[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
似係防緊全面開戰果西方自己唔夠彈
而且仲有個東方強國未出手,好難估計
總要留返啲產能自己用
2019: 放心,香港一隻生金蛋嘅雞,港共基本上唔可能主動搞死
2024: 由痔及兄

港共嘅能力係不論佢想做好定做壞件事,件事都係會向壞嗰個方向走
高登就肯定仲喺香港 "由AM&C營運,現任行政總裁為林祖舜。" 就咁睇佢嘅往績都唔好: "高登開始頻繁出現封禁用戶的情況。被封禁者多數曾發表言論支持或宣傳LIHKG,後來發展至私訊或留言內容出現「LIHKG」者即會被封禁,而至今有大量帳號受影響。事件更引起用戶私隱問題,因情況反映會員間的私訊可能會經系統或管理員檢閱。"

如果你信佢嘅話連登喺唔喺香港唔多重要 當港共去查嘅話會似係土耳其查Express VPN: https://www.comparitech.com/blog/vpn-privacy/expressvpn-server-seized-in-turkey-verifyies-no-logs-claim/
支那幾時拎埋99式嚟參戰
同T84打都未必贏
其實講黎講去
一有制空權

話知再多人都炸到變燒豬
我係諗緊, 如果連登摺左, 我地可以去邊啫.
CNN報導多啲其實係好事黎.
一方面提醒歐盟, 一方面車阿侵兩巴.
同埋會邁向戰時動員體制
呢個可能性唔存在. F35絕對唔會俾烏克蘭.
你話喺黑海美國自己飛下飛下就會.
我當俄羅斯係戰錘40K"泰倫蟲族"D FD嘛 = 即使點炸都好, D俄羅斯蟲蟲都如潮水一樣, 殺極都仲有, 殺之不盡

===================================================
以上講笑的, 人始終係人, 會有"恐懼"呢個心態 (泰倫蟲族係由"蟲巢意志"指揮, 喺"蟲巢意志"中冇"恐懼"呢兩個字), 宜家俄匪未識驚, 係烏克籣同西方世界喺戰場上對俄羅斯地面部隊施加的"恐懼"遠遠未夠.

BTW, 如果係北約落場空中力量打擊俄羅斯, 我唔建議過度靠精確打擊, 應該更多地用集束彈藥等大範圍殺傷武器, 先能夠對鍾意使用大部隊不斷做波狀衝鋒的俄羅斯, 起到威懾效果 (連陣地機槍都係殺得太慢, 上面落死命令要9衝果陣, 俄羅斯突擊隊真係夠膽死夾硬以堆屍方法, 硬攻入機槍陣地).
提督誤會哂上面意思

唔係F35落場打或者俾烏克籣用, 而係美軍喺背後用F35當預警機, 遠程地做空中偵察, 將數據送俾烏克籣的F16攻擊, 甚至F16當發射平台, F35負責導引空空/空地飛彈去到目標都仲得.

以上的能力, 美軍F35憑著自身強大的戰場態勢感知能力, 喺黑海遙控都做得到, 分分鐘連烏克籣領空都唔使飛入去就已經可以指揮烏克籣空軍的F16做嘢, 俄羅斯吹唔漲.
我既意思係, 唔會飛入烏克蘭.
而家F35都喺黑海飛緊.
咁提督你下次麻煩講清楚D. 唔會俾烏克籣, 同唔會飛入烏克籣係兩樣嘢.

BTW, F35係隱形戰機, 佢有冇飛入去烏克籣, 唔會有人知. 除非俄羅斯有本事將F35打落來. 而且如我所講, 就算F35喺烏克籣領空出沒, 佢都只會喺後方當空中偵察, 指揮平台咁用. 以俄羅斯目前技術, 冇可能打到, 甚至偵察到喺幾百公里大後方的隱形戰機.
要俾不如俾預警機好過
1. 美國想借俄羅斯, 試新技術與新戰術.
2. 喺充滿危險的戰場上, 有隱身能力的F35, 遠比一般預警機來得安全, 俄羅斯的A-50接2連3地被擊落 (好似今日又一架, 近一個月內連續3架A-50預警機被打落), 不就是講俾人聽, 一般預警機生存能力有幾低反面教材嗎?
3. 提督誤會佐F35只係一台單純的戰機, 其實F35係"多功能作戰, 指揮平台", 佢某程度上可以擔當預警機的功能.
另外仲有一點: 如果唔係交俾烏克籣操作的話, 提督最好唔好用"俾"呢個字.

呢個字 = 將武器交俾人用的意思.

喺討論上我希望用句, 用詞能"精準"一D.
我覺得佢做得出
當年叫你班友仔俾番北約標準軍費個個縮縮埋埋
叫你班友唔好咁依賴俄仔天然氣又當眾笑鳩我DLLM食屎啦

更加唔好講根本一大堆和平膠根本唔想理烏克蘭
no, 唔係呢個意思.
烏克蘭有信任問題, 唔可能俾F35飛入去.
但MQ9無呢方面既疑慮問題.
而且我好期望, 以烏克蘭既IT技術,
可以對MQ9進行到乜野改造/改寫.
應該係烏東或者黑海一帶巡,早前蛾咁多機畀人打落黎,應該有索敵能力好強既機係烏方掃緊場。否則單單靠F16未必有咁既戰果
咁提督麻煩你下次直接講:

美國唔會俾F35飛入烏克蘭。

而唔係美國唔會俾烏克蘭。閱讀理解冇問題的話,兩者根本唔同意思好唔好?
另外,提督有冇想過:根本連烏克蘭都唔知F35飛佐入去?

如果戰後多年解密真係如此的話,咁美國宜家的隱形技術,已經唔係藍星上其他國家想像到或追到的地步了。

到底宜家認真起來打仗的美國有幾可怕
其實F35點可以做到人生又做到愉景基嘅功能
其實F35點可以做到隱身又做到預警機嘅功能
https://twitter.com/DefenceHQ/status/1767204215259111625?t=Ji7GTKzGNTXjlnBcwtuTuQ&s=19

提外話,繼美國後,英國都開始測試激光防禦系統。

其實我認為可以攞胡塞武裝d無人機或者飛彈做實戰測試。
我既意思係, MQ9之類軍援烏克蘭,
直接喺烏克蘭入面飛, 先可以睇晒成個烏東.
而家喺黑海一帶係睇唔晒.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞