Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
咁無乜大缺點呢個價都幾抵玩。想問下你係喺邊間度買架?如果萬3直接買到32gb ram 咁唔洗自己去upgrade
我都係美馬機 ram 自己裝
ram 上網買400 *2 =800
不過16G 可以用住先既
我當初都用咗半個月先upgrade 並唔係因為有咩效能唔好 係見佢太多嘢load 住 background 已經食我2/30% 升咗之後更加完美
你有心去熄咗佢地/唔係成日多工其實可以睇情況先決定升唔升 同埋美馬機裡面係8G *2
或者買一條16G 升到24 G ,就算唔升部機本身都好ok
求介紹
Budget ~10-15k 想買部windows機
主要wfh做文書工作(excel,word), 上online cause, 輕鬆trade, YouTube, 輕度ai, ps
會經常拎出街/ 出trip用, 最好1kg以下, 13.3-15”都得
散熱只求正正常常唔好煎得熟蛋
有部頂配mbp 16” 2020喺屋企用, 可以處理但成日run到辣手, 磚頭咁重又好快冇電
其實係adata 自己品牌
LG gram SuperSlim 幾啱心水
但香港無行貨
Zenbook duo 點買最抵,Carousell 我見cheap 版13999
啱先唔小心send錯咗去124個Po
過返呢度再Po多次

想問吓如果重gaming應該揀
Asus G16 2024 定係 Asus ROG Flow X16 2023?

主要用嚟打吓啲新game(例如Helldiver 2嗰啲,最主要都係啲shooter類game),
唔會點求畫質行得順就得

喺屋企會當desktop咁用嚟打機
但係平時要拎嚟拎去, 拎返學上堂做嘢(基本文件嘢PPT, Word嗰類)
會搞學校coding: C++, Python…
會掂少少unity 2D

Budget最好18k樓下
同埋最好有upgrade空間(Ram, SSD呢類)
重量冇乜所謂
最好散熱好, 部機夠長命就得

以前買過第一部手提Acer Aspire E15啱啱過咗保養就壞咗
所以對laptop無乜信心, 而家主要想睇吓有冇啲機襟用啲

不過我見上面嗰兩部都係用Liquid Metal好似唔係好啱拎嚟拎去, 同埋其實齋講Spec同價位又好似有其他選擇, 會唔會有其他更好嘅選擇?

我唔係好了解點樣去揀一部符合用家需要嘅laptop嘅準則, 所以想睇吓咁多位師兄有乜建議
唔該晒
budget < 7000
文書機
有冇推薦?
貴撚到 買aorus 17吋換ram搏一搏
我見美馬pro 16x好似差唔多價錢
追post有睇京東vivobook pro 15,係平好多但要重灌,自己唔太熟電腦
想買返asus,或者有無其他推介?
要upgrade ram同ssd嘅就x16
g16 2024冇得upgrade ram
想問下自己買條ram會唔會易出事?就算同一個廠同一個型號
我都想買部vivobook 但得8+8gb 太少,想轉一條16
但之前聽講單獨兩條ram唔等於雙通道,會唔穩定/用唔到雙通道
DDR5開始單條ram就已經行緊dual channel
2條同GB數可以行到quad channel
文書娛樂為主,想喇叭ok d, 間中photoshop 執圖
唔打機
想開機快,耐用為主,容量1TB 以上
14吋mon 左右,不用touch mon
多數屋企用長插電用,少時間攞出街
Budget $6000-7000
上部腦用緊lenovo x250 同acer swift 5
請問有冇咩好推介,謝謝
用咗 Galaxy Book 4 Ultra 幾日 幾好用
拎出街做文書嘢唔使帶叉電 又可以打到一兩舖機
風扇又唔嘈
可以話係入得廚房出得廳堂
有冇人用過ASUS ProArt 16, 可唔可以分享下?
ASUS ROG Strix G16 (2024) Gaming Laptop, 16” 16:10 FHD 165Hz Display, NVIDIA® GeForce RTX™ 4060, Intel Core i7-13650HX, 16GB DDR5, 1TB PCIe Gen4 SSD, Wi-Fi 6E, Windows 11, G614JV-AS74

想入呢部 見Amazon做緊 $1399

想問下如果再連埋落個4K Mon到會唔會用到部機好盡?洗唔洗加風扇/其他野?
平時鐘意雙Mon咁用文書+輕度打機(部手提電腦mon+4K mon)

萬分感激
對Notebook唔太熟 部舊MacBook差唔多要退役了
唔會
打機嘈唔嘈?
唔嘈 但唔插電打機啲電會跌好快
尋日試過玩 Fall Guys 半個鐘 由 93% 跌到 76%
計返兩個鐘內就會冇電
你買ultra幾錢?
過兩萬唔係好過到心入面嗰關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞