[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
Wiki 2023
蛾聯邦人口:146420000
一半男人即係7千萬,即係廢左1.43%
仲有好多可以去死同殘
我覺得一半係想夾美國,另一半係畀波蘭佢地幾個國家信心,連法國都出兵,你地幾個小國唔駛怕

現在北約就睇英國點做。雖然我現在覺得英國未必會直接介入(內憂:國王問題、執政黨問題)

至於其他北約成員,波蘭都應該會係下一個出兵

如果火雞都出兵,應該就真係三戰囉
連法國都冇得扮瞓覺,睇吓德國佬幾時被迫起身
佢地好似本身女多男小,所以
可能2.幾%
出兵留守後方 保後勤 保Kyvi?
鳩噏冇成本,check返個對烏軍援統計表,法國直頭not on the list :
Source : https://www.statista.com
Table : The Countries Pledging the Most Military Aid to Ukraine
都係果句,唔好跟風鬧德國,睇事實公平啲啦。
同埋男女平均年齡都係好低,短命過其他人種
睇過台灣人話80年代蘇聯係阿富汗駐軍10萬人,依家蛾螺屍係烏克蘭駐軍60萬人,即係蛾螺屍打1年既蛾烏戰爭既消耗大約等如打6年阿富汗戰爭
哈!你個撚樣講事實嘅咩

蛾羅斯就嚟有假大選,你個契弟幾時死返去投票呀?send俾我呀。
頭先再做多少少。蛾2023應該得6690萬,即係差唔多1.5%既男人因為布丁狗無左條命或者殘廢左。

難怪布丁狗仲咁惡啦,成個烏克蘭都無6000千萬人

快d派多d過黎送死
無得咁計 有最少三分一係細路同老人 同埋都無可能全部上前綫 軍需邊個整
可惜喺維基原source冇咩介紹紋章圖案嘅意思
反而英國同西班牙嘅就有介紹
而家好多僱傭兵都係非洲或中東
國內殘果班唔會係非洲或者中東人掛
唔好咁開心住

俄羅斯強逼佔領區居民領俄國護照參軍打仗, 不領護照的居民會被監禁
https://lih.kg/3651604
你試下逐個搵俄文維基,可能有
嘩,骨灰級人物都出現返。
睇黎俄羅斯軍團既活躍吸到好多人上水
前我會攞二戰前蘇聯的軍人死亡人數 + 總人口做對比,用呢個數字同比例去假定宜家俄羅斯內部民情,喺一場長期戰爭中,容忍傷亡比例的最大上限。

我收集一下資訊,計完後再PO上來。
但經濟總GDP而言,今日俄羅斯超過當年前蘇聯(有冇當年蘇聯6倍我唔知),唔係俄羅斯點會有錢持續喺第三世界搵砲灰。

而且俄羅斯背後,仲要有邪惡軸心 = 伊朗,中共,北韓不繼支援。有外力源源不絕地支援下。俄羅斯開動“戰爭機器”模式,能夠勉強支持阿富汗的6倍消耗,不足為奇。
軍需咪上唔到前線的細路同老人,婦孺整攞

俄羅斯開啟“戰爭機器”模式下,到最危急關頭時要細路,老人同婦女一齊投入埋戰爭生產,有幾出奇。

獨裁國家喺“戰爭機器”全開時,會理和平時的勞動法例同婦女,兒童權利咩?
https://twitter.com/new27brigade/status/1768490103880769902?t=iQq8OzpL63XPL5uSI_-MjA&s=19

所以普京,習近平會俾壓力金正恩搞南韓。

結果係點唔重要,最緊要幫普京buy到幾多時間就計幾多,同哈馬斯上年10月搞以色列一樣道理。
大家都知道只係小打小罵,唔會大打。

你搞南韓會牽扯到整個亞太,逼美國佬加注
援烏法案共和黨卡住左,好唔容易先有呢個局面
你搞南韓即係逼美國佬加注。真係打起上黎
會影響到北韓既彈藥供應鏈,對普京係雙面刃黎
所以韓國開戰對俄國係咪真係有利
係要視乎當刻既國際局勢

而家呢刻,南北韓開片對普京無好處
至少,美國大選前,普京唔會搞南韓。
中國會唔會就唔知
俄羅斯開啟“戰爭機器”模式下,到最危急關頭時要細路,老人同婦女一齊投入埋戰爭生產,有幾出奇。
英文維基, 關於2戰時期, 前蘇聯的傷亡, 好詳細:
https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties_of_the_Soviet_Union#:~:text=According%20to%20Ivlev%2C%20Soviet%20State,losses%20according%20to%20his%20research.

以下我只用Military loss作統計 (由1939-1945):
Dead and missing = 8,806,482
Wounded and sick = 22,610,217
Total reported missing = 4,559,000

然後以下係二戰時期, 前蘇聯的人口(From Wiki):
According to Ivlev, Soviet State Planning Committee documents put the Soviet population at 205 million in June 1941 and 169.8 million for June 1945. Taking into account the 17.6 million births and 10.3 million natural deaths, leaving almost 42 million in war-related losses according to his research

1941年, 前蘇聯約有2.05億人口, 到1945年6月, 總人口減到1.698億.

以下用Dead and missing + Total reported missing 計算(Wound and sick我套用"賤民邏輯" = 佢哋唔care戰後呢堆傷殘人士的死活與生計, 所以唔計在內)

用"總人口"除的話: (8,806,482 + 4,559,000)/205,000,000 x 100 = 約6.52%

如果更精確, 以下係節綠Total War Deaths by Age Group and Gender:
男性
20-34 = 36.1%
35-49 = 33.2%
over 49 = 20.2%

假設俄羅斯喺最極端情況下(目前係2戰), 呢班賤民願意承受的成年男性死於戰爭的最大極限 = 36%. 即使係對抗Nazi的衛國戰爭, 佢哋可以犠牲差唔多全國4成壯丁去打贏一場戰爭, 想想都覺得好恐怖.

作為西方世界, 點同願意付出死差唔多4成成年男性人口的代價, 換取最後勝利的國家, 喺一場長期戰爭中取勝, 係一大難題.

我係西方世界, 睇到敵人呢個咁痴線的數據後, 戰略上唔問咁多, 每個戰役一定係滅絕令狂轟濫炸開路, 有幾多殺幾多.

如果唔係俄羅斯都有核武, 對住幾乎亳不住乎死幾多壯丁的對手, 核平莫斯科, 聖彼得堡會更理想, 一如當初美國對日本帝國的"1億玉碎"宣言的回應一樣.
打仗都要後方有人唔停咁整武器, 彈藥, 同各類軍用物資架提督

連呢D冇戰鬥力, 只有勞動力的人都推埋上去做砲灰時, 俄羅斯搵邊個繼續戰爭軍需生產?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞