[PS5/xbox/PC]Baldur's Gate 3 柏德之門3 討論區(13) - GOTY steam冬特

854 回覆
2 Like 3 Dislike
其他game有冇出direct x error?
我果次仲煩,有個敵人走左上屋頂,我要走出屋外先用瞄到佢,浪費我時間。
行出去打好易又拉仇恨
用Vulcan行呢?
有冇熄哂background所有唔等駛app?

有時display driver唔駛最update,試下有冇得rollback番去上一個版本。

nvidia experience有冇用?
我果個好似一兩個月前update的,睇番係545.85

keep住chrome在background冇事,我成日keep幾個chrome在background,打bg3時有時要查就即刻切換都冇野。但你如果有防毒之類,試下停左佢先。

你張display同cpu有冇超頻? 唔等駛周邊(包括joypad, cam)就唔好插住。都唔得就uninstall個game然後再裝過。
留意返佢有修正返係win11唔係win10,所以有可能關win11事都唔出奇
我用緊win 11都冇事。
可以的話, 試下裝去第二個drive
試下update driver? 我1060 update 完都冇問題
https://www.youtube.com/shorts/uiWaMBTvajA

如果真係連續4條1..........究竟要幾黑先做得到?
https://www.reddit.com/r/BaldursGate3/comments/15jqobm/dx11_and_vulkan_crash_fix/

睇下呢個post幫唔幫到你,主要動作:

- disable 一啲GPU功能 (Smart Access Memory, Resizable BAR, XMP/EXPO, FSR, other AMD post-effects)

- delete cache in user\appData\Local\Larian Studio (建議backup先因為你個save都係入面)

- 跳過steam黎開bg3 (睇個post下面comment點做)

- UPDATE DX11 runtimes https://www.microsoft.com/en-US/download/details.aspx?id=35
有留意到既試過用eldritch blast打人連續兩下都crit miss 冇留意到既可能仲多,冇用業力骰子
室內戰依場真係最惡頂
敵人實力係低,工場連環炸係爽..... 但佢地可以閃上屋頂同走出屋,搞到個體驗變得好差。
新玩剛過哥布林營地,開始有第五第六個隊友,想問換新隊友啲LV要重新練過,影響會唔會好?
唔洗重新練,exp全部人share
我見新隊友等級1 wo🤔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞