[PS5/xbox/PC]Baldur's Gate 3 柏德之門3 討論區(13) - GOTY steam冬特

854 回覆
2 Like 3 Dislike
lv.5開始會將主人個擅長值加落去,但試左陣都係覺得烏鴉最好 熊同蜘蛛太大隻,成日卡住行唔到要跳
全部遠攻加分散走位都好難死
係要時間慢慢磨
同埋唔知係bug定點,啲範圍aoe debuff(例如妖火)中到個機關都會trigger到佢,嚇鳩死
你咁不如download 個honour save 拎achievement 算啦
佢已經比左custom mode 你,可以照打難玩mode
有冇discord?
玩左350+hr,啱啱開三周目,終於開始悶,睇黎要抖一排先再玩

新開左邪念起手想Minthara入隊,但又唔忍心打樹林,好糾結

未玩嘅巴打快啲入坑,依隻驚真係有今生無來世
而家唔洗打樹林都招到
係咪打暈Minthara就得,但好似會同Halsin係camp重疊?
我PS5新手 想問一樣野 點樣整到D女角變左著3點式 同埋點偷野 係咪要crouch 左先得

我打算跟網上講用投蠻同散打僧 佢地係咪最屈
三點式可以摷下衣櫃執/搵商人買,淨著內衣再toggle個角色唔顯示防具就得

偷野係crouch先可以偷,同埋唔可以係視線範圍內

最屈我暫時覺得係破誓者聖騎士build,至聖斬又型又高攻,lv10之後升2lv 戰士,有埋動作如潮就op,唯一downside係要成日長休
裝備畫面,人物圖像果度有個checkbox,剔左可以唔顯示護甲,只顯示右面的普通衣物。
用steam deck 玩有冇問題?想用steam deck玩
投擲蠻真係easy mode 幾乎下下都必中,又高攻,企高少少掟人又可以整跌佢 仲要5lv之後掟3野
散打僧都好勁 5lv有3打
食巨人藥用技能打到40血 前期好勁 仲要短休就回復到技能

聖騎後期先出到力? 第一次用前期冇太特別
最愛 gloom stalker + assassin
打左5個run 都有佢

基本上要搶藥水,力職得一個位
力職散打一定最勁,有stun,唔太食rest
冇ki 做埋投位都仲得
我而家個邪念惡線榮耀mode都係諗住吸血鬼玩GS assassin 頭4lv rouge先,5lv轉ranger多啲輸出,之後8lv就multiclass成型
散打點力係咪一定係帶+18敏手套走唔甩
無問題 係畫質差啲 同埋控制嘅時候要小心啲 一個唔覺意好易撳錯嘢
我自己係本身點敏捷再加會做額外傷害嘅手套
你嘅話可能要到攞到傳奇手套先換得裝
太細個mon
想請教法師類角色應該點養
成日第一個死,輸出又唔係特別高,又有次數限制
通常都係法牧build 用重甲
ac 最高冇乜人打

arcane ward build
concentrate 引人打配冰甲反彈/ blur 純坦

食slot 高傷有tempest 牧,打完副動飛盲位/盾build 隔離

唔食spell slot 有wyll 個eldritch blast cantrip 每round 最高單體200 傷
二周目想玩邪念,對初始術職冇乜興趣,有冇乜build可以推介
前期無咩用 不如帶多個武僧/野蠻人
6lv之後可以用藍龍術
另一個人造水 閃電束一下AOE 70傷
後期就閃電鏈秒天秒地
成場怪一個dual cast秒哂咁濟
你地4個人 點組隊 我ACT1依家主角投蠻 吸血鬼做散打僧 影心做補血 養雞妹就冠軍戰士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞