Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
想問下原來16 GB單條 ram ,可以 加條32GB , total 48GB dual channel ? (DDR5 5600)
上星期入手咗G16 2024 4090
用落一星期真係體驗幾好,咁嘅重量咁嘅performance 都冇乜好講
然後個mon真係好靚同個speaker我覺得仲好過MacBook, 可以話係聽過最好嘅laptop speaker
香港價買一定係on9, 飛去台灣玩一玩,退埋稅27,28k
衣個價如果你係追求極致performance 嘅話,一定係唔抵買,大把性價比更好嘅機
衣個價真係買個design, 個種premium
覺得今次asus真係喺輕便同效能到攞咗個完美平衡,係一部好好嘅機
台灣有無話喺邊間買 可以share 下?
照計係頭16gb 行dual channel, 淨番果16gb single channel
天選5pro https://www.price.com.hk/search.php?g=A&q=天選5pro
不過notebook 4070 點夠力玩vr?
ROG 三創旗艦店
新出個部無畏pro 點睇?
二月底猶豫咗5分鐘就搶唔到部美版zenbook duo
啱啱終於搶到但係距離送貨仲有好遠
想輕身d 咪無畏pro 15 , 不過效能發揮無天選咁好
天選最高可以8+16 14900hx , 無畏得6+8 ultra 9
啱啱都訂咗g16 4060
jd?
其實唔剪片既話有無需要買宜家新出個啲ai電腦?
見到有部無畏pro 16

不過唔打機,淨係想求運算快
無畏pro 15 係咪都夠做?定都係天選5 pro 抵玩d
台灣pchome
想請教各位巴打會揀邊一部電腦呢?
我打算買一部輕嘅嚟每日拎出街返工用
acer swift edge 16 / asus zenbook s 13 OLED
16吋同13吋差咁遠點比
要大芒就16 ,要輕身就13.....
抵玩 , 效能向 = 天選5pro
輕薄 = 無畏15pro
巴打你返到香港之後邊到買返條三腳插頭叉電腦?
一般電腦配件鋪都有電源線買
應該都係飯煲線,周街都有
點樣減800
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞