Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
yes
thank you
唔好意思 想搵下打機用嘅notebook
打LOL APEX R6 Elden Ring Witcher 3
Budget大概13k-15k左右
感激不盡
呢個價位應該都係得佢
有咩要諗咁耐
自己係要邊一種類型
選左類型又好多款式
因為 2024 同 2023 兩個版本分別唔大,你搵 2023 當 24 就得
G16 好似都有電流聲問題
最後買咗ROG Flow X16.
雖然我想要NPU, 不過平好幾千,同埋想要mini-LED 多過OLED.
OLED我成日怕有燒印。
用咗幾日,都幾靜。
本來有啲嘈,把風扇唔識停咁,拆開重新插實就靜咗好多。
係 support USB-PD就得
係咪冇話原裝rog牛會穩定啲技術好啲咁架何?
原裝rog牛連嘅時候,部機會直接用火牛嘅電,唔會draw電池嘅電

用pd嘅話就係一直draw電池嘅電,一邊充電,同埋performance會差啲

簡單嚟講長期用pd會傷電池,會老化得快啲,所以喺屋企最好用番原裝火牛
係,兩隻都係3.0

我啱啱誤會咗以為你話原裝隻power brick
我而家出街都係帶3.0火牛出去,但發現隻牛就算可以output 100W,但部g14都係出到65w,唔知係咪華碩加咗啲認證先可以出到100w,所以未必隻隻gan火牛都出到100w畀g16
zenbook果啲食65w,係咪插火牛都唔會直接用火牛啲電
巴打用邊隻3.0牛?
會唔會係條線食唔到100w?
我理解係無加認證
momax
其實最有信心一定係rog隻100w牛
只係我諗買隻gan牛可以叉多啲其他嘢,好似有用啲,仲要可以再輕啲
之前有上reddit睇人懶人包
簡單講
usb-c叉 = 一定要經battery = 傷電,建議30%先叉,一叉夠80%就抆
barrel plug (DC)叉 = 到上限就唔經battery = 可以長插,但建議set 80%/90%上限
但叉爆100%後冇得好似電話咁skip舊電咁用咁傻仔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞