Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
Ultra9 姐係點?
= i9 13900h加2粒AI 核
睇跑分ultra 9仲渣過13900h喎
但內顯勁係真嘅
所以我覺得都幾難揀下
無渣過13900H , 最多都係平手姐
100w 功耗以上平手
80w 以下 ultra 9 完勝
因為暫時用ultra 9 嘅都係輕薄款多
d 跑分唔夠13900h gaming 機打係正常
Ultra9 IRST driver 有無人知點download 想重裝win搵唔到
另一個方法係搵下 BIOS 有無得 disable IRST
唔該,想請問,最近想試下用notebook但對電腦唔太熟識,主要想搵部散熱好,重量外觀都無要求,主要用嚟打機夠玩apex,預算應該要幾多先夠,有邊啲選擇
無知一問

想問下巴打買左咩spec

同埋驚唔驚遲啲其他notebook出多啲npu notebook
macbook air 13 m3 16gb ram 256
純文書 睇片 用word/ppt 可以唔洗升ram
Dell G16 4070買唔買得過
好似平過 ROG Zephyrus 14
想買打機notebook 18K內
會玩elden ring
18k 呢個價買到lenovo 13代4080
https://www.price.com.hk/product.php?p=574317
4070 同4060 個效能差距太細。。。 唔抵買
40800唔lenovo有咩推介
lenonvo我見我細佬用落好大聲
g14
而家部i5 macbook air 2020 8gb Ram 256SSD開個netflix,開多幾個tab都lag lag 地咁,風扇行到勁嘈咁

如果買新都係文書用途,但諗住將來長用,同埋唔知可唔可以用多啲Ai tools

升16gb ram+512gb 要成$12000

但係macbook air真係夠哂輕,好方便我拎出街
散熱膏乾咗 換一換再清塵再戰幾年
我都買左tuf F16
部機用左半晚,覺得好靜
玩左一陣cs同starfield
暫時覺得幾好

我之前部msi伏機又嘈又廢
白色會唔會易黃
acer 都平
legion 7 唔算嘈啦 , gaming 機都係呢個音量
你可以睇下仲有無華碩 , 之前見過有舖賣17k scar 4080 G634jz 水貨
咁不如ROG strix G16?
打算行一轉創興中心
上外國網買vivobook pro 15 oled版,佢送部lcd過嚟
又唔識點樣唔登入就設定windows,攪死綁死咗windows同office
後尾睇睇下個mon好似唔對路,解像度最高得1920 X 1080,先知佢送錯
綁死咗windows又無得退,屌佢老母都唔知係咪特登
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞