[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
屎忽撞棍mode: 堅決否認唔係恐怖份子做的恐怖襲擊, 都係壓制恐怖份子的有效手段

最少喺精神層面上, 令犯事的恐怖份子無法達到"散播恐懼"的目的, 又名為"阿Q模式"反恐
拉登生前曾經說:「中國是全球唯一絕對不能惹的國家!」

原因是這樣的:

基地組織曾派出八名恐怖分子襲擊中國,結果如下:

1)一人在炸北京西直門立體交通橋時,在橋上迷了路;

2)一人在上海坐公車自殺炸彈時,擠了兩小時沒擠上車​​;

3)一人在武漢炸超市時,炸彈遙控器被偷;

4)一人在炸成都政府大樓時,在門口被保安當作疆獨份子逮捕、狂揍、逼供;

5)一人成功地在河北炸礦,死傷數百人,潛回基地組織後,半年都沒見任何到有关的新聞報導,遂被組織以"謊報戰果罪"報處決了

6)一人曾經嘗試炸廣州,結果剛一出火車站,炸藥包就給飛車黨搶了;

7)一人剛到西安就失聯,後來在醫院找到人,但卻是在昏迷當中,醫生說他不但吃到黑心食品,還喝到假酒,可能會成為植物人;

8)後來,賓拉登改派一名女恐怖分子去炸海南島,結果竟然被騙去賣淫;

最後,賓拉登不得不說:「記得!中國是全球唯一絕對不能惹的國家!」
恐怖份子, 怕野蠻/生蕃國度

生蕃國度的野蠻人, 比恐怖份子更可怕.

所以點解未有人權觀念前的中古世紀冇"恐怖份子"呢個詞語? 因為中古世紀森林法則, 弱肉強食的時代, 野蠻人就係加強版的恐怖份子
被你快過我講
#828 將成個國家與人民, 變得比恐怖份子更痴線同瘋狂, 以更痴線, 更喪盡天良, 更氓滅人性來打敗瘋狂份子, 提督你都可以話係對抗"恐怖份子"的有效手段的.
戰場, 前線資訊.
https://x.com/front_ukrainian/status/1773622854283632797?s=20

1. 火砲差距為1:6, 呢個比例有好大的改善空間. 西方世界要繼續努力, Ramp up各類彈藥同裝備生產.
2. 前線上與敵方的人數比例差距都係始終係問題. 雙方損失同恢復/補充的比例需要收集更多資訊, 作進一步精算. 解決烏克籣前線人力問題上, 個人認為最終歐洲各國要派兵住烏克籣協防, 與其等俄羅斯攻過來, 不如早D喺烏東戰場一決勝負.

背後政治, 外交角力的戰場.
https://x.com/new27brigade/status/1773487054044983464?s=20
俄羅斯向歐洲議會落手. 好典型普京/俄羅斯的風格.
https://x.com/new27brigade/status/1773731965000470864?s=20

是的, 台灣外長講中佐我重點: 美國不再被視為"可靠"的盟友.

當侵黨聯合極右, 在阻撓援烏法案時, 有冇想過其盟友會產生呢種想法, 這亦是普京及邪心軸心樂見的.

呢種"美國唔再可靠"的想法, 任提督之前點樣為侵的行為辯護, 到目前為止的"事實" = 目前美國對烏克籣的援助停滯, 宜家由歐盟努力填補番美國的缺. 都冇可能改變"美國內部會因為一己私利或政治目的, 令美國變得唔可靠"的觀點.
美國唔可靠,然後呢?
然後? 歐盟, 台灣同其他like minded countries自己繼續強化防衛力量, 減少對美國軍援的依賴.

我都講過: 現時喺軍工上, 美國獨大, 好大程度上建基於佢自己"民主世界leadership"的江湖地位, 其他地方的軍工企業願意與美國軍工企業一齊合作發展, 一旦呢個地位不再, 其他民主國家, 為佐自己的安全, 自然會重新發展自主的軍工與強化軍事力量. 唔會坐以待斃.

當事情發展到呢個階段果陣, 同樣係民主陣營, 但市場上"競爭對手"卻多佐 (當然民主陣營之間會係"良性競爭", 唔會惡化成民主陣營間"爭做大佬"的柒事), 我唔認為侵的"算死草"如意算盤會打得響.
嗯....要講既之前已經講過晒
唔再重覆,let's see
你可以睇成係喺防衛/國家安全/軍事合作上, 一步步同美國"脫勾".

當然呢個"脫勾"最終會唔會大規模出現? 如果真係出現, 過程會幾漫長? 取決呢1, 兩年, 美國喺對俄烏戰爭的表現, 與俄羅斯, 中共邪惡軸心的進一步軍事擴張/威脅程度.
大家咁話
#449 小弟有貼過來自英文Wiki的前蘇聯二戰傷亡統計, 當年前蘇聯死佐差唔多4成壯丁. 為各盟國中傷亡最慘重的國家/戰勝國.

如果三戰爆發, 提督你可以預期俄羅斯(+中共)邪惡軸心, 都會為佐獲勝, 不惜作出呢個比例, 甚至以上的犠牲.
https://twitter.com/nexta_tv/status/1773273959884005478?t=zVUPEh4596mkC7aWT7Z6vA&s=19

中非國家Gabon,由2023年8月起為俄羅斯非法提供民航零件,撓過歐美制裁又一證據。

就講佐目前歐美制裁,充滿漏洞。要填哂呢d漏洞好花時間同功夫。
俄國到底有幾多人肯陪普京癲?

老蕭曾經用踢波做比喻去形容中國人既民族主義
我覺得幾適用於俄羅斯。支持中國打台灣,
等於支持一支球隊,係無諗過自己要落場踢。

俄國呢?口講支持,但願意上戰場既有幾多?

普京包裝係北約入侵,係美國控制澤連斯基,
縱容烏克蘭極右份子殺死俄羅斯人。
喺民族主義角度,實有人支持佢。
問題係,有幾多人願意上戰場先?
退一步,有幾多人願意加稅?
幾多人願意經濟+公共行政衰退?
支持唔係一句口號,而係要付代價。
俄羅斯人願意付出幾多代價?
呢啲資訊,我地無可能知。
我唔覺得俄國內部係無反對勢力,
只係我地無法得知。
繼續觀察, 但目前肯定的係: 我哋唔可以咁天真地, 將戰爭的最後勝利, 寄望於敵人內亂與厭戰

一個負責任的戰略評估, 必需要為"最懷情況"作出打算, 所以我成日都講, 要為戰爭擴大, 介入呢場俄烏戰爭, 變成三戰作好準備.

北約最近都出到聲, 叫歐洲人要準備好水, 糧食與電池收音機, 我自己都打算買番個, 平時當job site radio, 戰爭爆發果陣就用來喺冇internet情況下接收信息.

有D錢的話, 甚至考慮同fd夾錢, 買個小型發電機緊急時使用.
仲有, 目前我哋觀察到的係, 宜家的代價, 仲係俄羅斯人民可以忍受的水平.

過多一, 兩年, 甚至幾年後冇人知, 但最少呢一刻俄國人表現出來的態度 = 佢哋仲頂得住.

另外之前有巴打貼過: 其實西方制裁, 對最大人口比例的基層市民影響唔大, 佢哋的生活本來就冇乜點接觸西方世界入口的product and service. 受制裁影響最大的, 係宜家應該已不存在於俄羅斯, 喺全面入侵開始後不久就走得7788的中產階層.
提外話,又一單
唔知今次又會唔會爆多獲

https://twitter.com/visegrad24/status/1773804939971637372
咁冷戰之後歐洲都搭咗美國30年順風車,係時侯自己承擔返責任

亞太果度日本直情搭咗差唔多80年順風車
Why War Economies don't collapse (until they do) - why Russia and Ukraine won't collapse tomorrow

Russia's economy is suffering, it's long term economic prospects have been badly wounded by a collapse in international trust, market denial, and a barrage of sanctions. Ukraine's economy is likewise under immense pressure - primarily from physical attacks by the Russian armed forces.

But it would be naïve to think that either is likely to collapse in the coming weeks and months. As long as the will to go on (and foreign support) remains in play, there is every reason to think that both nations will find a way to keep their economies going.

https://m.youtube.com/watch?v=Q9w17Ne1S0M
所以你都間接印證小弟論點:唔可以期望靠敵人內亂或崩潰,取得長期戰爭的最後勝利。

無論俄羅斯定烏克蘭都係一樣,最後呢場戰爭的勝敗,都係要睇喺戰場上,一場接一場戰役累積下來的勝負。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞