[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
OKOK, 我啱啱喺隔離POST同人開緊片,
精力唔多集中, 我既錯, OK?
其實B21飛埋入去烏克蘭都冇人知,不過我相信美軍唔會冒呢個險,亦都冇必要
美國可以咁做, 但無必要.
未到美國自己既生死關頭.
擊落第3架A50嘅source係?
之前好似話無人機損壞左泊係地下嘅A50
不過好似冇update唔知係咪真
咩意識形態?
其實烏克蘭唔想理鳩俄狗
係俄狗發神經
咁即係濕鳩胡塞都勁過你個契爺
正常人係好難理解坐office既豬頭諗乜撚野

呢班人無所事事
日日剩係諗點「上位」「領功」
以個人利益行先
而且唔在乎其他人既死活
共匪通病
我唔擔心
要係有自由既地方重建唔難
大嘢
https://twitter.com/new27brigade/status/1767413227665989947?t=fmj4rlZaxgLMZiymNZ-jlw&s=19

吊你,呢個根本係戰錘40K時代,人類帝國d FD喎

2. 加強審查,包括電視和網路 = 最終進化就係人類帝國國教d FD,不視普京帝皇為神的一律死刑。
3. 解決反對派的問題 = 神聖泰拉世襲高領主與萬年議會。
4. 去西方化工程 = 喺全銀河尺度,清洗其他除人類外的智慧種族,消滅佢哋的文明。
5. 向國外輸出混亂,透過外部擴張來緩解內部緊張 = 30K時代的大遠征同40K時代的不屈遠征。除光復原來的人類世界外,同時進行“4”的工作。

除佐第一點之外,其他的根本係典型暴政所為。
5. 向國外輸出混亂,依點有bug架喎:

初初可能有用,但係亂到咁上下,係人都知邊個搞事輸出混亂,咁到時就所有矛頭都指返向搞事嗰個度㗎啦啵

即係等於打嗎啡針咁,初頭係幾有用,但係到咁上吓上咗癮之後,就變咗你再打幾多都冇用,最終都係冇得救
呢一點普京點會唔知 (習近平呢個小學雞仲有機會唔理解呢樣嘢), 但只要唔係喺佢有生之年爆煲, 佢就做佐過海神仙啦!

所以獨裁者, 係將自己的自私自利, 喺政治上發揮到極致的存在.
呢類"過海神仙", 喺佢哋在生期間, 世界對佢哋的暴行無可奈奈何的獨裁者, 歷史上多不勝數: 毛澤東, 史大林, 蔣介石, 到鄧小平都算係.

我係連江澤民, 胡綿濤果套比較開明的專制都無法接受, 100%普世價值的支持者.

又重覆我呢句無奈之言: 幾十, 幾百年之後才出現的變化, 於現在, 有限現世生命的你我有何用? 無論當年的暴政, 被其迫害的人, 與憎恨佢哋暴政的人俱住矣.

未來幾十年, 幾百年後歷史上的翻案, 或者鞭屍, 只不過係後世掩飾喺當年時空的人, 對生於同一時代的獨裁者, 侵略者行徑, 橫行無忌無能為力的自我安慰/自我感覺良好而已.

係, 暴政不會永存, 但只要曾經存在過, 光輝過, 爽過高潮過, 對獨裁者 is more than enough.
我貼埋呢段twitter既後半.

https://twitter.com/new27brigade/status/1767413351351763150

普京做緊既事, 同樣會喺香港發生.
仲留喺香港既巴打自求多福.
歷史總係驚人地相似.
我哋宜家, 正在睇緊一項目前人類最大規模的"社會實驗"

人革聯俄羅斯, 中共, 伊朗與北韓加埋一齊, 俾西方世界完全孤立後幾廿年, 甚至百年後, 會唔會好似D 科幻小說所講咁, 因自身制度的缺陷無法正常發展科技與經濟, 喺長期被外界孤立, 封鎖情況下, 會唔會呢片地區的文明出現倒退? 退回到封建時代.

北韓被孤立佐幾廿年, 宜家基本上整體文明與人民平均生活水平, 仲停喺上世紀中期(可能更衰), 但上層統治階級, 仲勉強可以追得上西方文明世界 (傳言或笑話: 金正恩喺全北韓唯一一個有PS帳號, 用PS4/PS5連網打機的人).

北韓宜家情況 = 現實版戰錘40K的人類帝國:

帝國巢都(現代城市的超級極端版)最底層的大部分平民, 生活水平比我哋3K時代惡劣得多, 由出生到死亡, 都喺暗無天日, 睇唔到一絲陽光情況下長大, 工作到死, 過著同"零件"冇乜分別的生活, 更加唔好講乜嘢福利, 免費教育, 享受娛樂等等, 通通都冇, 除工作, 休息外唯一有的活動就係"國教"的崇拜 = 視"人類帝皇"如同神明一樣的洗腦.

而底層居民的勞動成果, 就係俾喺巢都上層的"統治階級"享用, 比起底層的平民, 佢哋手持壓倒性的科技力量, 就算有少數平民想反抗, 正常情況下上層的"統治階級"都可以借不對等的科技帶來的軍事優勢下輕鬆鎮壓 (相關小說中, 大規模由下層一發不可收拾, 最終威脅上層統治的叛亂, 全都係有"外敵干預"的結果=亞空間惡魔/邪教, 異影的"基因掠奪者"長年潛伏等). 更因為有"帝國國教"這政教合一的長期洗腦系統, 令大部分平民

宜家我就睇俄中北韓伊朗的邪惡軸心, 會唔會真係學番戰錘40K"人類帝國"的管治模式 = 將其獨裁思想與宗教結合一齊將洗腦效果最大化, 加埋將壓倒性科技力量(相對於you have no gun的平民)掌握喺統治階級手中, 將整個邪惡帝國變成一台理論上可永續運作的專制侵略機器.
#344 邪惡帝國的獨裁者, 真心想將小說設定先有的痴線行為, 搬到現實世界去做.

普京同習近平, 只差未將自己"神格化", 將獨裁者同狂熱的宗教崇拜結合. 喺"領導人神格化"上, 北韓走得前好多, 亦相對成功. 應該話現實上"文明倒退"(限平民階層)與"領袖神格化"上暫時最成功的地方, 就係北韓.
普京已一心鋪路發動三戰
西方國家所謂怕過份參預引發三戰已唔成立
普京 X
普京同習近平呢兩個魔頭為首的邪惡軸心人革聯 O

只有普京一個邪惡力量, 不足以發動全球規模的戰爭, 俄羅斯要借助其他極權, 獨裁盟友協助方能成事.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞