[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
你有啲太睇得起港共班官
西方世界就是如此,尤其係二戰甚至係冷戰過後,啲人個種窮人思維變本加厲,迫到自己國家入面想做野既人灰心鬱鬱而終,或出走唔再效力趟平,只顧眼前利益,明明已經見住隻灰犀牛係度衝緊埋黎唔理

仲繼續係度同個堆哥布林哈馬斯又或者乜乜柒柒也門玩泥漿摔角仲唔好好管制西方世界國內既巴勒攔坦示威,就知西方世界既腐爛到咩既一個點,即係對家個獨裁者只要有啲眼光同力能,就夠槌死你地班垃圾嘆慣既人
還好啦, 小弟比起做戰錘40K宇宙設定的痴線佬, 根本小兒科

都唔知果群做設定的人內心有幾反人類, 甚至係反生物, 先寫得出咁瘋狂黑暗, 完全冇任何愛, 希望與選擇的宇宙.
我退一萬步講, 真係挺巴嘅(muslim)人係唔會走去騷擾猶太人, 唔會去叫"death to jews"

看在眼內, 根本西方冇動力去address咁明顯嘅racism, 明明講緊係大家認知中政治最強勢族群之一...
除非話猶太人打算引狼出洞, 但好明顯唔係, 冇所謂猶太資金阻止得到西方反猶浪潮嘅事實
可能因為呢班death to Jews, From the river to Sea之流, 除佐聲大夾惡外根本冇任何影響力.

一般人當佢哋痴線佬, Note without thanks, 然後有自己見解的人們, 亦唔會因為佢哋示威改變其立場.

唔止以哈戰爭係咁, 俄烏戰爭等等好多衝突亦然. 喺一個足夠成熟, 與獨立思考的社會, 我對呢D咁粗疏的認知作戰成效其實好有懷疑.

更應該關注的, 係呢D示威干擾網絡上其他正常資訊的傳播.
https://x.com/genflynn/status/1766701609365475733?s=46

依個係Pompeo 一廂情願,佢一早比maga world ban 咗
我唔記得講返係加拿大已知好多示烕係craigslist派錢叫人參加, 係私人贊助, 亦都有白人係金主
所以可以係白人極右+反猶+islamist+qatar參與
我咁樣講係因為伊朗被美國制裁得死死, 而qatar資金流入容易得多
咁樣講好似「美国背后策动」但係既然知道示威係有贊助, 咁白人定qatar做都唔緊要, 當係就係
喺西歐亦都一樣, 何況法國特別多北非過嚟嘅穆民, 話有islamist同話白人當中有極右係冇分別, 太過自然, 禁之不絕
只不過西方各地挺巴示威搞到下下出警察, 根本係要辣手落injunction, 要拉人封艇
西方只係種種制約唔可以學saudi咁, 喺聖城禁止展示巴旗, 玩到咁盡啫
所以, 當連示威者本身的動機都被懷疑時, 就更加冇人會想理佢哋的9示威.

久而久之, 大眾只係當佢哋示威 = 上班下班開工收工.

但班金主咁請人去示威, eventually會玩爛由言論自由來的示威的本來目的 = 自己或群體對社會, 事情現象表達不滿. 最終連累埋其他群體真心反映社會訴求的示威時, 呢個"金主"有著不可推卸的責任.
其實一路都係收錢示威同埋穆民為主, 極左極右為副嘅人一路乾炒
加沙死傷慘重在座都知, 但我可以有理由相信以同哈都係不斷拖長個衝突
除咗以方之知, 你知我知個個都知, 穆民同唔少人都係真心同情巴人, 但係巴人只係個bigger picture嘅炮灰, 伊同哈都唔見得係想幫巴人, 只係都係當為炮灰
只不過穆民同極左永遠唔譴責伊同哈係好奇怪, 鬧爆arab國家唔幫巴人, 都未賴到伊朗頭上

所以有咁多人死, 我都冇可能冇感覺, 但要怪就怪巴人上世得罪猶太人同(而家嘅話)伊朗.
得罪猶太人 X
搶迦南之地搶唔過人 O

提督用"古代部落衝突, 爭地盤"概念分析以哈衝突, 係比較接近佢哋的文化與其思維.

而伊朗, 仲有伊朗背後的俄國, 中共, 只係搧風點火者咁解. 呢幕部落衝突最終結果唔係佢哋care的.

BTW, 哈馬斯班高層, 宜家應該係躲喺俄羅斯, 搵普京保護佢哋, 目前全世界應該只有FSB, 會由Mossad全球追殺中保住班大屠殺罪犯. 作為"旗子", 宜家班哈馬斯高層仲有"利用價值".
我地好早期曾經傾過一個情況。
中挺俄,歐美挺烏,大家變成代理人戰爭,
鬥燒錢,人命同資源,慢磨。早期黎講,
呢個確實係美國樂見。

但隨著時間過去,俄中表現得比預想中更有耐力,
煽動以巴衝突,煽動非洲軍政府叛亂推翻民選政府,
包括尼日蘇丹等,同伊朗聯手支持胡塞剪電纜等等,
慢磨既壞處一一浮現,加上俄國用古代打仗方式,
硬碾阿夫迪夫卡,大家先意識到睇小左普京既決心。

美國民主黨應該已經意識到,但撞正選舉年,
阿侵來勢洶洶,佢地唔敢做太多,
猶其係經濟唔得既時候,怕被搶飛。
所以2024會係烏克蘭最難過既一年。
我地好早期曾經傾過一個情況。
中挺俄,歐美挺烏,大家變成代理人戰爭,
鬥燒錢,人命同資源,慢磨。早期黎講,
呢個確實係美國樂見。

但隨著時間過去,俄中表現得比預想中更有耐力,
煽動以巴衝突,煽動非洲軍政府叛亂推翻民選政府,
包括尼日蘇丹等,同伊朗聯手支持胡塞剪電纜等等,
慢磨既壞處一一浮現,加上俄國用古代打仗方式,
硬碾阿夫迪夫卡,大家先意識到睇小左普京既決心。

美國民主黨應該已經意識到,但撞正選舉年,
阿侵來勢洶洶,佢地唔敢做太多,
猶其係經濟唔得既時候,怕被搶飛。
所以2024會係烏克蘭最難過既一年。
阿侵係玩民粹,但本質係商人,
唔好用民粹嗰套癲佬野去睇佢。

而家就睇佢揀邊個。
https://x.com/new27brigade/status/1766859305578614860?s=46&t=yTngpsLuvR-gq2Kmk8orMw
早兩日美國陣營話俄羅斯境內會有恐怖襲擊
唔知關唔關事
民主黨唔係冇勝算嘅, 只不過我做普京都識諗, 共和黨只要回朝就可以迫和烏克蘭
關鍵唔係我地有冇人日日屌爆MAGA, 而係trump呢條友在世, 又或者trump瓜咗之後, 一樣會有下個trump/後生得多嘅MAGA派出嚟選
同樣道理, putin死, 都一樣可以有下個putin出嚟通(共和黨)
trump而家放話諗緊biden有幾多年命, 都係講緊同一件事
"民主黨唔係冇勝算嘅"

呢個就係我一切推論既源頭
單憑Maga既票數,足以贏到共和黨初選,
但不足以贏到民主黨同拜登。
所以初選過後,阿侵要整合共和黨整體,
如果佢搵返類似彭斯既傳統共和黨人士,
咁就意味著佢喺烏克蘭既事務上唔會走向極右。
相對地,如果佢搵班極右黎做副總統國務卿,
意味著黨內無法取得共識,侵未必夠票贏拜登。

所以我一直話,侵如果選到,最後必定會支持烏克蘭
唔係基於佢本人意願,而係單憑一個總統,
無辦法扭轉已經成型既集體意志。
所以當我係侵粉既人,麻煩睇清楚先。
覺得其實邊個做 外交上其實都定晒 真係敢出賣美國霸權地位 會有隱形之乎收拾
Trump未死得 某程度上似係有人暗中保護佢
咁呢度講軍政啦, 但trump自己domestic方面一樣大把破壞, 佢搵running mate可能要係冇明顯烏戰放負/唔係MAGA嘅人, 可能係pence/pompeo咁嘅老派耶撚
https://www.forbes.com/sites/saradorn/2024/03/01/trumps-most-likely-vp-picks-and-who-hes-name-dropping-including-abbott-desantis-scott/?sh=35f93e91504f
Abbott is “absolutely” on Trump’s shortlist, he told Fox News during an interview alongside the Texas governor at the southern border Thursday, calling him a “spectacular man” who has “done a great job.”

Trump has also mentioned his former GOP primary opponents Florida Gov. Ron DeSantis, biotech entrepreneur Vivek Ramaswamy and Sen. Tim Scott (R-S.C.), along with Rep. Byron Donalds (R-Fla.), South Dakota Gov. Kristi Noem and former Rep. Tulsi Gabbard (R-Hawaii) when asked about his potential running mates, telling Fox News during a town hall last month “they’re all solid,” while singling out Scott, who was in the audience, as a “great advocate.”

Others commonly floated among pundits and press right now include Rep. Elise Stefanik (R-N.Y.), Sen. J.D. Vance (R-Ohio), former Arizona gubernatorial candidate Kari Lake, Sen. Lindsey Graham (R-S.C.), former South Carolina Gov. Henry McMaster, Arkansas Gov. Sarah Huckabee Sanders, former Housing and Urban Development Secretary Ben Carson, North Dakota Gov. Doug Burgum, and former Secretary of State Mike Pompeo.

Trump has also name-dropped McMaster and Stefanik, one of the first members of Congress to endorse him and a staunch promoter of his unfounded election fraud claims, calling her a “killer” when asked about his potential running mate picks at a dinner at Mar-A-Lago in December, NBC News reported.

Stefanik and Scott have not ruled out the job when asked about the possibility, while Vance recently said he “like[s] his job” and “plan[s] to stay for the next few years,” he told Columbus, Ohio CBS affiliate WBNS 10TV last month.

齋睇呢堆名, gabbard, ramaswamy一定唔得, desantis都麻麻地
pompeo會係烏戰上最佳VP人選
就咁睇牌面我覺得scott, abbott都還可以, 兩者都係domestic多嘢搞過外交
另外有一堆基本上係陪跑, 人氣亦都太有限
另外最仆街嘅係俄狗有遠距離打擊能力
烏克蘭冇得用彈道導彈反擊
最理想係北約正式宣布軍事介入,咁樣有大義名分,仲可以直接充公晒蛾佬資產去抵銷開支。

現在只係流於嘴炮既洗腦係唔足以改變局勢或者帶風向,由其班左膠一直製造烏克蘭既慘唔夠巴勒斯坦哥布林慘咁情況
以巴 = 21世紀版本古代部落衝突。
俄烏 = 西方自由世界概念 vs 俄羅斯帝國/民族主義概念的衝突。

以巴比較接近部落搶地盤,俄羅斯同烏克蘭係意識形態上已水火不容。兩者都係發展到“你死我亡”地步的衝突,但背後深層次原因有d唔同。
所以家陣帶風向全部係為左掩飾邪惡軸心既行為
班左膠始終係口水多過茶

班左膠有本事就唔好剩係喺網上9up,自己身子弱連為邪惡軸心當砲灰的資格都冇的話,咪搬去邪惡軸心做汗血勞工,幫獨裁者996生產侵略用的武器攞。

左膠人就住喺西方世界,心就喺極權國家度,做邪惡軸心侵略者幫兇。

如果唔係全世界咁撚驚俄羅斯玩核攬炒,其實最好短期解決辦法真係西方世界,來一次莫斯科的55日,隊冧普京政權,捉佐呢個戰爭罪犯算9數。
https://twitter.com/markadamharold/status/1766904563422879878?t=qaZfdNJ1bE0nvhM0Bbc2yQ&s=19

呢個部署唔錯,我buy呢個idea。烏克蘭全軍就可以安心推哂去東線,最少前線人數部署上咁使輸咁慘先。
https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1766873620028981624?t=K9fOrJD4HBHWlF3Naz6Naw&s=19

就講佐:宜家俄羅斯,當佐自己係戰錘40k的“人類帝國”,普京當正自己係人類帝國入面的“神皇”。

佢撚有大E咁痴線,戰錘40K,大E真心為佐人類種族,連自己都當成其中一個工具,零件。普京?佢只不過係借神之名謀自己權力的無恥之徒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞