心係第三次世界大戰的結果, 唔係避免三戰的方法

持久的和平, 係喺三戰中完全擊敗俄中的邪惡軸心, 取得最後勝利.

提督某程度上係正確: 西方世界對"三戰"的"覺悟遠遠未夠. 到呢一刻, 西方世界仲心存僥倖想避免三戰. 而唔係"為三戰中最後戰勝邪惡軸心"做好準備.

加埋俄羅斯為佐擴大戰爭的積極備戰, 擴充地面部隊, 睇來同二戰一樣, 西方世界三戰開局, 應該都係地獄模式

除佐彈藥增產資訊外, 宜家我仲收集緊歐洲同英國Volunteer Reserve的資訊. 雙方Reserve兵力數目與彈藥供應, 將會係三戰開局的兩大關鍵因素.
參議院有一票
西班牙經濟好差,失業率高到爆,治安奇差反映晒社會情況,點嘔到錢出嚟
VP 喺Senate的一票, 美國憲政論理上平時唔會用, 只有遇到重大性爭議法案時, VP先會用佢決定性的一票, 代表行政系統對該法案的立場.
習總第三任期完之前
你係咪少留意美國新聞?
未改選時嘅五五波既元老院,賀雞投票多到出晒名
你呢啲歐陸思維永遠唔會明美國玩法
要拎著數唔洗一定要係聯邦政府有職位
幫佢係自己個州,自己個縣,自己個市保持到勢力已經好好玩
地區選法官,選檢察長,選市長,甚至州長全部係互不統屬獨立王國
唔識就去睇下batman了解下七國咁亂既美式政治生態
巴打你自己講佐理由啦!

因為經常55波, 賀綿麗咪成日要投"關鍵一票"攞!

冇55波的法案, VP通常唔會投"關鍵一票", 呢方面同英國西敏體制, 議長平時唔會參與投票差唔多邏輯.
呢點我當然知, 但我需要"實例"或"案例"佐證

舉個例: 如極左支持者推佐總統上位後(美國總統理論上係聯邦政府的行政位置, 喺洲, 地方上影響力冇咁大, 呢點巴打你自己講的). 極左"點樣"喺地方, 洲的層面通過"支持過聯邦總統候選人"的動作, 維持或擴張其地方的影響力.

如果巴打真係俾到1, 2個真實案例, 小弟感激不盡.
美國洲份如"獨立王國"一樣, 大部分事務都唔受聯邦政府管轄, 咁"因地方利益支持某聯邦系統的候選人, 換來喺地方利益上回報", 邏輯上完全講唔通.
https://x.com/new27brigade/status/1770835762734375273?s=20

除佐彈藥與防空, 仲有一樣嘢佢哋under statement佐: 人力資源. 保持雙方前線維持一定scale.

所以除佐彈藥, 我宜家仲收集緊Volunteer Reserves的資訊.

一句講哂: 大家準備好架生, 隨時開大片!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞