[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
未考慮到中國全面軍援俄爹嘅scenario 個缺口已經咁大
戰爭全面擴大法國佬話要落場真係唔係恐嚇
https://twitter.com/DefenceHQ/status/1770029067355443256?t=75QPKIT16jFSodEhak1Ptg&s=19

英國國防部本日焦點:黑海與俄羅斯黑海艦隊。

同我個人的焦點 = 地面戰場,東部戰線有d差距。

MOD應該都有我concern 區域的詳情情報,而且肯定係比任何open source intelligence 更仔細無遺。只不過佢哋目前應該冇打算將呢d資訊公開。
唔止法國要落場咁簡單,歐洲仲要全速開動本地的軍備生產。宜家歐洲比俄羅斯“全面武裝化”的進度落後一年有多,唔能夠再拖。

亦唔好指望俄羅斯內部革命/內亂去結束其侵略:要俄羅斯內亂,首先要喺戰場上擊敗佢哋。俄羅斯先要吃敗仗/喺戰場上不利,然後佢哋內部先會以追究戰敗責任做借口發生內亂或革命。

只要一日Russia keep advanced,俄羅斯內部持續有得打勝利的飛機,俄國一日都唔會陷入內亂的。

宜家烏克蘭的困局,就係歐洲太依賴美國支援的後果。
其實有冇諗過 歐洲無打算擴大軍備
如果打三戰派海量F35就搞掂 搞唔掂就射核彈
真正大勢力與大勢力間(歐洲 vs 俄羅斯)的全面戰爭唔係咁樣的

俄羅斯最初都係咁想架,一小時22分速通基輔,結果呢1小時22分,足足打佐兩年多,變成宜家的消耗戰

西方世界唔應該犯上同俄羅斯一樣的錯誤判斷 = 對自己的軍事力量,高科技太有信心,低估敵人的“決心”與“意志”。點都要為一場會“長期化”,以年計的世界大戰作好準備。

至於核武?呢個階段冇人會第一個用的。目前只有常規戰失敗/不利的一方,先會嘗試用核武扭轉劣勢,最少都同敵人來個同歸於盡。
俄狗要陸戰打入歐洲本土 首先要攻陷 波的/波蘭/烏 已經係極大難度
即係得返空戰 俄狗點勁都唔會夠成個北約海量 F16 F35 鬥 數量係壓倒性 一架換一架都穩勝
用核一定係蛾狗用先,因為美軍/北約嘅常規武器,如果數量夠多嘅已經足夠K.O. 蛾狗嘅人海,反而和九嘅武器慣性誇大,實際用起上嚟可能得三成功力,多到最後佢會「被迫」用核同歸於盡
不能認同更多,太多人盲目相信所謂既高科技,戰場只有適唔適合,無高唔高科技之說,

而家俄烏都打緊一戰壕溝戰;

仲有根本唔肯定f-35 d 炸彈係咪「派」,係咪真係足夠消滅俄軍百萬地面部隊
科技高低之餘,第二緊要既係數量。
幾勁都好,俾得少都係無用。

btw,你都係fuck off啦。
你條俄毛別有用心大家都知,
無謂逼我屌柒你
由佢講啦,佢又唔算太過份
最緊要佢有幫手推post
二戰年代就話講數量,有3-4架T34一樣可以同一架虎式坦克打,今時今日3-4架T72打唔過M1
唔好輕敵

烏克籣第一台被擊毁的M1, 係先中地雷無法行動, 車組人員棄車後, 俄羅斯再用多枚反坦克武器摧毀.

基本地面戰攻防戰術俄羅斯係識, 而且有一定效果. 北約有空中優勢, 唔表示接下來的地面兵力人數比俄羅斯少的北約, 會攞到優勢. 空中優勢, 對清理俄羅斯的密集地雷陣冇幫助 = 就算強如北約, 都要面對清理地雷防線的問題.
有空中優勢出掃雷車掃雷係好容易嘅事
烏克蘭清地雷無效率係因為要一架無機動力,又無得回避既戰車曝露係火炮下面去工作
成件事跟本黐線

知唔知咩叫鵲巢鳩佔?

條友喺出面既歷史罄竹難書。
第一步就要踢爆佢,唔好俾佢坐得穩。
唔洗急,等f16入場先算。
最有效率係有空優
然後出B-52鳩炸一條走廊

不過只有美國先有能力做到
好像未見過美軍實戰用巴打這樣的方法 = B52炸一條安全走廊, 快速突破地雷區.

巴打有沒有這樣運用的戰例?
不過, 北約落場正面打俄羅斯, 幾乎肯定俄羅斯會完全失去空優.

係睇北約點利用其空中優勢, 抵銷掉俄羅斯的地面兵力與火砲喺量方面的優勢, 並協助地面部隊突破俄羅斯各種麻煩又密集的層層防線.
好明顯佢亂咁up,

佈雷就有,炸彈唔係條型炸藥,拆雷根本唔可能炸乾淨,唔乾淨同無排過係分別,亂up 唔負責
嗯, 踢爆佢交俾提督你.

我就只鼓勵Block 9哂佢哋. 大家咪變成平行世界講嘢, 然後"憑實力"坐睇大家的認知作戰(在5毛, 中共眼中我哋的做法都係"認知作戰", "文宣戰", 或者用戰錘世界的觀念 = 引誘佢哋"腐化")最後邊個企喺度攞
掃雷很難快,但可用農用拖拉機改裝無人掃雷車,減少傷亡
現代技術, 布雷速度遠比掃雷快.

烏克籣/北約的布雷, 講緊係俄羅斯剛掃完雷開出一條安全走廊, 烏克籣可以馬上再射海馬斯遠程布雷, 變相封住敵軍退路與阻止後面的增援.

呢個時間就係壓倒性兵力的優勢之處: 當掃完雷後, 增援部隊馬上喺後面源源不斷地湧上去, 填哂成個區域, 守軍連放集束彈藥, 應付一波接一波的人海攻勢都接近趕不及, 更別想再馬上遠程布雷.

又, 人海戰術的運用, 唔係所有人一次湧上去, 而係24 x 7, 一波接一波地, 前仆後繼咁堆屍堆過去的, 第一波死到無法戰鬥, 馬上換第二波接住上, 總之就係好似潮水咁永不停止波狀攻擊, 撞到防守方散為止.

要應付呢種"人潮戰術", 最有效的對應係喺敵人完成每一波的集結前先轟散佢哋, 令敵人無法完成每一波的集結. 或者喺敵人每一波攻擊之間進行"反衝鋒", 打亂敵人的進攻, 集結節奏.

"反衝鋒"與"主動反擊", 係對抗人海戰術中, 好重要的戰術.
對了, 提醒一下, 俄羅斯亦有"遠程布雷"的技術. 烏克籣, 北約可以做到的戰術 = 等你掃完雷, 我再喺你條退路遠程布雷關門打狗, 俄羅斯同樣做得到.
但美軍好像沒在實戰中試過用.

如果能有效地清理地雷, 呢個方法有望改變布雷速度 > 掃雷速度的情況.

掃雷唔係問題, 問題係有各種遠程布雷手段下, 大規模"再布雷"可以好快. 掃雷速度, 必須要比敵人"再布雷"速度快.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞