Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
tag 左 frequently returned item
以前有直送 最近冇 唔急用既話可以睇一排會唔會有返
網上同carousell都唔少美國代購 信唔信得過同埋收幾貴就見仁見智 多數8算起再加運費
Thanks ching 想知你覺得兩頭唔到岸個位,實質係點樣?
都好過香港智商稅先
The Most Powerful Alienware Gaming Laptop! m18 R2 Review (2024)

https://youtu.be/YA8og26_E-s?si=OacwK-ibkpO3PS3o
白痴一問Amazon寄過黎 係咪美國插頭?
us?
諗諗下覺得比多$3000有4080,點解慳果少少錢
部機散熱咁好,都唔太擔心散熱問題
加上我買左綠巨能散熱器,$4xx港紙好似
平時用4070,個散熱器開700風速都好夠用
咁不如升多一級,4070 開光追都窄窄地,平時打機都係建議我唔開光追,一開有少少lag
有錢就唔好諗,比多少少,反正都比左萬幾蚊
大家好 最近娘親想買部notebook
我又唔係香港 冇得陪佢去睇下
用途:主要做下excel文書野+煲下劇咁
budget:10000以內
佢會拎住周圍走 所以希望輕啲
仲有希望個mon 有返15 16吋 睇得冇咁辛苦
唔該哂咁多位巴打
爬文見 上面link都係us Amazon 插頭係咪都us
想搵部notebook
去旅行用黎VNC 番香港電腦做野
有時用黎寫下code
要行win
輕巧 唔打機 最好有lan port
筆直 10000到

目前想買 surface pro9

但見佢2022年尾出
會唔會伏

有冇推薦?

另外 notebook 去旅行想多2個mon
有冇portable mon 介紹?

有勞
Us 係美國插頭
lg gram
如果唔去京東淘寶果啲
香港除咗amazon同newegg係咪都冇咩選擇?
1. Acer Swift Edge 16
2. Samsung Galaxy Book 系列
3. MSI Prestige 16 Evo
https://a.co/d/2hyl86q

呢部係咪大家講既strix g16

rog g16 2024真係好正
QHD 240Hz 果部
你呢部唔係Zep G16咩
2024 果部 4070 先岩?
ASUS ROG Strix G16 (2024) Gaming Laptop, 16” Nebula Display 16:10 QHD 240Hz, GeForce RTX 4060, Intel® Core™ i9-14900HX, 16GB DDR5-5600, 1TB PCIe SSD, Wi-Fi 6E, Windows 11, G614JVR-ES94 https://a.co/d/iadN5K1
5月出surface pro 10
唔趕可以睇下先

不過surface都唔係賣性價比
要平都唔會買佢

你要lan port宜家好少機有喎,
不過有啲usbc adaptor 同dock都有
睇你接唔接受外置

去旅行帶咁多個mon唔怕整爛同唔見咩
呢個係Amazon直送?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞