[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
膠開的國家可以好極端:呢類人一係就一直膠落去,但惹著膠人把火果陣,佢哋可以去好盡。

至於俄佬惹怒法國的理由?俄羅斯夠膽搶法籣西喺非洲的地盤。呢件事上法國想打柒俄佬好耐啦!
https://www.forces.net/services/army/irish-rangers-head-brecon-and-brave-whiteout-conditions-conquer-pen-y-fan

英國正規部隊的訓練。呢種強度,應該差唔多去到SOF的訓練級數了吧?

估唔到英國3月都仲有-8度,冰天雪地的地方。仲要喺呢d情況下練習行軍8週,好高強度的訓練。
BTW,烏克蘭冬天環境,應該比這個地方更惡劣。
如果今日係選舉,Trump 贏嘅機會好大
上星期曼城都仲有 -2度嘅低溫同落冰雹
英國天氣真係叫好,要過咗復活節
你舖舖都陰D陰D帶吓方向㗎喎,今次到吹trump贏喇
馬克龍突然“口頭”咁強硬。
邊夠你哎呀老竇普京個龜頭咁強硬

普京完美示範不戰而屈人之兵
https://lih.kg/2865012
由一個鐘頭29分鐘,結果變咗打撚咗兩年,都仲處於下風

兩蚊車打飛機方便真係好屈
知你夠硬,你幾時”行動”上去烏克蘭前線幫拖

唔係嘅你就收嗲啦契弟
大家儘量quote返#61
嘩!你夠膽叫佢上前線?

分分鐘呢件5毛一個唔該將前線烏軍部署,出賣俾俄羅斯呀!你承唔承擔得起後果先
處於下風一詞,我係有保留的:

喺消耗戰層面上,俄羅斯因為比西方世界提早一年多進行“戰爭動員”+有伊朗,北韓,中共背後的援助,目前喺戰略上處於物資 + 人力資源上的優勢。呢個優勢反映喺目前東部戰線,支持住俄羅斯不計成本代價不停進攻上。

除非解決喺戰爭資源上(彈藥,人力)俄烏唔平衡的天𨥾,否則烏克蘭的地面戰況唔會有改善。

巴打講還講,但亦必需要認清目前局勢的事實。
已經唔係上風下風既問題,
係整體戰線彈藥不足既問題。
我上面cap返圖,avdiivka失陷,
但其他地方版圖幾乎無變過。
除左天氣問題,彈藥不足導致整戰線停滯。

希望捷克啲彈快啲到貨。
消耗戰 = 雙方持續將彈藥與人命燒喺戰場上的比拼。睇下邊一方先頂唔住。

https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1766407326599381377?t=YC76VUVzNhcpMb5SxMw9qQ&s=19

澤連斯基堅持打落去係正確的。俄羅斯透過土耳其與中共,成日想和談,都係同一個套路 = 威迫利誘烏克蘭同西方世界袋住先,然後再暗中累積實力,準備下一次的侵略。

另外我都係重覆呢點:人革聯俄羅斯及其盟友持續不計成本的不對稱消耗,佢哋仲可以消幾耐?10年?20年?烏克蘭及其盟友,只要保持穩定的彈藥同人員供應,以目前交換比,最終佢有2千萬,甚至上億砲灰都好,我哋都會一個不留地殺光。

戰場上都攞唔到的嘢,談判更加唔會解決到問題。
lm
https://x.com/new27brigade/status/1766463897228435896?s=20
未證實, 到底被摧毁的係愛國者定S-300飛彈發射器, 我個人偏向係S-300. 除非愛國者冇彈, 否則唔存在被彈道飛彈摧毀的可能性.

同海馬斯, 澤連斯基與希臘首相喺Odesa受襲三件事一齊睇:
1. 3者都係用500公里左右的彈道飛彈 = OTRK "Iskander“彈道飛彈進行攻擊.
2. 3者都係算高機動部署, 隨時移動的目標.

以上反映出俄羅斯最近喺"即時ISR"與"精確打擊"上係有進步, 呢個趨勢讓擔憂: 邊個持續提供關鍵技術, 相關零件與戰術教範俾俄羅斯, 令佢哋有能力執行類似的精準打擊? 將俄羅斯的精準打擊水平慢慢同西方世界拉近?
應該做, 同做唔做到, 係另一回事.
而家咁消耗落去, 如果歐盟仲唔醒,
咁烏克蘭遲早頂唔順.

馬克龍雖然最後縮左, 但至少係一個訊號.
歐豬, 唔好再訓啦, 夠鐘起身啦, 加開生產線啦.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞