Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
買幾錢
我都掙扎緊依部
介唔介意分享下連續用 上網 YOUTUBE 睇片 輕文書
用到幾多個鍾
唔信官方時間
扣埋信用卡回贈8000尾
咁平想問下咩Spec
ultra 7 ,32gb, 台灣買
琴日開始用,大概收工時間5-6點開始用到夜晚12點
今日都係差唔多時間開始用,依家覆你仲有45%電,淨係上網同睇youtube, 你大概參考下

朋友介紹買左呢部 8388 人仔 話= tuf gaming A16 , 平香港成半
除左要window 買個key 變返繁
其他應該無伏?
呢個價可以買聯想小新 14pro ultra 9 32gb ram 1tb,仲有找

你咁講
即係 用左約10個鍾左右
仲有45% 有D料
你打個7折啦,中間都有食飯時間同沖涼
我見台灣官網要42900
我都啱啱訂左Zenbook 14 flip OLED

之前重諗緊係佢定係Samsung GalaxyBook3 pro 360同Lenovo Yoga 9i 2 in 1 14" OLED
Budget :10k可超多些少
用途: 睇片,打下牌,睇下Netflix

想要15寸/輕身便利

今日行左個圈大型電器商,暫時被MBA黑色吸引住,但擔心用唔慣

想求意見
想八卦下邊個model?
我等緊zenbook flip 7840但一直都未有
喺度講淘寶會俾人屌的

主要都係留意部嘢有冇國際保

windows唔使另外買key,但你要用手指down番個䌓體中文嘅windows再重裝,條key本身應該係跟咗喺底版入面
想請教下,如果我買台水,用番跟機個火牛+轉駁插有冇問題?事關台灣用110v,香港用220v,定其實個變壓器就係用嚟for呢種情況

利申電子白痴,屌細力啲
UP3404VA-DS54T-S

俾老婆報下稅、睇下片、編下旅遊行程用。
睇下火牛上面寫input voltage 係唔係100~240v
遲下移民想買2部laptop 當desktop 用
重量電量唔係問題, 都係屋企入邊用
2部都唔使打機
一部正常文書工作, 睇下netflex youtube, 用下M$
另一部除左日常文書同睇下netflex 外, 因為會用黎做trade, 所以希望process 唔會太慢
太耐無跟CPU 已經唔知邊代打邊代, intel 定amd 好

budget 2部加埋15-20k hkd, 應該夠買2部CP高ge laptop??

想買部notebook 做開網店
唔打機唔剪片唔p圖

依2部會點揀

第1部

第2部
最近睇緊lenovo Legion 5i (16", Gen 9), 平時都係做文書野,執相,遲下可能剪少少片,唔想用mac機,覺得呢部機有獨顯,有靚mon,未來3-4年都夠用。我用教育價,15000蚊,唔算太貴,不過問題係重,2.5kg,電量唔夠用全日,所以好煩惱

各位ching有冇意見,好推介俾我?
rog g16
岩岩睇,冇得加配32gb ram?16gb ram唔夠用
Ultra 7 係未即係第14代既 i7
Rog strix G16 !
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞