Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
部strix 16 成日幫省資源 有時玩2077風扇都唔撚開係咩事 重新開機又無返事
佢偵察得麻麻地定點
邊度買先,amazon 嘅話話退就退wo
因為你係第三方?
貪平去咗大陸網買
問客服話唔得
雖然話個價有呢個spec已經好唔錯,但我係見oled先買呢部,個心情好差

btw,amazon綁死咗windows office都仲退到咁好㗎咩,唔驚啲人玩嘢?
又外國又大陸 想點
G16 4060 都ok 啦一皮鬆d
有諗過
4060 同4080係咪真係好大分別
一定係 但係價錢都好大分別
咁快已經認自己係中國人
自己柒左仲想串人
想表達係買水貨啫
發覺連登真係好鐘意“了”人同撻着,唔鐘意喺主題度討論
Hello, 想請教大家

用途主要係處理文書工作(WFH/Remote Desktop)同埋睇吓片,唔打機。

但因為成日用機時間長,想搵部散熱好少少嘅機。另外有時會出trip,所以希望部機唔好太重

之前淨係用過MacBook,但想試吓其他牌子。

Budget: 8000內
我手上有部 HP EliteBook 845 G10,半年機齡
行 R7 7840HS, 32GB ram, 1TB SSD,仲有 5G 上網
螢幕係 14" 2560 x 1600 @ 120Hz
重量大概 1.35kg
https://t.me/isitgonnabethesame
有興趣就搵我啦
感謝推薦,不過二手唔考慮
一般唔會 除非係好熟嘅朋友
5k buget
有咩正野
有冇邊部輕薄機續航可以拍得住mba 想買部notebook取代部iPad

主要睇下片 做下輕巧文書
會唔會有保養?
呢款 bestbuy 限定機無國際保
新款ultra 7 155H zenbook 14 OLED, 水貨唔洗8k
32GB 1TB 1.2kg 輕薄
等下華碩遲d 出雙風扇ultra 7/ultra 9 文書機
lenovo 就呢d 款https://m.price.com.hk/product.php?p=613182
水貨就會平d
Hello 想問下 平時只係做下功課同埋玩下跑online
大概6k budget 有咩選擇?
有諗過Vivobook 14 (X1404, 13th Gen Intel) X1404VA-TS5011W 呢部唔知買唔買得過
完全唔識電腦
打機買部有顯卡嘅好d....3050ti 應該夠做
https://www.fortress.com.hk/p/BP_13201979
豐澤呢款15吋算係咁,如果唔嫌大部同重嘅話
我見下面有師兄介紹tuf f16,想請教同dell g15比兩部差遠唔遠,但我見豐澤g15好似好抵玩咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞