Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
想問本身折扣幾多,同有咩信用卡?有啲興趣
大陸版水貨 同款5800H 8核唔洗4k....
大陸水貨 係深水寶D 細鋪果d ? 是咪都有美馬咁2年國際保

THX BRO
同一牌子MSI
一部
i7 12650H
FHD IPS 144hz
另一部
i7 13620H
QHD IPS 165hz

其餘spec一樣
價錢差$1600
邊部抵玩啲
可以搵下 vivobook 16 7940hs version
想買部畫圖 例如autocad
ROG Zephyrus G16 4060夠唔夠?
我諗住買水貨算 行貨買唔落手
同問
4070 唔上唔落,一係落 4060 G16, 一係上 4080 Scar 16
天選5 pro得水貨 想問下買水貨機有冇咩要注意
本來諗住買gigabyte g5
上嚟爬下文,乜原來咁差
LM
Autocad學校功課定翻工
買得國行機你想有乜野行貨
想問下如果14” gaming notebook 黎講,Lenovo legion slim 5 同 ROG G14 2024 揀係咪G14 好啲,我見價錢都差幾千蚊
翻工
最近係美馬買咁z13
但全螢幕睇youtube netflix個陣畫面會跳下跳下
一縮返就冇事 打機又冇事
有冇ching都係咁?
想問下有冇2024 G16既mon貼?
咁唔太肯定
用途 - 文書, 上網, 睇戲, 想要15寸/以上mon
牌子 : 以前用開Macbook, 無咩特別心水
預算: AROUND 10k
得個價錢平, 佢用4060 得75W, 把鬼feel..
FHD IPS 144hz 應該即係平機果隻垃圾mon..
就係諗緊i712變13加FHD變QHD值唔值$1600
諗緊想買多部rog strix scar 18 4090
2023版定2024版好
而家用緊Duo 16 打機果陣 個mon 有D細

屋企問題無法用desktop 一定要用laptop
返工都用laptop, duo 16返工真係好好用
13980HX(2023) 同 14900HX(2024) 我見到個差異唔大
兩者價錢可以爭接近六千蚊有多
心大心細買舊版定新版好
請請教下各位巴打
阿妹準備出國讀書
想平平地買部家用文書機比佢用
唔打機,主要Word & Netflix
想跟國際保
聽聞ASUS QS比較正路

揀左Vivobook Go 14 (E1404G)
$4000落樓
-搭載 Intel® Core™ i3-N305 處理器
-14 吋 FHD (1920 x 1080) 60Hz 螢幕
-8GB DDR4 記憶體
-512GB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD 固態硬碟
睇spec又幾正路,想問下有冇伏?
或者有冇其他介紹?
唔該晒各位

P.S用慣window 機唔識用Mac
所以放棄ipad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞