Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
師兄係邊度買有折扣?
就咁walkin 百XX 問個sales
係咪真係輕
需然冇我想像中咁輕(我成日同1kg 機比),但堅薄,如果對比scar 16 就真係輕簿好多,,利申之前味用過任何g14 機款,
再薄過我部2020 款s15 少少
商務款性價比不嬲低
想性價比高就搵下華碩天選5pro
13980hx rtx4060 2k mon都係9k 幾
除非你一定要oled 咁就得你果2款先有
hello各位巴打
小弟想買一部新多工laptop

平時會用Auto CAD, 想玩2K 3A大作(witcher3, 2077),所以GPU應該唔可以太柒

原本我目標係AORUS 15X ASF(i9+RTX4070),15000左右
但最近發現TUF Gaming A16 2024(R7+RX7600S)好似都玩到2077,水貨9000左右有交易

想請問各位巴打,其實A16會唔會有伏?
小弟有部g14,想開個custom resolution
但係amd software 就係搵唔到create個掣,有冇大佬可以指點迷津
要輕,一係carbon x1,

一係日系pan,nec,vaio z
買水貨可以諗AMD 7940HX 16核 天選5 pro 4060 都只係 $9k
見z13 官網終於有貨但成$21000

台灣退埋稅先$14000

好心香港代理唔好咁肉酸
ASUS Vivobook Pro 15 OLED M6500 15.6吋 (2023) (R9-7940HS, 32GB+1TB SSD) OLED-QB9H

呢部點睇? 好似幾好咁(用黎wfh+打機)

係香港買接近13k
打唔到買g14
6000左右入門gaming notebooks 應該買邊部
二手
仲有強國機(但呢度唔俾講)
液態金屬真係ok?
冇用

最後求其買左部$6300
Lenovo 15ARH7, Ideapad Gaming 3 15.6" FHD Gaming Laptop 120Hz AMD Ryzen 7-7735HS 16GB RAM 512GB SSD NVIDIA GeForce RTX 4050
如果唔係成日拎出街/打斜放,係比散熱膏好
但相對一移位,drop得好勁
夠用
拆過ROG液金機 流到周圍都係
入面d液金夠我用2-3粒U
之後用返正確份量重新上過
周圍拎/斜放一段時間後性能都無再跌過
本身睇中左部dell inspiron 14用嚟做下文書野
見佢官網上埋I7 個價都只係6000
反而上price.com睇d細鋪 全部6000up 記憶體仲少左
想問係咪因為官網買無包n卡同埋張intel cpu比較舊
想問下香港皇家有冇得換液金或者液金換thermal paste?
用途 - 文書, 最多開PDF工程圖 (希望 i5 及16gb ram)
牌子 : 唔想Lenovo 同 Acer
預算: $4000 - 6000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞