Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
佢內置有個amd 程式
可以講下你咩spec
我係a16 7735hs+7700s
Asus 應該放棄治療mode

舊款次次更新好慢
係咪就算我拎番去搵asus都解決唔到
你只有更新gpu driver 呢個動作

Asus 對舊款真係支援服務慢
有無人用過window 平板, 是咪唔太好用.. ?
因為近排有時要去外地出差, 唔太想拎notebook, 但係平板有時d software 又開唔到...
所以心思思中
Surface 好D
rog z13
呢個都睇過, 但覺得個mon 太大, 同太重了...
市場又好似無大約10 - 11寸既 size 咁
發現有新update 但update唔到
自己上官網down
買部legion go折走手制咪得
有做 但裝完佢無入bios更新
請教大家budget都係4k左右
想要部輕身同淨係會玩LOL嘅notebook
唔介意前朝機同mon係前一代

見呢款MSI Modern 14 C12MO做緊4499 抵唔抵
定同價位有更好選擇
有冇巴打係直飛台灣買Asus Rog分享下
有咩留意貨多唔多?
追post好似amazon有機率貨不對辦
如果台灣有得睇實機買安心d(最近機票1000頭)
呢度好似唔問得lenovo
Zephyrus G16 2024
想加多條990 Pro 只用黎打機
想問下需唔需要加散熱薄片
唔該哂
最近想入手部notebook 主要係用嚟剪片 AE
間唔中會拎嚟打下lol Apex Helldiver2

咁就睇啱部G14 2023版 想問係咪上amazon買或者係bestbuy運嚟香港會最抵? 我見香港水貨都要10k左右

如果想要輕身d嘅款仲會有咩推介 感謝
你雙面定單面?
上網睇990Pro 應該單面
我未買
面上網搵既拆機圖係咁 想裝係左邊條Slot

唔該
NVMe 一律需要散熱
否則命短
你度下原廠嗰邊塊散熱幾厚
搵返差唔多嘅散熱片 記得要有thermal pad
唔該
買條dramless 唔好再加重散熱負擔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞