Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
用過,電池極差倒水,熄機唔開機一日都跌5%電
咁怪
好似網上唔同地區最多人話績航最跟得上APPLE就係LG GRAM
邊年買, 幾吋咩型號?
Reddit 上年有人買左一個月電池就差唔滿
可能你都係咁
https://www.reddit.com/r/laptops/s/cnxWwQSE87
但其它post 又話核電
同埋同LG Gram 差唔多輕薄既文書機無咩選擇
Samsung book, ThinkPad 都有人話易壞
我而家爭紮緊買佢定ASUS ZENBOOK 2024
Gram 14 2022 i7 頂配
lg ram常見問題黎
我個部gram 14係2021版, 要係windows 設定disable modern stanby, 用s3 sleep, 熄機之前關埋wifi, 跌電問題改善咗好多
同埋lg gram用番u系cpu會好D, 用p系cpu只會又熱又食電
要搞咁多野,買正常notebook 好過
其實唔駛咁煩,有好多 laptop 個 bios 甚至連 S3 都冇得 set
入返 control panel(唔係 settings)-> power options -> choose what the power buttons do -> shut-down settings -> untick "turn on fast start-up" 已經會好好多
想問你地打機會唔會買塊散熱係下面吹?
想問你地打機會唔會買塊散熱係下面吹?
要睇型號,有啲型號人哋做測試因為入風出風位問題加散熱版對溫度冇幫助,反而仲會將啲塵抽入去

我自己唔會,因為買laptop原意就係夠輕薄,加塊散熱板我𣎴如用desktop 嫌佢熱就降壓/降少少wattage
有冇人比較過呢兩部邊部好啲?
-Asus Zenbook 14 Flip OLED
-Samsung Galaxy Book3 Pro 360
想買部notebook 做網購工作, 唔打機, 唔洗修圖唔洗剪片
見dell inspiron 14 5000蚊, 有冇D 4000蚊左右型號呢
太嘈
戴耳機都唔掂
雖然可以降到5-10度
但直昇機咁完全打唔到機

買個浪高架減到5度已經好好多又無噪音
lenovo legion 有冇巴打用過 有咩評價
最近研究緊點降壓,調校完個溫度好似同無降差唔多
用緊16吋 2023 i7 美森買 暫時冇咩病痛 係外面浸漆好易花 同埋部機好輕但唔算薄
搵下dell ins14/16
想問下喺台灣買機,有萬八蚊預算
2023 G14 4080 同 2023 Strix G16 4080
係咪仲係唔錯嘅選擇?
係,G14 2024版都係主打輕200g,但低wattage,如果唔在意嗰200g,追求performance 嘅話2023版抵玩好多

但g14同strix g16定位幾大分別 g14 1.72kg 但得125w,strix g16 2.5kg 但175w,performace可以相差一兩成
都係屋企用,最多玩下cities skylines
因為間中會畫下圖寫下簡單code
想買部強少少用到5年
新款睇落無太大改進同埋好似加唔到Ram
所以先諗23年款

因為係兩個唔同系列嚟 , 要輕便就 Zephyrus,要效能就 Strix
幾好,可以下面擺下啲濕尻野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞