[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
問題就係彈藥唔係咁易解決
美國停援助,歐洲仲未係戰時生產體系
相反俄佬已經係戰時體制加上有北韓援助炮彈
同埋烏克蘭都唔夠人
又唔係好想再徵兵
但目前阿瓦迪夫卡附近兩軍人數 烏:俄係1:8
要守都唔係咁易
除佐普京, 習近平呢類獨裁者的瘋狂, 亦低估佐人性貪婪(例子: Elon Mask), 低估佐"黑暗世界"交易的規模, 高估佐目前半桶水制裁的效果, 高估佐俄國內部的反對力量.

我唔認為Oei的觀點係準確: 佢總希望睇到以俄國內部的反對力量/瓦解去終結普京的瘋狂, 但種種跡象都表明, 目前俄羅斯主流要不是WFC的天龍人模式, 就是烏拉山脈以東的砲灰來源地, 從未接觸過更美好西方生活的貧民/貧農. 而且WFC/隨波逐流與失敗主義群眾的人數, 更因為普京的高壓 + 洗腦宣傳變得愈來愈多.

Oei由佢日常接觸圈子睇到的 = 俄羅斯比較開明的人群, 好不幸地呢班人並非俄國本土的"主流", 呢群人喺俄羅斯只係"少數分子", 而且係喺以武力/權力支配代表一切的俄羅斯社會生態下, 冇呢兩樣關鍵的"文弱族群".
令我諗起古羅馬
點解係古羅馬?
羅馬帝國衰落同滅亡
外憂內患
經濟衰退外族侵略
同而家歐洲都幾似
前題係歐盟主流要有足夠決志, 同持續的"戰鬥意志", 最少都要同普京的秘密動員與戰爭機器化一樣咁整定的"信念". 先會去到"俄羅斯輸撚硬"的結果.

首先要有足夠的"意志", 然後先會有接下來應付長期戰爭的增加武備, 彈藥生產, 相應的戰爭動員, 最後先能夠打敗俄羅斯.
唔單止係咁少, 俄烏前線地面兵力差太大. 講緊去到1:8. 去到呢個比例時, 基本上只要唔計人命傷亡同裝備損失, 俄羅斯係可以接近無視戰術硬撞出一個突破口, 再由突破口用8倍優勢平推.

阿夫迪夫卡, 巴赫穆特城市戰, 烏軍形容俄羅斯係一堆接一堆, 踩住自己友軍堆下的屍體硬攻烏軍的防守陣地. 可想而知果班進攻者係幾瘋狂同幾禽獸化?

所以北約係有必要派地面部隊, 等烏克籣派能調動更多兵力往前線. 最少唔好成日都1個烏軍要打8個俄侵略者咁絕望.
俄羅斯宜家的戰術係野蠻, 但簡單, 暴力而且"達到想要的目的".

只要一日俄羅斯俾得起, 願意承受呢種損失. 烏克籣一日仲喺人數與火力上居劣勢, 俄羅斯都可以一路流血, 一路持續呢種侵略模式.

自阿夫迪夫卡再次重覆巴赫穆特之失(而且係被同一種手段連續兩次得手)後, 我對事後公布的俄羅斯損失已經冇感覺: 俄羅斯願意pay, 而且自身的體量大到俾得起呢個人命與裝備損失的代價, 以武力強奪自己想要的土地. 要驅逐俄羅斯侵略者, 喺呢場戰爭中取得最後勝利, 就必需要有將咁大物量的佔領軍, 一個不留地殺清光的決志(唔係趕走, 係殺光!)與相應的能力.
論"絕對優勢"兵力 = 1:7以上時的advantage:
1. 當戰線出現缺口時, 優勢兵力方可以夾硬填線, 不停地組織反擊 (當然加埋萬惡督戰隊啦)去防止防線崩潰. 舊年烏克籣反攻失利, 其中一個原因就係每逢烏克籣打出突破口時, 俄羅斯總係有辦法喺缺口上補上幾倍兵力, 不斷反擊夾硬將烏克籣攻擊擋住, 扎波羅熱方向如此, 舊年秋季用當地戰力試圖半包圍巴赫穆特功敗垂成亦如是.

2. 當打出一個缺口時, 絕對優勢的兵力可以將戰果最大化. 例子: 阿夫迪夫卡最後一星期, 防線迅速失手.

至於彌補地面兵力 + 火力差距的方法, 目前就真係北約派地面部隊協防, 等烏克籣可以調動更多兵力往人力資源差最大的戰區上填線.
https://x.com/new27brigade/status/1765405626245804385?s=20

"全面戰爭後", 即係暗示:
1. 宜家未算係"全面戰爭" = 去到正式宣戰, 真正意義上進入"歐洲大戰"或"三戰 - 歐洲戰場"的階段.
2. 北約, 英國, 歐盟已經準備緊同俄羅斯發生正面衝突.

配合埋捷克, 法國, 加拿大的派地面部隊支援烏克籣言論, 宜家就睇普京點樣加碼.
布甸D人海仲有幾多貨?有無軍迷講下條數
我認同你既講法
美國政府開始認低威
第三世界+俄羅斯高加索以東貧窮區+中共+北韓幾多壯丁,普京就有幾多貨

唔係我點會將宜家現實俄羅斯同戰錘40K的“人類帝國”相提並論:戰錘40K,人類帝國的砲灰凡人部隊總數,多到軍務部無法估算=粗略估計,最少係以“百億”為單位計算。

呢種情況下,“人命”當然係戰爭中最賤價,最便宜的可犧牲東西。
選舉時間,唔認唔得
其實唔止法國.德國都開始大力支持烏克蘭
之前歐盟討論參戰烏克蘭,未必無的放矢.
再加老美註兵金門.歐美對中俄都係強硬左好多.
可能因為侵侵言論=>言者無心,聽者有意

由始至終歐美都係想(唔參戰)拖死中俄.
但侵侵如果(好大機會)上台,真係唔幫烏克蘭,要烏克蘭投降.
佢地如意算盤就化為烏有.
所以歐美可能想發動(小型)戰爭,將局勢無轉彎餘地
令侵侵上台都只有反俄反中唯一方向.
所以中俄同歐美關係,可能在美國大選前會急速惡化.

https://www.secretchina.com/news/b5/2024/03/06/1056944.html
3月1日,俄羅斯媒體公布了一段錄音,該錄音中疑似德國軍官討論對烏克蘭運送金牛座(Taurus)巡弋飛彈之可能性,以及對於俄國地標可能進行的打擊計畫,比如克里米亞大橋,另外還有英國軍隊已進入烏克蘭等內容。
你哎呀老竇普里戈津呢臭閪蚑那賤蛆
認低威? 你其實係咪唔識英文? kerry係串緊俄佬喎.
唔識英文學咩人貼國際新聞? 返去早抖啦.

Kerry's remarks came after a Russian news agency reporter, Igor Naimushin, asked him about the U.S. relationship with Russia on his climate agenda.

"I believe that Russia has the ability to be able to make enormous changes if it really wanted to. I mean, if Russia has the ability to wage a war illegally and invade another country, they ought to be able to find the effort to be responsible on the climate issue," Kerry said.

btw, 呢條友只係白宮任命既氣候專員. 無論佢講任何野,
都唔會影響白宮對烏克蘭既決策. 麻煩講野之前FC左先,
唔好衝出黎柒. #137都貼埋圖有晒標題俾你, 你都可以唔睇.
呢個就係我唔想入你啲POST既原因.
班牛鬼蛇神喺度試緊水溫.
大家都係要多啲上黎.
扮撚樣身痕,見一個屌一個
我都見到, 有D牛鬼蛇神睇到我只係客觀講事實, 分析俄羅斯目前的暴力, 簡單卻有效果的戰術, 就過來想抽水.

我分析俄羅斯的人海戰術, 係為佐尋求破解之道, 防守時盡量補烏方的不足,並喺未來烏克籣再次反攻時, 能訂立對抗俄羅斯不斷湧上來, 一波接一波的反擊策略. 唔係要大家對仿佛無窮無盡, 打極都仲有貨的俄羅斯人海絕望而放棄.

想抽水的5毛, 唔好誤會我的意思.
我以為你講元老院嗰期
呢件事做得啱, 但我會覺得2022年5月就應該做.
你試下, 如果北約空軍入場, 戰斧+F35洗地式轟炸,
你集結幾多部隊都無撚用.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞