Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
1KG輕薄機行得20幾W電 , 你塞粒i9 HX落部機度都係差唔多效能
唔運電腦啊
顯卡 留意用詞
你budget 幾多?
?
Certified - Refurbished

小心D
文書機黎講算幾抵, thinkpad t系列可以自己換mon
以前都有響ebay lenovo official store買過refurb 比屋企人無問題 算抵玩
seller係lenovo us, 佢既certified refurbished有80%機會同全新機外觀冇分別
除咗carousel 有冇咩大平台可以放機?

想賣咗部g14 2022轉z13 2023,因為平時會用ipad jot notes,帶ipad連keyboard + g14 連typc c火牛突破3kg好重想一部機過
FHD
ASUS Zenbook Duo (2024) : 1699usd
美馬唔送香港 轉美區就有貨
睇中部ASUS Vivobook Pro 15 OLED 14th gen+ 4060
但點解大陸個價可以平咁多, 仲平過台灣
不如問下點解香港可以貴到咁離譜
香港都未開賣 , 可能12k 有交易呢
工程狗想買部notebook畫輕量BIM
盡量輕身有冇推薦
HK 好似無咩人講呢部
有無人用過LG Gram?
見amazon LG store 賣LG Gram 16 2-in-1好平唔知有無伏
build quality 點樣? 易唔易壞?
重唔重workload
有冇重同唔重2個option
暫時味到專業畫圖
如果只用ms office/上網/netflix,唔使打機,㩒用少鑊氣,愈平愈好,有咩選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞