Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
本身13代 和 14代hx 相同架構 冇咩提升
睇下係咪chrome hardware加速問題
呢代Intel同AMD基本上都係擠牙膏性能無乜提升,GPU NVDA又唔會出5000系列,所以非必要急用今年唔應該買機

就算要買都係買番上一代intel13代/amd 7000系列就夠,比呢代平D性能差別唔大
買咗m3 macbook air
scar16 就留翻去打機了
勁能抵
有無16吋 1440p-1600p mon 4080卡 既機推薦
Thx
best buy好似要代購先買到?
scar16
g16
豐澤網有部asus zenbook 15 7735u 1.4Xkg賣緊7998, 隻色仲要幾好睇我認為
oled版賣10998
平D個款係用fhd ips, 好處係anti-glare同唔係用pwm調光
慳 6000 買 2023,留返啲錢嚟砌 desktop / 買多個 moon 仲好
2023 有冇得加ram
個MON 靚唔靚?
因為我部幾年前既MACBOOK PRO雖然得13吋, 但色水真係好靚, 比起OFFICE D DELL, HP 大MON 睇戲時明顯D 色水係靚好多
zenbook 15 ips都係100%srgb, 但因為有anti-glare coating, 所以色水會冇macbook同oled laptop咁靚, 睇你自己需求, 如果長時間對電腦既話, DC調光既非反光既ips會對眼睛舒服D

on99
G16 4090已經貴人6k+得一隻色
仲要無貨
香港好少款買
我想要白色+32gb ram g16但香港冇
黑色都預計五月先有貨
本身諗住心急用 買港行做水魚算
依家唔飛台灣都唔得
真係癲
俾錢代購 , 除非有美國frd 幫手
一定要4070 嘅話俾行賺,可以4060 嘅話大陸水都係13k 人仔多d , R9 32GB 1TB

8號收貨
用緊4060,正!
豐澤買notebook要訂就絕對不了
每次行豐澤望下呢部機
個電腦sales都sell我買
但真係太貴同冇款選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞