Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
一部純igpu(只有fhd) 一部cpu + dgpu 咁大分別
今日睇百老匯要19998.....平成6000
zephyrus g14 2022今日打開時黑屏,但係部機係run緊,有冇得救?
我熄過再開過好多次都沒用,沒開機聲,但鏡頭個位閃過,即係有登入咗
連mon睇下

有冇用緊 Book 3 Ultra 嘅巴絲分享下有咩評價 特別喺剪片方面
定係 $15000 呢個價位有冇 i9+4070+OLED 更加好嘅選擇
thank you
amazon啦
同樣係1.7-1.8kg

7840hs果部 2.8k oled mon + 4050 贏好多
想問下有無人試過台灣ROG Online shop 買機寄去

buynship 集運倉 收唔收到貨?

見佢地又話唔可以寄含電池產品
想要部輕便既剪片加打機notebook:
剪片4k 打機:LOL/Apex
目前鎖定Asus Zenbook 14 (2024)
但糾結緊買邊款

1. Zenbook 14 X OLED (UX3404)
Intel I9-13900H + Nvidia RTX 3050
1.5kg
32G RAM

https://m.price.com.hk/product.php?p=589878

2. ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405MA)
Intel Ultra7-155H + Intel Arc內顯
1.2kg
16G RAM

https://m.price.com.hk/product.php?p=615091

但價錢都差HKD6000,大家點睇
睇過有review話Gakaxy Book個keyboard唔好打
可能要去揾部實體試下先
文書機要4070做咩
Book 4 Ultra 都算文書機咩
請問如何必須本地買notebook,應該去黃金或直接去官網買,我意向係8k買Lenovo or dell, thx
creator/all-around
無可能仲3050
起碼4060
上埋4060差1皮野
可以去連鎖店睇下先
食完信用卡優惠同黃金比唔會差太遠
zenbook 點打Apex
G14或者重少少strix G16啦
以前用過Zeph G14打機, 個mon細到眼都攰,都係16吋啦
16 出街又真心重既要輕便就放棄效能
zep G16 好似都係 around 2kg, 充滿電唔使帶差電應該都夠用,要唔係就用Type c 叉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞