Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (125),新手請睇#1-2

972 回覆
3 Like 4 Dislike
唔會, 斜斜爹地架起個notebook , 3面通風
請問有冇7-8千蚊notebook推介,主要係輕量文書(excel,word),打機(sims3,4),睇吓Netflix,youtube
巴打點睇Samsung Book 4 Ultra ?
Acer Swift Edge; 16" OLED WQUXGA (3840 x 2400) 400 nits Display – AMD Ryzen 7-7735U CPU, 1TB SSD
$599 USD
https://www.costco.com/acer-swift-edge-16%22-4k-oled-laptop---amd-ryzen-7-7735u---windows-11.product.4000154421.html
除非想儲齊全套Samsung嘢玩ecosystem
否則windows機嚟講睇落唔覺得有咩特別優勢
打機係咪唔掂?
未用過答你唔到
不過部機定位唔係gaming laptop
本身用緊rog scar strix 15 2022
i9 12th + rtx 3070ti
想試吓Samsung Laptop
book 4 ultra唔係主打打機,tgp得80w

你部strix 15 tgp 150w,同殘血牌4070比performance 應該差唔多
想問吓 Zenbook pro 14 OLED UX6404VI 好嗎? 同正常咩價位?
貪佢有OLED Mon, 主要做文書處理,睇吓片,可能會打吓機咁。
Thanks
求推介
介唔介意二手?肯定唔使7-8千蚊
我手上有部 HP EliteBook 845 G10,半年機齡
行 R7 7840HS, 32GB ram, 1TB SSD,仲有 5G 上網
內置 Radeon 780M 應該已經夠玩你呢兩個遊戲
重量大概 1.35kg
https://t.me/isitgonnabethesame
有興趣就搵我啦
Fujitsu LIFEBOOK U9312X 大家點睇?
最大路係咪都係買 Asus Vivobook Pro X 2024 或者 Dell Inspiron 16?

想問點睇大陸14900hx +4080 萬三蚊人仔?
4080 laptop打機用dlss應該開到2k 120 fps掛

感謝
有冇link? 張卡殘血版定滿血版差別可以好大

同埋都要睇你玩咩game
https://m.tb.cn/h.5x2FsRqSBqPDY1N?tk=mn57WMOJQXG CZ0015

desktop用緊3080 推4k全高好多game連60fps都冇
好抵
唯一缺點電量少
同埋代運唔知邊間好
想買部laptop, 但15/16緊。都係用嚟執下相,小小打機。
買13900/14900果啲效能好似好啲,但185H好似會futureproof啲。
display 想要4070+
啲價錢都差幾遠,由18000去到25000咁
有諗過razer blade, proart studiobook, G16, aero 16, xps 16
但都決定唔到。好似總係差少少咁。

desktop 3080同laptop 4080 performance 係差唔多 因為desktop tgp係laptop兩倍,用萬幾蚊換一樣嘅performance 你會好失望仲未計大陸啲機造工差成日壞真係冇仇報

不如desktop換張4080 super算啦,先八千幾蚊

補充一點,本身laptop嘅顯示卡就係偷工減料,掛住一樣嘅名但其實係閹割咗嘅產品,用嚟誤導消費者 以往gtx 時代laptop 顯示卡會加個Mobile喺後面,即係gtx 960M、970M咁樣,後來就直接統一個名誤導消費者

所以為performance desktop 3080轉laptop 4080幾不智 除非你單純想轉做laptop
唔該哂咁詳細既回覆,
我laptop推mon 2k就夠, 應該都夠我用, 因為本身電腦駁左電視, 想買多部laptop行埋一邊玩

聽完你講大陸野壞左真係唔知點算, 不過13000人仔14900+4080 真係好吸引
香港D所謂開倉成日清陳年死貨,清極都清唔完
買左新ZenBook 14 oled,個重量同設計真係幾正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞