[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
https://twitter.com/TheStudyofWar/status/1772941705903313328?t=9N2GA9B_ZmlrcpiAUlCY4A&s=19

ISW insight,基本上同小弟的一致:只要西方世界願意mobilize resources,持續支持烏克籣打落去,最後俄羅斯不得不面對失敗。

但呢個觀點,冇考慮到俄羅斯 + 背後的中共,聯手擴大戰爭的可能性。有去年俄羅斯“秘密動員”資源抵擋烏克蘭反攻的經驗,呢一,兩年俄國繼續不計成本代價去進一步動員戰爭力量,亦係可以預見的事。

1. 記住俄羅斯過去有犧牲接近4成壯丁換取戰爭勝利的歷史。
2. 戰爭失敗意未著普京政權的末日,就葬送成個俄羅斯的未來,佢都要打到贏為止。
3. 必須要將“中共”的因素也計入去(北韓,伊朗只係中共的agency),唔止ISW,幾乎所有西方世界的open source 都冇睇重中共背後暗助俄國的因素。
退出北約, 唔係一講就做, 而會慢慢退走.
首先係撤走歐洲既駐軍, 然後搬走美軍喺歐洲既彈藥庫.
衛星系統可以繼續share, 但要俾錢. 慢慢唔理北約, 無話唔得.
唔係話一襟個制就退出, 而係做落一條path俾之後既人.
要真係退出北約, 定係承繼呢條path去逼北約俾足錢,
就之後既事. 佢同中國既貿易戰都係咁做, 開條path,
之後拜登就好做好多.

如果Trump唔覺得普京係威脅, 佢會自己走, 一如阿富汗.
名義上未退到北約? 唔緊要, 學德法咁唔出人唔出錢, 齊齊躺平,
夠晒公平, 根本無必要勞心勞力去逼北約各國交數.
相反, 佢就係知普京係威脅, 先會咁逼肥婆,
但當時人地以為佢痴線.

另外補一句, 我唔敢肯定自己寫既野有無問題或者打錯字,
個人wing wing地, 答住咁多先, 訓醒再講.
關鍵在於, 佢當年有美國佬喺後面租借法案撐住,
而家既中韓既工軍夠唔夠做?
成個禮拜都冇人貼news

mean while出面俄毛日日資訊戰
係,關鍵在於中共本身,有冇能力成為“邪心軸心”ver的兵工廠,我記得開戰當初係有講過呢個因素。呢方面要仔細講的話,就需要對戰爭相關的輕,重工業到化工等等,有更深入的了解。

另外因長期戰的壓力,俄羅斯要加稅:
https://twitter.com/new27brigade/status/1773140557889429541?t=rvYbyUqCkQTsMDAAoAOxuw&s=19

稅收呢個位我係睇漏佐:戰爭資本從何而來?打仗係燒錢的玩意,似乎目前俄羅斯只靠賣天然資源的收入,難以負擔每日高達3億美元以上的戰爭 + 擴軍的消耗(擴軍先係最燒錢)。唔加稅條數完全搞唔掂。

至於烏克蘭?冇歐盟,美國同其他西方世界持續財政援助下,一早就頂唔住冧佐。

參考番二戰時各國募集軍費的歷史,除佐加稅,俄羅斯仲有“戰爭債券”呢招未出。烏克蘭就一早用佐。
咁樣的話,就唔係叫“退出北約”

只係慢慢將防務交番俾歐洲人自己搞,呢點我都贊成。但最後會唔會去到“退出北約”?我非常有保留,唔符合美國根本利益。

然後提督你又再次將慨念混淆哂:退出北約,與將防務慢慢移交回歐洲自己自理,係兩回事 = 七孔流血還七孔流血,死還死,而七孔流血唔一定會死。討論時用詞要精確,我唔止一次話提督你啦

侵會唔會想將歐洲防務俾番哂歐洲?會,而且佢一直想咁做。用海外盟國駐軍換取美國喺民主世界的領導地位,侵覺得太貴,唔值。呢個就係我之前講的重點:

1.侵眼中的“美國價值”係乜?
2. 佢願意付出幾多成本,去維護佢眼中的“美國價值”與“美國利益”?
唔好輕視中國的工業生產能力
雖然生產唔到高科技晶片
但低科技大炮同炮彈,槍同子彈絕對可以大規模生產
係,呢個係我擔憂地方:

長期戰爭決勝負的,係平靚正,可以好簡單地大量生產的大砲,火箭彈同各式彈藥。

喺呢方面俄中邪惡軸心聯手的話,絕對有能力同西方世界比拼產能。良率唔係問題,只要射到出去唔炸膛,用砲彈重量掟死人都得。

邪惡軸心的戰爭思維就係“簡單,海量,暴力”。
https://twitter.com/DefenceHQ/status/1773273970445283725?t=BPD9bOCn5lcNN7PJVOJP4w&s=19

Russification of temporary occupied Ukraine region。

英國國防部,從各方面去分析俄羅斯的策略。範圍不限於軍事,仲有政治,經濟,外交策略等全部齊哂。

英國咁多個政府部門,相對最正常的係MOD與Home office(唔正常的係複雜到冇朋友的英國國籍法,呢層唔關home office事)。
https://kyivindependent.com/air-force-ukraine-can-down-zircon-hypersonic-missile-with-patriot-samp-t/

唔止美國的愛國者,法籣西,意大利的SAMP/T都有呢個能力。

我會prefer使用更多的SAMP/T,話唔定宜家烏克蘭對彈道飛彈攔截主力,已經慢慢由愛國者shift去SAMP/T度。

法籣西,意大利唔聲唔聲,靜雞雞幫烏克蘭,呢d先可怕。
https://x.com/Military_idv_tw/status/1773322234758619445?s=20

搞乜嘢呀! 恐怖分子炸到普京肯認係佢哋做為止?

乜原來受襲者唔認行兇者身分, 喺行兇者的角度都係錯.

媽呀! 普京同ISIS, 你哋搞到我好亂
你自己望下脫歐,搞左幾耐?
如果要退出北約,四年任期內係唔夠時間,
只能起個頭。但要躺平係好簡單。
佢有冇做?無。

所以我話,如果侵無將俄國當係威脅,係講唔通
而家無咩貼新聞既動力,烏克蘭唔太夠彈,
烏東俾人襟住砌,烏南都慢左。
重點去左歐美既選舉度。
俄國海軍被人打變左日常,覺得貼黎無咩意思

而家病緊,無咩睇新聞,
工都無開,大家貼多啲新聞。
不, 提督你完全類比錯誤:

英國脫歐係首先公開"最終目標" = 脫歐 > 有民意背書, 然後先一步步進行程序直到最終脫歐.

Trump亦唔可以撤撤下軍, 然後喺冇其他支持或通知下就最後脫離北約. 要脫離北約, 佢必需要首先可以做出呢個決定並得到幕僚支持. 然後正式通知北約各成員國, 先再制定一步步的脫離北約的行動.

但無論過程係點, 首先Trump要過佐第一關 = 喺美國國內得到足夠脫離北約的支持先, 一句講哂, 脫離北約咁重大的事, 唔係話總統一個人說了算. 你唔認同呢點的話, 你我之間冇嘢好傾的.

俾提督小結:
1. Trump想點做, 同佢可以有乜option俾佢做係兩回事.
2. 要脫離北約, 同脫歐一樣, 係要"先通知所有關係者最終目標, 再安排程序", 唔係做佐某D類似的事, 然後一個唔該, 話走就走.
你留意返donald trump呢個人,如果佢想做,
佢會去做,做唔做到係另一件事,性格黎。
邊境牆如是,阿富汗如是,全世界反對佢都會去做,
最終俾人阻住係另一回事,
好有美國try and error既特質。
制度會約束佢,但佢會嘗試打去破,
得唔得係之後既事,但佢會去試。
你都識講9型人格,你覺得係咪咁先?

退一步黎講,既然退出北約太複雜時間太長,
咁唔駐軍歐洲係佢可以做到既事,唔洗過國會
美國出少左錢,唔洗死人,咁夠晒公平,
係唔需要逼北約交軍費。
其實究竟挺巴者定係以色列變成過街老鼠, 我都唔太sure
唔係話好多人覺得以軍殺得好, 而係挺巴(私人以及卡塔爾贊助示威)嘈得多會變反效果
喺西方已經一波又一波反猶浪潮, 除咗左膠同回撚之外根本個個都知咩事, 尤其西方各警察部門(又除咗反猶內鬼)
1. 咁佢可以試架, 而且我幾相信響佢在任總統期間, 私底下真係有試過, 但未出到街 = 未公開, 只係提出呢個念頭果陣, 就已經俾成班幕僚按住. 希望幾廿年後有白宮幕僚出的回憶錄, 或者declassified information, 可以證實我呢個觀點.

再講一次, Trump可以試, 我亦相信想做的話佢會盡力嘗試, 但如果連幕僚果關都過唔到的話, 佢係連試都冇得試. 總統係Work as a team, 特別係Trump唔係公務員, 政客系統出身, 比起政客, 公務員出身的總統更需要幕僚, 技術官僚的幫助, 唔係Trump喺白宮肯定會寸步難行.

2. 至於美國喺歐洲減少駐軍, 我要收集多D資訊, 睇下當年Trump有冇呢個打算. 先唔comment. 我記得的係, 波籣興建新基地俾美軍駐紮的deal, 就係Trump任內做的. 但呢單嘢係波籣出錢, 主動邀請美軍由德國搬過去的, 呢單deal美國冇虧錢, 唔違反Trump的行為原則 = 要我過來幫拖, 可以, 麻煩請先榜水.

我亦相信如果當年歐洲繼續躺平唔交足軍費, 侵最後真係會如提督所言, 既然無法退出北約, 就一齊躺平(記唔記得法國總統Macron"北約腦死"的名言) = 由歐洲撤軍. 可惜侵任期只有短短4年, 之後Biden上台, 然後就係2022年俄羅斯全面入侵烏克籣, 冇辧法證實你我的預測.
俾人插我地唔貼新聞啦,有機會再講
恐怖分子角度就係要做左再公開承認
要散播恐懼得到班蛔認同

因為佢地係恐怖分子唔係KGB
如果做左無人知就無意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞