Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike

11 點仲有 , 有興趣快d搶

勁多人講京東買勁
cls
個個都唔睇頭post
*機
上面買平幾k 邊個會同錢作對
1. 香港無保
2. zenbook 14 係1.2kg 小新好似1.5kg
你有無做過功課先,我試過用3070 laptop
玩assetto corsa competizione 好lag...
效能一樣,不過ultra 9 個功耗低咗好多
已冇貨
一po 咁多連登仔搶
仲有貨wor, 一陣 11點 再搶過啦
個人盡量都唔講
但唔講唔代表個價錢差距唔存在
有時唔好怪點解啲人番哂大陸行街食飯shopping
行貨就dell G15
https://www.fortress.com.hk/en/product/g15-g5530-rtx4060-gaming-notebook/p/BP_13040036
水貨就華碩 天選5 pro / 有budget 咪 ROG Strix G16
我都係咁話,其實真係唔想討論太多
但香港代理真係越做越離譜
個差價真係大到接受唔到
小新電池 84wh vs zenbook 75wh

1.45 vs 1.19 kg

小新多個usb 同 card reader

係重量 同拎返大陸保 要自己衡量

智商稅高到
我都盡量唔講,但大陸版D spec 勁過你,又平過你幾千,有D文書機仲送埋office,仲要唔係神舟,機械革命呢D國產二線牌子,而係講緊一線大牌Asus,Dell,Lenovo呢D

雖然我明係連登讚大陸野係死罪,但你唔買港行而去網購買水貨都係為左平D抵D唔做水魚啫,咁事實係大陸版機款多選擇,又平過人,基本上重裝過windows之後同amazon 既機無乜大分別,主要都係保養方面輸蝕D(平幾千既代價)

之前都有巴打係amazon買機出事(送錯貨,壞機),所以唔係話amazon買機就一定冇事,始終網購有多少風險
依家啲電腦都幾平

睇dell 最平個部3k都唔洗已經14吋

i3 1215U上網文書夠用有突

諗番起十幾年出EEEPC NETBOOK
仲貴先得7吋mon又慢
餐廳shopping 個d都可以講係貴租來貨貴
你間仆街華碩代理賴d咩 當香港人水魚
華碩嘅話zenbook 同rog 係國際保2年 同香港一樣
個人經驗京東買嘢仲少伏過amazon
自己覺得就算文書今時今日都應該至少揀4個P core既機起步
各位有無試過拎部 laptop 返大陸京東回收,我見個回收價幾靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞