[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
https://x.com/new27brigade/status/1765160191480430969?s=20

續上面議題, 連捷克都好清楚, 俾俄羅斯繼續不計代價損失, 玩人海落去唔係辦法.

必需要想辦法Boost up喺烏克籣的地面兵力. 最少唔可以持續1:7呢個咁慘的比例.

另外個人意見: 除佐兵力, 仲要盡快追番比邪惡軸心落後差唔多一年的彈藥增產速度. 上個PO已經講佐我的意見 = 令烏克籣每日平均射1萬發155mm砲彈為"合格".
呢個就係美國軍援法案被卡既結果.

北約要達成共識, 唔容易. 德國肯出軍備,
但你要佢出人應該好難. 我估會卡喺舒爾茲度,
然後全世界屌佢, 最後死死地氣通過.

希望年尾可以出到兵.
當派得部隊入, 空軍就少不免.
個過程可能要好耐.
我都觀察, 烏克籣 - 北約聯軍重奪空中優勢的話, 目前俄羅斯不計代價的"人海戰術"會剩幾多效果.

BTW, 有空優, 面對俄羅斯想將每座俄佔區城鎮都變成"斯太林格勒"的意圖的話, 我想我會毫不猶疑地將一個個城鎮先剷平再講. 或者將全部城鎮都變成"長春圍城".

冇辦法, 對住俄羅斯瘋狂打法, 只有用差唔多痴線的策略, 先能夠保障最前線士兵安全, 這就是戰爭.

當然最理想就如提督之前PO所言, 直接斬首戰爭罪犯普京 同 習近平. 先係犠牲最少人命結束戰爭的方法.
最後嗰句好似係你講唔係我講
如果真係入烏克蘭, 變相烏克蘭有空軍,
155既需求會細好多.
NATO正式出兵就要先向俄宣戰,呢個政治層面有難度,畢竟俄並無侵佔NATO領土而烏又唔係北約成員國。
不過網上有討論過可行的折衷辦法,現時戰事只在東線及南線,但烏軍有大量軍力在西部及北部駐防,特別係首都圈區域。如果NATO出兵接管西北部防務,毋須同俄軍正面交烽,而現時駐守西北部嘅烏軍可即時抽調往東南部增援。
咁多終鵝特工喺歐美,呢D暗黑行動係咪好易通天
Giotto、九龍治水、邪惡燙斗:睇唔到
睇唔到,唔代表唔存在

呢場仗俄羅斯輸撚硬,爭在係輸得有幾慘啫
https://twitter.com/new27brigade/status/1765198741781524928?t=uxdsL09egSWJi1jKfoH2fQ&s=19

俄羅斯方日常。

https://twitter.com/new27brigade/status/1765236061800960510?t=bauHfJ82Zf3I2chj-e3mKw&s=19

BTW,首次確認俄方戰果,摧毀1台海馬斯。兩年中俄羅斯係有進步,好大程度上係上兩年西方世界低估俄羅斯及其邪惡軸心意志的結果。
依家Himars 最大問題係無彈,少一兩部反而小事。
155需求呢個point, 我目前有保留. 近幾廿年冇其他接近例子可以參考.

海灣戰爭一來空中實力差距太大, 二來(亦係最緊要)雙方喺戰場上的戰鬥意志差太遠.

我從來都係強調: 攻心為上 = 首先要有"戰鬥到底的意志", 然後武器, 裝備, 戰略戰術等先可以發揮到其功效. 消耗戰本質, 就係意志與另一個意志之間, 絕不妥協的長期對撞/角力.

中二病/信仰其中一個難纏之處 = 將"思想"與"意志"強化到極點.
問題係,要民主國家肯投放資源喺戰爭。
而家歐盟同北約仲未訓醒
未訓醒 X
未醒哂 O

醒與訓著中間,有好多空間架。提督用“醒佐幾多成”為基準會準確d。
真係訓醒,就應該準備三戰。
我係以此為基準。

已經唔係2022年2月,唔係單純既烏俄戰爭,
而家普京想將把火燒到全世界。
你用呢個最radical的scenario做基準的話,咁我冇嘢好講

冇共識。

雖然有個更radical的 = 提督你提過“如果普京打三戰,就直接用核武”的一開波就出大絕的scenario。
Ref自提督這PO的 #72。
普京唔係想自己單挑全世界,
係想全世界戰火全部燒起黎,
分擔佢喺烏克蘭既壓力。

以此為前題,佢唔會主動攻擊歐美,但會煽風點火,
以巴,蘇丹,都係例子。所謂三戰,就係烏克蘭,
台海,以巴,胡塞幾條戰線全部發難。
(台海相關有菲律賓,南北韓,日本)
甚至緬甸,印巴等,其中南北韓最凶險。
總之所有地區既戰火全部點起。(伊朗應該郁唔起)
前排緬甸應該係有中國軍隊入左去練兵。

普京係想贏,唔係想攬炒,唔會主動用核。
唔好扭曲我既說話。
咁麻煩你睇返我#72之前,你自己講緊乜,
我又答緊你啲乜。睇上下文唔該。
嗯,咁我的“三戰”認知同提督你有非常嚴重差距:

我偏向跟番傳統1,2戰的概念 = 國與國未正式宣戰,提督你上面提到所有戰場未正式連成一線。都未算正式進入三戰。

而家即使普京+習近平喺全球挑起火頭,頂盡都係加冷戰時期代理人戰爭玩意的加強版,而非主流定義下的三戰。
當中樞紐就係俄中。
普京唔會單純用軍事力量對付歐洲。

如果歐洲及早訓醒,儘快直接介入烏克蘭,
可能可以避免三戰。如果一直拖,
拖到台海/南"北"韓戰爭爆發,
到時就另一個世界。

唔好睇小獨裁者既瘋狂。
我地已經睇小左普京兩年,
結果就係以巴再戰。
唉,針唔拮到肉唔知痛

分分鐘要等到NATO是但一國俾人正面侵略佢哋先至識得醒/冇得再繼續扮瞓覺
其實我又有另外一個睇法

而家烏克蘭處於戰術上嘅下風,只係因為唔夠彈藥姐

唔夠彈藥呢個問題其實相對容易解決,你睇吓俄羅斯之前夠晒彈藥,咪又係攻唔入

只要解決到彈藥呢個相對容易解決嘅問題,烏克蘭就算反攻唔到都可以守得住而家嘅地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞