[D736-] 抗俄衛國 178: 烏克蘭衛國戰爭兩週年

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
Mike Johnson放風話想將直接資助改做貸款,但咁改法有評論話會衍生另一堆新嘅規程問題。
你班俄9收皮啦,北約千億援助基金唔放埋上嚟?
呢個只係long term proposal ,咁大條數成員國之間點分攤都有排傾啦。係咪又要屈美國俾大份呀?另一邊廂波蘭總統Duda提出要求北約成員國要將國家軍費開支預算加到3% GDP,冇記錯好多都未達到之前定嘅2%指標。
重點係吊你呢班仆街俄9啫
https://x.com/new27brigade/status/1776195369539666043
繼克里米亞料理黑海艦隊之後, 烏克籣開始下一步 = 清理天空的策略.

對俄羅斯的地面作戰部隊, 特別係東部Donbas前線的, 應該留到最後. 烏克籣目前的主要戰略目標, 都係烏南及克里米亞.
俄羅斯目前只能出口原油, 而且佢自己都需要加工佐的成品 + 副產品支持戰爭.

BTW, 我係普京的話, 就會將原油輸送過去中國同白俄俾佢哋加工, 再將成品運番去俄羅斯. 成本係高佐, 加工程序的時間亦多佐, 但最少唔使斷油.

想了解一下, 長距離運送未加工的原油, 係唔係只能夠裝桶, 然後用列車或海運, 唔可以用輸油管?
無記錯keystone XL 本來就係將加拿大原油運去德州提煉
俄羅斯為左向國內掩飾石油產能損失, 開始大量進口白俄油
二月以前進口量為0
二月進口幾百噸
三月半個月進口幾千噸
四月估計最多進口10萬噸, 接近2/3白俄產能
你條俄9契弟出嚟好密喎
原油可以用油管,但要睇距離。
由中東海運去遠東,我記得每桶成本2美金

油管唔知要幾多錢。另外長距離輸油,
會唔會有物理或化學問題,要搵下先知。

btw,普京應該唔會將命脈放喺中國。
而且啲油實會俾人落格。
放喺白俄都唔安全,有白俄人參加烏克蘭戰爭,
搵佢地炸可能仲易過炸俄國本土。
參考下

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E8%BE%93%E6%B2%B9%E7%AE%A1%E9%81%93
連接俄羅斯和東歐的「友誼」輸油管道是截至目前世界上最長的輸油管道,起自俄羅斯的阿爾麥季耶夫斯克至匈牙利、捷克、斯洛伐克、波蘭和德國。為雙線:一線長5500公里,管徑1.05米,年輸油能力5000萬噸;二線長4412公里,管徑1.22米,年輸油能力7000萬噸,該管道承擔東歐國家的重要能源供給[24][25][26]。美國的阿拉斯加原油管道是美國的一條重要輸油管道,長度為1287km,曾經在2011年因為洩漏事故關閉數日導致世界原油價格大幅上漲[27]。中緬油氣管道是2013年投入使用的一個由緬甸向中國輸送原油和天然氣的油氣管道,年設計輸送能力為2000萬噸,相當於約每日40萬桶,管道全長793公里,起於緬甸皎漂市,從雲南瑞麗進入中國境內,該條管道將有助於中國擺脫長期依賴馬六甲海峽進口石油的困局[28]。
更多資訊

https://www.forbes.com/sites/tortoiseinvest/2016/05/13/transporting-oil-why-pipelines-still-rule/?sh=6f67bc5f12dc

呢度無講計算管道輸油既成本公式,
只係話大致2至4美元一桶,睇距離同埋油既質好唔好

呢篇係講美國,美國最長好似得千幾公里。
未知5000km嗰啲跨國運輸係幾多
我好似搵錯方向......原油運輸係成本問題,
但汽油運輸先係安全問題。
點運送咁大量既汽油同石油副產品先係關鍵。

btw我都係唔認為普京會運去中國搞。
唔太覺得原油/汽油運輸會出問題
呢d野平時都有運作開
俄狗不嬲都有大量原油賣俾支那
都係擔心自身產能多過物流

同埋「桶」只係計算單位
唔一定實際上裝落桶度

一般都有運油輪去做
運輸成本幾蚊美金差唔多

反而陸路仲辛苦d
所以先需要用管道運輸
前期投資就大d
中國有冇做開呢類化工出口?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞