[PS5/xbox/PC]Baldur's Gate 3 柏德之門3 討論區(13) - GOTY steam冬特

854 回覆
2 Like 3 Dislike
公道講句佢唔只follow仲有like嗰啲tweet嘅,你可以質疑佢人格同動機,但係洗唔洗個個當佢道德敗壞嘅恐怖分子咁看待,連解釋都唔聽就社會性抹殺令佢永無翻身

而家大圍撐palestine係因為佢地原意想幫雞蛋唔想幫高牆
咁israel又炸平民炸醫院炸埋自己啲人,的確真係違反咗西方人道價值觀底線
基本上只要有人質疑佢哋就會扔呢張圖出嚟

tldr即係話我唔理初頭邊個炸邊個先都好,邊個話要滅絕猶大人先都好,總之虐殺平民就係人類戰爭罪行,就要抵制就要批判

唔敢話佢哋啱定錯,不過佢哋就係唔肯行多幾步睇多少少,再加上主流傳媒放好多平民死嘅片做情緒渲染睇到人咬牙切齒,咪搞成而家咁
我理解佢哋點解支持palestine,但係佢哋唔會理解點解有人會支持israel,你支持親israel你就係支持種族滅絕
總之而家分晒門分晒黨派唔好問咁多details醒醒定定埋堆企埋一邊啦
fallout new vegas個作者都出嚟抽水

呢2日好多人話larian退場單純係個人決定,個責任推落hasbro度係啲人諗多咗被害妄想
我心諗,咁點解佢哋唔止唔做dlc同bg4,仲劃清界線話以後都唔會再做任何dnd related嘅game,係啲乜驅使佢哋咁決斷

swen嗰日個speech都已經唔止係曲線,直頭係直線抽擊上年炒1000人單嘢,hasbro出名鐘意壓到最低成本去賺最大利潤,之前wotc明明講咗唔會用ai art之後又大模斯樣擺ai art出嚟俾人踢爆之後扮無知搞到啲真人artist都唔再同佢合作單嘢都好多人講
所以好多人都推測唔止關炒人單嘢事,hasbro呢一邊財報話預計隻game嘅收入會喺2024年開始下緩,另一邊廂就話想larian繼續出dlc同bg4,明眼人都睇得出佢哋係想milk呢個ip有幾多得幾多,有幾耐得幾耐,最好永續落去佢哋一直有錢收

Goetter said revenues from Baldur's Gate 3 "will begin to taper down" through 2024, but Hasbro expects to continue making money from it for a long time to come.

2023年佢哋得wotc and digital gaming segment部份係有利潤增長
入面主要都係licensed收入除咗bg3另一隻就係monopoly go

都唔難想像中間有要求過larian妥協去做啲佢哋唔想做嘅嘢,先會令佢哋咁決斷劃清界線要保護返佢哋用血汗整出嚟嘅心血結晶
btw下一隻應該都係等人認頭接嚟做,唔覺得佢哋自己間廠有能力食得落,睇吓佢哋隻Dungeons & Dragons: Dark Alliance都知咩料
然後死路一條 變到唔存在
the train has already left the station
佢哋做隻game做咗8年已經夠皮都唔難理解,但係對面wotc破壞創作環境都係事實如果唔係個speech都唔會咁多不公不義嘅怨憤,兩者唔係mutually exclusive
事實wotc個名太臭,冇人會信佢係無辜

而家我在乎嘅問題只係點解swen會話故事角色個版權會去咗wotc度,係自願交出嘅話點解唔會預視到會俾人玩爛
有時候真係唔好高估Public 既critcal thinking ability
唔好以為佢地諗好多野 好多時佢地諗既野都無你打既字多
根本兩邊都想種族滅絕對方只不過palestine係弱勢嗰邊
有統計有7成palestine人都贊成上年襲擊音樂節, 根本D咩funding都好大機會落到去hamas手上
但正如你咁講, 唔支持palestine就會畀佢地標籤成某D意識形態
好唏噓, 而家嘅bioware搞到兩個ip都死死地但佢再出都會含淚照玩
其實我覺得bioware有啲NPC同伴互動做得好過larian
多謝ea
其實好多人捐咗錢心安理得覺得自己做咗好事就唔會理啲錢最後去咗邊,就好似一般人喺條街捐錢畀ngo都唔會深究佢哋點用呢筆錢,捐完自我感覺良好就當件事完咗

衰啲講句對佢哋嚟講音樂節死得唔夠人多,個規模冇咁大,所以冇咁多同情心,講到最後咪又係睇數字
所以咪話好polarized,反對就係反對,唔支持都自動當埋反對
新手啱啱玩 出海灘打穿塊地跌咗落人地個地盤 跌死咗影心 依家詩人 游盪者 法師 係咪唔夠打咖啦?
Swen Vincke

“So they're working on the evil endings right now. “I've seen some of them. They're really evil. So the evil players will be satisfied with that.”

Source - IGN
雖然有更新係有良心
但重玩又重玩有時真係好累 由其係跑到去act 3
為左少少劇情 少少對話又要跑到去act3
有時真係睇youtube好過
唔好拗啦
快啲出DOS3啦
出面有個火藥桶可以直接炸死一半人
新手終於善線爆機
啱啱開始玩 去到哥布林營地
上網搵過依家善線明薩拉都可以入隊
但係佢入隊行善線
唔用bug其他人都係會反面離隊?
如果係就放棄明薩拉算

同埋點解哥布林營地啲人唔打我
由我自出自入咁
sor未玩過dnd
打暈佢唔殺佢,之後act2就可以入.
唔打你有好多原因,睇你點說服佢畀你入營.如果你用印記力量或者本身係暗精靈都會畀你入
明白了 thx
係咁有句”你不能幫幫我嗎,放我自由”係咪事?勁煩點搞?
提燈精靈?
聽聞會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞