[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
好多,有來自中亞,非洲,南美,甚至最近連中國來的“志願軍”都有。

提督,呢個世界為佐幾分錢甘願做賭撚的亡命之徒,特別係來自第三世界的,比你我想像中多好多。

另一方面提督你亦講過,目前的制裁,仲未好有辦法地阻截俄羅斯的war financing 能力:俄羅斯國土坐擁的巨大天然資源,能源,黃金,鑽石,就係佢敢正面同歐美制裁叫板的本錢。

如Oei呢類只做正路生意的人,唔願意認同一個殘忍現實:呢個世界黑暗市場,華爾街之狼,死之商人之流多的是,為佐錢犧牲人格,亦係“人性”之一。佢自己唔做唔緊要,獨裁者總會喺黑暗世界搵到願意,而且有實力做呢d嘢的“買辦”。

當連喺美國的日本“極道”,都有能力取得軍用的核原料原石時,就知道“黑暗世界”遠比我哋想像中的更有實力。而呢單新聞,只不過係“冰山一角”。

普京的“多極世界”,其中一個重要影響就係唔會理歐美制裁的“黑暗世界”交易,變得更頻密與公開化。慢慢地間接打臉與動搖美國的金融,經濟主導地位。

K巴, 同樣地, 好多人唔願意認同一個殘忍現實, 現時既左派(包括拜登),
都無辦法去全方位對付獨裁者. 唔係佢地唔想,
而係無一個有足夠意志既總統, 去做出一啲有爭議性既決定.
望下杜魯多, 望下舒爾茲, 望下拜登, 佢地一係想拖死俄佬,
一係就只專注於國內啲對世界無益既極左思潮.
要對付獨裁者, 係需要BJ, 蓬貝奧, 甚至Donald Trump呢類人先得.

而家法國同馬克龍第一個跑出, 真係有少少意外, 但又合乎情理.
支持烏克蘭大過內政呀
馬克龍內政右撚到仆街
唔係左右問題, 而係佢之前嗰種古惑表現,
同普京既關係等等, 令人覺得佢唔會第一個企出黎.
有著數就會第一個企出嚟
等睇其實有咩著數
溫馨提示: 戰爭初期, 馬克龍係試過抄襲澤連斯基既印象.
所謂的“全方位”,去唔去到將佢哋徹底孤立到,連人口流動住來都係罪先?定更激進d,來一場三戰解決佢哋?

我唔認為西方世界對抗現代邪心軸心,會激進到以上手段,即使BJ,Trump或者Pompeo,都唔會考慮咁激烈的opinion。

但如果唔用到咁激進手段 = 最少斷絕同邪惡軸心的所有往來,係唔會比較有效地阻止到見鏠插針的邪心軸心滲透,與阻嚇到唯利是圖的黑暗世界商人同投機者。
紐蘭辭職

可能係重要訊號.......
簡單而言, 就係西方世界同人革聯既割裂要比冷戰更甚.
因為今次既敵人比共產世界更難搞.
烏克蘭消息請quote呢度 #61
以巴消息請quote #62
以巴消息請quote呢度#62
【大爆炸】紅海三條重要光纜已斷
https://lih.kg/3643718

記得當日nordstream管道爆炸, 好多西人賴美帝/北約做
過去半年網絡大量「挺巴」反猶反西方言論, 而家meta都outage收撚埋皮, 想玩oppression olympics都冇乜地方去(而家), 除咗X仍然正常
反咗猶半年, 啲人有冇諗過伊朗同houthis都要負下責? come on?
但相信我, 提督, 即使係割裂到呢種程度, "中介者"始終會非公式地存在.

因為貪婪, 係"人性"的一部分, 割製係將"中介"還者叫"韋小寶"的風險與成本無限地拉高, 但總係會有人夠膽挑戰的. 我哋只能夠將食兩家茶體的人數與黑暗世界交易盡量降到最低, 無論的孤立, 隔絕政策有幾嚴厲, 100%阻絕係冇可能.

但總比宜家充滿滲透漏洞的半桶水制裁有效好多了.
牧巴pin this
香港咪就係當年冷戰既中間人囉.

但今次同當年唔同....中共同俄佬滲透左咁耐,
當西方世界真係反撲, 嗰種力量....會變成極右.
喺西方仲幫中俄既中國人, 恐怕比二戰日本人更大獲.
厚巴, 差唔多係1,兩個星期前的消息了, 只係最近1, 兩日先由telecom公開詳細資訊.

我的意見係, 因為胡塞組識之舉, 最終答案就係為佐保障Business的穩定, 歐美最終會進一步"逆全球化", 會有更多的資訊科技搬翻去歐美本土自己做番. 另一個加速"重新本地化"就係西方越來越嚴厲的data privacy policies. 遲下可能連東南亞, 印度都冒唔起違反data privacy 法規的天價罰款, 最終不得不搬回本土做.

對, 胡塞(同背後的中共)係攬炒埋印度與東南亞, 但結果就係歐美local自己做番哂. 加速表面世界的totally decoupling.
於是乎, 最安全既應該係歐美之間既大西洋.
喺逆全球化之下, 歐美既聯繫反而更上一層樓.
就算係Donald Trump當選, 呢層關係都唔會變.
提督你太天真

你忘記了前蘇聯當年在大西洋的潛艇, 對北約的威脅嗎? 喺大西洋的水底互相玩捉迷藏, 係美蘇當時家常便飯.

宜家就睇下俄羅斯 + 中共的邪惡軸心, 能唔能夠重現當年前蘇聯程度的威脅.
https://x.com/new27brigade/status/1765071002898481244?s=20

唔講佢係馬克龍, 我仲以為係戴高樂, 或者拿破崙番生

我極度懷疑, 宜家的"馬克龍"俾上述兩位歷史英雄之一奪佐舍
如果普京想打三戰, 應該會直接射核彈, 而唔係玩捉E因.
係咪上次俾條八婆逼得太緊, 而家要搶飛?
因為普京自身的矛盾呀 = 佢又想偷雞贏,又怕死。

呢種心態下,玩捉E因先合理。

你唔係贊成過呢條友怕死咩?怕死的人係唔會選擇同歸於盡的做法,佢宜家仲未俾人逼到變最惡劣的滅世撚。
而家普京係等特朗普上台可以改變局面,
佢唔會做呢啲蠢事.
(雖然我覺得特朗普基於形勢最後都要撐烏)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞