[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
最近法籣西將會有選舉?
唔係
佢想上EU
佢而家既做法係軍事國防, 但EU依然係以經濟為主.
除非佢想改革歐盟變成軍事同盟. 但暫時睇唔出佢有咁大野心.
Trump可以繼續pro Russia的。

而佢pro Russia最後的結果 = 美國喺全球領導地位動搖,歐盟不得不變革成AEU。
唔會.

1) 我上面講左, 反全球化會令歐美之間既聯繫加強, 唔係國與國,
而係美國人與歐洲人既聯繫加強. 呢樣即使換總統都唔會變.

2) 特朗普只係抽身歐洲, 重返亞太, 但唔係同俄國同盟.
你口中既pro Russia, 其實同之前鬧拜登China Joe無分別,
上到位, 唔再please選民, 唔需要再理會選舉期間既別國勢力影響,
就另一個世界. 即使你幾唔鐘意Donald Trump都好,
你都不得不否認, 而家歐洲係認真考慮緊無美國既烏俄戰爭要點打.
馬克龍企出黎講野, 就係喺Donald Trump影響既結果黎.

另外講多個topic, 大家覺得當年2戰, 美國可以兩面作戰,
所以覺得有美國就無問題, 我覺得呢個概念要修正.
2戰兩線既敵人, 唔係一個擁有極多天然資源既俄國,
亦唔係一個十幾億人口同埋強勁輕工能力既中國.
當年打日本, 日本只係島國, 但守台灣你要對付既,
係以陸基為主, 只係同台灣一海之隔既中國.
日本而家有幾宅大家都明, 老化程度應該人所共知,
如果中國再玩一次抗美援朝, 南韓頂唔頂得住?
日本幫到幾多? 美國係咪要轟炸一個有核武既國家既本土?

歐盟久疏戰陣, 武備鬆馳, 連英國射核嗰支野都出事,
如果Donald Trump唔出黎逼一逼, 可能歐盟仲傻下傻下等美國,
到真係兩線作戰先發現呢樣唔夠嗰樣唔夠, 到時就柯拔甩.
拉闊少少, 唔睇一城一地, 以十年為單位去睇台海與烏克蘭,
歐洲自強係必需既, 就算美國肯兩面作戰, 未必可以顧得晒,
可能守到台灣但南韓失守. Donald Trump唔係好人,
但我會認為佢係必要之惡, 歐洲訓得太耐啦.

我知道我講呢啲, 大家實唔啱聽. 屌又好, 負評又好, 唔緊要,
但諗真啲我講咩先, 以10年為單位去睇, 個感覺又會唔同左.
好耐無更新地圖

上一次係2月17日既地圖.

牧巴可唔可以pin #61? 畢竟烏克蘭戰事多啲新聞.
我一d都唔buy提督所謂“激漲法論”:Trump 同普京的朋友圈之間,實在太多理不盡的關係。呢點佢水洗都唔清。

自後我就係stand with a front line warrior/fighter ,唔好同1個front line fighter 乜嘢10年以後的事,連明天能不能活下去,有冇足夠capacities去抵擋喺幾百米外的敵軍都唔肯定,仲講10年後的bullshit? 可能未到1年已經喺墓中長眠了!提督你自己喺10年後,再去佢哋的墓碑前講啦!前題係最終勝利者係烏克蘭與西方世界

提督口中“拉闊少少,目光放遠d”對小弟而言,難聽過粗口:知唔知好多人同為自由而戰的士兵,冇命等到提督你的“10年”後。

仲有,宜家我哋正正係話美國不足:但唔係指武備方面,而係“同獨裁者的戰鬥意志”。雖然呢方面連歐洲都缺乏,但美國認知問題更嚴重 = 川派極右有支持者認為俄羅斯入侵係“正當”,最少喺歐洲,冇一個人敢公開講呢句。
支持者還支持者, 侵本人唔係極右黎.
你望返四年前既拜登, 當時啲痴撚線左膠一樣支持佢,
但佢本人都唔係咁左, 只係借佢地上位.
而家既侵學精左, 用返拜登四年前嗰招搶飛.
如果阿侵真係同普京friend底, 烏俄戰爭喺2019年應該打左.

I still stand for my point. 俄國對美國係無好處,
佢最後都係要支持烏克蘭, 不過個形式唔會同拜登一樣.
仲有,歐盟宜家恐怕唔單止係考慮“冇美國支持下的俄烏戰爭”咁小兒科,而係更深層次的“重新檢討現時同美國的緊密同盟關係”。

我就等睇美國川派玩呢d小權謀,小聰明玩出火,10年之後最終係打贏佐俄羅斯呀!但打贏果個叫做“AEU”,同美國一d關係都冇。10年後如果我仲活著的話,肯定會笑Donald Trump笑到面黃。
就係FD底先唔會打

為佐朋友之間的生意與彼此利益,普京點都要俾番d簿面Trump。古惑仔大把呢d俾面派對,Trump同普京只係將其邏輯放大到國家,外交層面咁解。

但,國際政治,他國主權完整,係唔應該由兩個“朋友”之間私底下維持。政治唔係佢哋的私人玩具。
呢個正係Donald Trump夢寐以求既戰略藍圖.

不過我想話, 歐盟要自己打敗俄國, 必須政治改革,
呢樣野我上個POST已經提過. 暫時睇唔到歐盟有呢個意向.
最重要係, 無人可以做頭頭. 德國? 唔好玩啦. 法國?
佢既軍備唔係設計黎打俄佬喎. 英國....返入歐盟先算.

所以, 你講既野, 十年內完成係不可能, 廿年都未必得.
除非烏克蘭全面淪陷, 或者俄國入侵波羅的海三國,
咁就可能幾年搞掂.
我唔覺呢個戰略籃圖係“made America great again ”。

呢個結局只係話俾全世界聽:美國全球領導能力不再

然後就係全球群雄並起的局面。呢個係“屎橋”,根本唔係乜嘢Made America great again 之舉。

Let's see數年後世界會變成點,宜家太多唔安定因素,例如出年Trump選唔到總統的話,提督講乜嘢Trump的戰略藍圖都冇意思。
歐洲本土除左俄國無敵人.
歐盟就算軍事化, 同美國依然會係盟友關係.
你講既假設並不存在.
I also stand firm with my point。

此外,負評係我為宜家受緊苦的烏克蘭人,同喺前綫以命相搏的士兵們俾提督你的

乜嘢“目光放遠小小,唔好斤斤計較一城一地得失””之類,對當事人與受害者難聽過粗口言論,以後麻煩可免則免。
阿夫迪夫卡既失陷係必然, 就算共和黨唔卡軍援,
1比7, 唔會有改變. 烏軍前線士兵自己都係咁講,
段報導仲係你自己貼既.
(前排我好少留言, 但我有上黎睇.)

人革聯已成, 單靠美國不足應付兩條三條甚至四條戰線.
歐盟必須短時間內雄起, 呢個係我既睇法.
Donald Trump係好仆街, 但佢嗰種係必要之惡.

BTW, 我知你聽唔入耳. 唔再覆述, let's see.
所以, 北約先會準備派地面部隊.

無論無人機, 無人武器點發達, 地面戰場上點都要放咁上下比例.

仲有, 失陷係一回事, 背後有冇攔路狗加速過程係第二回事.

Let's see後續發展, 前題係我同烏克籣戰火中的人仲有命, 睇到10年後結局. 希望你"理解"我點解話你難聽過粗口, 同喺人傷口灑鹽冇分別.
BTW, 宜家唔係浪費時間喺度做無謂口舌之爭, 係"行動"的時候.

想睇到10年後的結局的話, 宜家就要積極做實事, 唔係喺網上繼續做無意義, 而且唔會有共識的討論.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞