[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
https://twitter.com/visegrad24/status/1773723256429670584?t=8JI8V1wywV8gwpKPpQeL8Q&s=19

預備歐洲大戰。爭分奪秒地增產彈藥,裝備。

不過我認為最大問題,都係歐洲同英國的reserve capacity,唔足以應付3戰規模的戰爭。
BTW, 更需要的係可持續的彈藥供應. 1 batch過的彈藥, 係應一時之急, 但唔係長久之策.

之前都講過小弟期望的目標: 令烏克籣可持續地, 平均一日射1萬發155mm砲彈. 最少縮減烏克籣與俄羅斯之間1:6的火砲攻擊量差距.

然後就係地面部隊數差距問題, 烏克籣與俄羅斯1:7的前線兵力差距亦係不可接受, 最少要拉回到1:3或以下. 必要時要如法籣西的plan = 派地面部隊進入烏克籣, 等烏克籣可以安心地將自己的兵力推向烏東前線.
小弟的主要目標係: 唔可以令烏克籣失去更多的土地了, 舊年巴赫穆特, 今年年頭阿夫迪夫卡. Enough is Enough! 而且兩次都係俾俄羅斯用同一招 = 用數量的暴力硬搌過去, 我個人已經忍夠, 俄羅斯呢種冇腦但可以達到佢哋目標的戰術了!

我知道有人又會講: 唔好計較一時得失, 睇遠D, 但宜家烏克籣奮戰的人, 佢哋只有今日, 未必有命睇到明天, 或者幾年, 幾廿年後最後的勝利, 俄羅斯最後的戰敗.

https://x.com/new27brigade/status/1773923260994105372?s=20
我真心唔希望呢個情況出現. 然後普京喺全世界公開宣佈自己的"偉大勝利".
其實挺烏嘅國家都密密做,跟本條數加埋幾多都未必有實數,呢排都無咁慳住炸俄9,反推可能就唔夠兵
係, 只要下定決心, 武器與彈藥產能上, 其實唔使太擔心.

要關注的係"地面部隊數目": 而家避免繼續失去土地, 將來烏克籣反攻時需要攻回的土地就相對少D, 付出的代價也減低.

記住俄羅斯的防守同進攻係一樣邏輯: 真係要死守, 就會不計任何代價犠牲, 將一個個鎮, 每個據點都變成"史太林格勒".

所以我贊成將來烏軍反攻時用戰錘邏輯 = 總之就滅絕令啦! 將眼前所有敵人殺光殺淨就係.
要一個國家既經濟崩壞本來就唔容易
除左蠢人當政
懷疑啫
就算係蠢人如習近平當政, 只要該國家或區域的體量, 資源有番咁上下, 要實際意義上的"崩潰"都係一個漫長時間, 講緊可能係十年以上的光陰.

我會稱之為: 崩潰/最終死亡只係時間問題, 但喺真正意義的崩潰與死亡來臨之前, 俄中呢D龐然大物國度, 都會繼續以其momentum做痴線嘢. "廋死的駱駝比馬大"其中一個意思, 就係形容呢個事實.

冇人能夠改變其過程或令到邪惡軸心國的情況有一絲好轉, 但佢哋唔會短期內滅亡.
我貼果篇文話依家蛾螺屍啲低下階層仲當打烏克蘭係佢地上位既好機會

個情況有啲似毛澤東個阿爸,佢本來係湖南鄉下既窮光頭,太平天國起事果時佢就去做湘軍,返鄉下就做咗大地主
成功就係。幾多人客死異鄉先?
係呀, 好多西方世界的人睇小佐一件事: 對本來就乜都冇的俄羅斯最底下層的人, 戰爭係佢哋"飛黃騰達"的唯一機會.

反正成本只係自己條爛命, 點解唔搏一舖?
係提督你始終冇辦法企係"一無所有"的人的角度, 去睇"打仗"呢樣嘢

唔認同係一回事, 但最少要"理解"一無所有的人的心態: 佢哋除佐自己條爛命外nothing to lose, 反正好似行屍咁喺俄羅斯或第三世界活著, 都係坐等"社會性死亡", 點解唔趁侵略戰爭時賭一舖? 搶錢搶地搶女人
有係實有,咪睇幾多同幾耐囉。
俄羅斯軍部係極不負責任,開戰時已經咁話,
咪睇下幾時死囉
"幾時死" is always the main concern!

好大程度上取決於西方持續對烏克籣援助的量同速度. 我份人一向都好心急的, "幾時" = ASAP, 俄羅斯愈快死亡, 呢個毒瘤對全人類的遺害時間就愈短.
我貼果篇文既講法話蛾螺屍係死咗幾萬人,但係仲有十幾萬人攞到錢返鄉下
所以蛾螺屍士兵係帝蛾時代已經俾人叫灰色牲口
所以毛主席基因優良
我講嗰啲士兵。你一無所有博一博,
就連你唯一擁有既爛命都拎走埋
邊篇?
李梓敬:(澤連斯基) 犧牲烏克蘭人民嘅性命,做就佢自己成大贏家。
https://lih.kg/3662562

黨媒認證
點睇都係反諷
睇埋留言都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞