[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
"利益"呢點我有保留.

我一直的觀察俄羅斯的見解係: 俄國人對土地的"佔有欲"本身, 比"到底喺佔領地上得唔得到利益"或者係"合唔合乎成本效益"更重要. 就算係維持費用遠大於所得到的稲益, 回唔到本都好, 俄國人都會選擇不計現實成本"生人霸死地", 直到自己現實上真係頂唔住, 先不得不放棄.

俄國人腦袋的思考, 唔係我哋正常西方世界, 特別係當年大英協國的思維 = 以維持一個地方有效管治的成本與得到的利益相比下為主要考慮因素. 佢哋思維係偏向"生人霸死地"的模式. 只差仲有一丁點底線 = 未去到"我得唔到, 別人都唔使旨意得到"的思維.

如果俄國人不幸地有以上的更極端思維, 咁喺當年前蘇聯頂唔住由阿富汗撤退果陣, 蘇聯紅軍應該會用滅絕令將阿富汗全境變成冇任何人居住, 亦冇任何辦法讓人類生存的廢土, 臨走前滅種滅族係基本盤.
會"以利益為本"為主考慮武力侵略目標, 唔係俄國人的思維模式. 呢個係我個人睇法.

俄國人同西方世界的人本質一樣, 應該話每個人, 每個族群的最終目標都係追求"爽":

西方世界主流的"爽", 係通過獲取利益, 提升生活水平與精神文明獲得滿足感.

但俄國人主流的"爽", 係佢哋對"收集土地"的佔有欲. 用幾大成本去佔領土地, 佔領土地後點經營, 得到幾多利益, 唔係俄羅斯人思維的主要重點.
因為奧地利唔想人提起希特拉係奧地利人
1. 經過希特拉, 納粹德國的災難, 大德意志思維變成呢個族群的"絕對禁忌", 巴打你試下喺德國, 奧地利境內提下"大德意志"? 保證當地保安機構馬上上門搵你

2. 經過二次大戰洗禮, 德意志呢個族群的人認識到一件事 = "大德意志"只會做成無窮苦難, 唔會為人民帶來幸福 = 經濟發展, 人民普遍過得溫飽, 物質與精神文明不斷進步.

但, 相對地野蠻落後思維族群如俄羅斯, 佢哋追求的"幸福", 或者叫"爽", 唔係呢樣嘢: 佢哋單純要"搶奪", "征服", "佔有"想要的東西而已.
#499, 呢個唔係叫"利益"

只係無佐佢哋自己"大一統"夢的"爽"而已.

真係追求我哋價值觀中的"利益"為最優先 = 人民溫飽, 經濟發展, 物質與精神文明不斷進步的話, 就更應該"維持現況".

大中華, 大一統主義者一直唔願意承認以下事實: "文化相連", 唔等於一定要服從於文化相連的統一政權管治之下. 近幾廿年歐洲證明佐, "文化相連"的族群之間, 喺政治, 權力上自己照顧自己, 然後經濟領域上尋求合作共贏, 喺彼此的經濟發展, 人民溫飽, 精神與物質文明進步上, 比"大一統"政權機器更有效率.

大一統, 唔係以"利益"(我哋西方世界定義的"利益")為主, 更多的只係獨裁者, 與其支持者為佐"爽"的執念而已
其實係...
1. 當初普魯士爭贏咗統一權利, 所以就採用 Kleindeutschland 小德意志統一主張, 排除咗奧地利, 又由敵人變成盟友
2. 一戰後企圖合併 (German Austria) 同埋唔准合, 跟住納粹強行勾結奧地利法西斯一齊合併, 當然係覆卓嘅效果
3. 跟住又由蘇西陣營拆返散, 迫使奧地利中立再建國, 而過咗呢個勢之後西德東德都再冇意志拎返奧地利, 就由得佢好似瑞士咁, 佢自己成返國咪算囉, 政治上亦都唔容許拎返
即係個context係德語區接受咗三國(四國)並立, 而俄羅斯帝國主義始終冇結束過, navalny因為早死居然有人會讚又係奇撚怪, 佢甚至我一啲俄網友, 與其話唔敢反俄政府, 不如話根本冇denounce過俄帝主張, 倘若有俄人噏出嚟話crimea問題可以存疑嘅話, 其實烏人都可以直接屌柒佢地
正解
小德意志就係第二帝國, 兩德, 同埋統一德國嘅國體
大德意志就係nazi嘢, 唔講得, 完
就算而家駛得郁奧地利人自己修憲, 跟住甚至flirt with好冇歸德, 首先呢個係幻想, 第二係奧地利人講真鬼有興趣加入, 點解要咁on9養埋德東人一份
德國同奧地利喺一戰後就已經adopt咗而家嘅國體, 堅定地做共和國, 所以連保皇派都只係一班fringe, 自立為王, 輕則當佢9up, 重則就當國安問題

納粹同德奧嘅差別在於, 希sir一方面唔想君主制回歸, 但一方面又要搞黐撚線意識形態, 玩火自焚

意大利二戰後廢君主制都係差唔多嘅道理, 佢嘅「奧地利」就係Dalmatia沿岸同阿爾巴尼亞, 打輸咗冇咗咪算, 做個一統, 少啲領土, 嘅共和國好過繼續打打打
我當年答歷史題都已經質疑過, 魏瑪係一個過渡期或者half-measure, 班共和嘅領導冇根本梳理過領土同埋國體問題, 所以一有野心家上位就即刻行極端路線
倘若堅定行共和同埋唔好再理德東邊境, 德國其實要keep返1937年邊界冇話唔可以
輸鳩咗就原本德人腹地都冇埋, 自己攞嚟
帝巴正確, 奧地利先呢D先係純粹追求"利益"的應該想法

邊個仲會想搞"大德意志"呢D吃力不討好, 對人民以至自己國家又冇任何著數 = 經濟發展更好, 人民物質與精神文明更進步的柒事

要靠"侵略", "掠奪土地"去發展只係說明一件事: 呢D族群根本不事生產, 唔努力建設, 再同其他族群以合乎經濟理論的交易來"彼此交換價值", 只係識靠"搶奪其他族群努力工作成果"為生的野蠻人咁解.

補充一點: 講"利益", 其實仲要細分. 到底係一個族群的"整體利益", 定統治者的"私利"? 喺獨裁國度, 統治階級, 掌握權力者的"利益", 並不一定與整個族群的"利益"一致.
返返原本topic, 除咗蘇聯野心(奪取kaliningrad)之外, 烏克蘭嘅版圖好不幸地
1. 係蘇俄同俄帝吞併烏地嘅結果
2. 正如德東邊境, 烏地, 就算烏人同歐美一致認同整個烏克蘭版圖完整, 唔接受俄方嘅propaganda, 但係烏版圖本身係繼承咗蘇聯嘅design, 於是就好似話烏東多(蘇聯安插)工業區咁, 俄方有大把藉口話要討債, 覺得烏克蘭欠佢國土, 呢種歪理
蘇聯就遺留以上一堆frozen conflict, 只係唯有烏人反枱, 於是就成為咗戰爭理由
等於話秦皇話韓王謀反殺韓王, 劉邦話項羽殺義帝所以反佢, 反到變成清埋對方嘅袋
相比之下連belarus同哈薩克都係貼貼服服, 絕對唔行民主, 就反而冇藉口入侵佢地

啲俄宣會話成個烏版圖都係俄羅斯「送」嘅, 實情係
1. 哥薩克王為咗打波蘭而投俄
https://en.wikipedia.org/wiki/Khmelnytsky_Uprising
2. Odesa都真係Ekaterina女王建市, 但係講到底都係俄帝產物. 等同話, 秦皇創立嶺南郡同桂林郡, 咁廣東廣西係咪就只能係秦境? 唔係丫嘛, 趙佗咪反咗枱, 連西漢都唔係即刻攻打返落嚟

用現代版圖去睇, 面頭我哋話烏東最大爭議, 有五個州仍然淪陷
實則可能北, 中, 南部冇咁多問題, 但係西境都係食咗波蘭嘅東境(而Lyiv本來其實都烏人居多), 而東境喺Ukrainian SSR嗰陣都已經define咗, 係俄方自己反口唔認1991年邊界

又於是loop返去最最爭議嘅Crimea, 就會話係Khrushchev送領土/扭曲兩國邊界
相比起以巴, 烏俄邊界只係個冇咁複雜嘅爭議, 但一切喺1945年(Ukrainian SSR東西北邊界)同1991年(烏克蘭全境邊界, 包Crimea)已經確認咗, 同Kleindeutschland唔包奧地利一樣咁明確.
除咗班俄帝唔認數.
少D領土, 政治, 行政上其實仲好管理呀, D人成日都覺得管僚機構有效運作唔使成本咁

至於經濟利益與發展, 咪透過專業, 商業化方法, 與其他國家交易賺取利潤, 管僚機構從中抽稅 = 行政費咪夠有突攞.
小補充: Odesa俄帝建市, 同安徽省係乾隆建省, 係同一個道理
邊個建市建省根本唔重要, 而家烏人角度就係Odesa係烏境, 呢兩年瘋狂炸例如Odesa就係俄軍暴行, 完.

我地唔係去問米, 問Bohdan Khmelnytsky/Khrushchev/甚至Yeltsin點睇烏境係乜, 而係問而家烏人想點, 完. Those dead people or dead or alive russians don't get to decide Ukraine's map.
補充/修正一下: 宜家已經係戰爭狀態. 既然各方決定佐用"戰爭"解決問題. 咁烏克籣的邊界, 就係俄烏戰爭, 或者戰爭不斷擴大到三戰之後, 最後的勝利者來決定.

支持西方世界, 普世價值者唯一要做的, 就係令Like minded族群,喺呢長將會幾漫長的戰爭中, 取得最後勝利.
https://x.com/Military_idv_tw/status/1769695020544659675?s=20

今後, 呢類"異獸戰", 只會無日無之
對於領土, 西方已經唔會再用"自古以黎"咁單一既概念.

如果claim自古以黎, 咁反而係烏克蘭應該claim返俄羅斯.
因為莫斯科係基輔羅斯出走既人建立, 母國係喺基輔.
題外話, 如果中國claim自己擁有台灣主權,
其實應該支持烏克蘭收復莫斯科, 否則個道理係講唔通.

又或者, 蒙古有權claim返莫斯科+中亞國家.
所以國際社會係唔會俾人咁claim法, 沒完沒了.
當年俄國自己有份簽布達佩斯備忘錄, 承認烏克蘭領土.
唔止, 其實仲承認埋格魯吉亞嗰堆國家.
偏偏俄羅斯要玩呢味, 注定要反枱.
不論烏俄之間, 定係歐俄之間, 但注定左.
遠東一樣, 注定左.
No, 提督, 你呢個仲未夠"自古以來"

如果真係計"自古以來", 全地球的主權都係屬於東非的

宜家所有人類, 都係由東非走出來的"智人"後代

要玩"自古以來", 我會玩最激進的 + 有考古學同DNA支持, 夠科學了嘛
咁就變左宗教戰爭,爭論人類起源既問題。
已經唔止國界地域既問題。

無謂齊齊膠落去,打住打住。
阿巴邊界永遠都打, 除非重劃/Baloch建國
意大利當年保得住泰利斯天拿真係偷笑

其實當初江南省分開做兩份有冇需要
雖然得佢先有兩個布政使司
長江以北(即係徐州一帶)唔應該劃入江蘇
https://twitter.com/new27brigade/status/1769968665460396237?t=-0KSzuO-Jhm2yKYGijB79g&s=19

俄羅斯,北韓呢種互援助模式,應該會持續一段時間:

北韓(背後中共)幫俄羅斯生產軍備彈藥,俄羅斯就向北韓提供糧食,物資援助。
https://twitter.com/NiKiTa_32156/status/1769777938822557895?t=DS5s7dy1eJISO-Rwk26ZZg&s=19

2024年頭3個月的航空炸彈 = 2023年全年的16倍。

即表示俄羅斯彈藥生產,最少喺航空炸彈上,已經去到戰時生產水平。

喺彈藥生產上,歐洲真係要急起直追。不然無法應付1,兩年後俄羅斯全面擴大戰爭的風險。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞