Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
G16 再自己加 SSD
唔好意思
請問Firmware有咩要攪 我以為插落去就Ok
出廠 Firmware 有問題,健康度用一排會大幅下跌
G16好似overbudget
ASUS 華碩 ROG Zephyrus Duo 16 (2022) 電競筆記型電腦,16 吋 Mini LED 240Hz/3 毫秒,QHD 16:10 顯示器,100% DCI-P3,NVIDIA GeForce RTX 4080,AMD Ryzen 9 7945HX,32GB DDR5,1TB SSD,Windows 111 Pro、GX650PZ-XS96 https://a.co/d/31UnB6R

23年機個description打22年
18.7k可惜唔送香港
唔講真係唔知
去黃金牙石試 機全齊 任試
cpu
打lol 一開有200幾fps 打打下得番120左右 係咪熱到降頻
我都係, 不過係用模擬器玩, 睇返CPU成90度就KEEP唔到200FPS
手動降壓,set power limit

我 14900HX 唔 set 一打機都上 90 度
超熱
Zenbook 中國版,係咪可以restore 洗機,唔知有冇backdoor
用途打機,打RDR2, GTA, call of duty, Resident evil 系列,spiderman,Diablo ,Budget $15000,心水型號 acer predator helio 16,自己本身用緊acer predator helio 300(1060顯卡2018年買)

對畫質要求唔算好高,本身諗住4070,但聽過有人話4070兩頭唔到岸,不如買4060,睇post話Rog G16好。諗住用番最小5年以上先換

請指教
咁amazom strix g16 4060 岩你
都係13000左右
最近想買部notebook
重要係睇片想要4K MON
無打機 做文書一般上網YT多
睇到有部GBOOK吊唔吊得過
其實可以洗機
想請教下🙇🏻‍♂️
你地Amazon 買G16都係要用集運?
我見佢冇直送
limit time deal:
ASUS VivoBook 16 Laptop: 600usd
https://amzn.to/3vWWW0A
百老匯豐澤個d 買定係黃金,旺電個d 買好
Amazon買呢啲機有冇原廠保養架其實
望黎望去都唔覺有寫
asus sold by amazon 有一年
睇你買邊隻型號
我同你一樣,由1060 上 4070,最近換左strix g18 (2024)4070版,係有d到頭唔到岸,如果有得再揀,就買strix G18 4080 (2023版),我覺得strix 個散熱真係幾好,4070打機,就算部機後面散熱位置都唔算好熱,咁4080應該都頂到
同埋18‘’個體驗幾好,只係唔會預拎出街
*利申:非打手,以前用MSI gs63 1060🤣,用2年已經要換電,換散熱,keyboard都壞埋,希望asus rog真係掂啦
但部機都有缺點:唔知點解有時插外置ssd 開檔案,要load好耐,有少少奇怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞