Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
vivobook pro 15 2024 ultra 7 185H 16gb 1tb RTX4060 都係10k 多d , 京東自己訂9300
呢個spec 秒晒所有商務機
揀8845h嘅好啲
佢無試風噪 驚會起飛
靈耀14部野單風扇會唔會好熱?
你搵緊果部7730u zenbook 14 咪又係單風扇
靈耀14 2024 = zenbook 14 2024 ux3405ma
輕薄機做重workload 嘢肯定熱 , 粒u 仲會上到105 度添
不過機面keyboard 就得41 度 算ok la
詳情睇下面review
https://youtu.be/vQsoMhYTN1s?si=7LrK6NfPLT3PYhpB
其實有冇D 16吋 既laptop wfh好用
Inspiron 16 5630 i7-1360P 16GB ram 512 GB Intel Iris Xe
想問下呢部點, 見到官網$7500左右
麻煩推京東 或淘仔既自行開Post

唔好次次出聲重複呢句
最大問題都係liquid metal
都唔係 風扇太多聲都好影響使用體驗 因為薄機好多都係咁 小小loading 就開始起飛
諗緊Zenbook pro 16x 4080 定 G16 4090好
前者應該散熱好啲
唯一唔鐘意係個mon 亮度偏低
有冇window文筆機推介(最緊要輕同埋電量大)
想搵部notebook
16吋2k mon
32gb ram
最少1tb ssd 想問有邊款岩
咁快冇? 前兩日先買咗部 有現貨
效能mode 唔算噪 接受到 屌打我舊個部2021年g14
巴打用落覺得點?
講吓缺點先
1) 轉軸唔穩 一開就特別搖 咁既價錢仲會咁 真係唔得
2) 塊OLED 低亮度 顯示啲灰色既圖 有層噪點咁 不過仔細睇先留意到

然後用咗幾日部機都幾安靜打機唔太嘈,最少唔洗好似舊個部G14 要戴耳機先得。個OLED除咗個缺點色準/亮度都幾正50%以上行DC 睇得耐都唔勊。效能就冇咩特別好講 睇youtube都知
rog
轉軸唔穩 係單手開定雙手開都有問題?
請問以下兩款大家覺得邊款性價比好啲?
主要係for文書+打機
1. ASUS Vivobook Pro 16X Laptop : 1700usd = 13400hkd
i9-13980HX + rtx4060+ 16:10 3.2k 120hz oled + 16gb ram +1tb ssd
https://amzn.to/3N0b27i

2. 40G ram+1TB SSD $11300
請問以下兩款大家覺得邊款性價比好啲?
主要係for文書+打機
1. ASUS Vivobook Pro 16X Laptop : 1700usd = 13400hkd
i9-13980HX + rtx4060+ 16:10 3.2k 120hz oled + 16gb ram +1tb ssd
https://amzn.to/3N0b27i

2. 40G ram+1TB SSD $11300

3. 或者可以推$15000內同類型,性價比高嘅款

水魚價買咗港行G14 2024 4070埋單連折扣+信用卡回贈 :20500
本身已經有部美版strix scar 16 4090, 但高估咗自己負重能力,2.5kg帶出街好重,
出差需要都係買部輕啲
知道買港行係水魚,但有啲急用請屌細力啲
Ram係唔係得16同32揀
自己加唔到
4070 版default 16x2 on board 加唔到,4060版好似係可以揀16/32 兩個版本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞