[PS5/xbox/PC]Baldur's Gate 3 柏德之門3 討論區(13) - GOTY steam冬特

854 回覆
2 Like 3 Dislike
我自己暫時玩咗五輪法師都冇睇過片,不過我可以畀我個玩法你參考下。
1-4lv:呢個時段基本上都係靠狂笑人定同埋睡眠術控場,得閒再用飛彈去執頭,仲有用黑暗術去保護隊友,基本上就係睇情況揀一個去專注,打少數敵人嗰陣就用睡眠人定同埋狂笑控制之後等會有快速擊殺建立人數優勢,畀人圍嘅話就用黑暗術去彈出彈入避開所有遠程攻擊,呢一招係哥布林營地超級好用
5-8lv:喺呢個時候開到加速術基本上要做嘅嘢就係加速物攻隊友跟住企喺度等贏,不過如果永遠模式嘅話我會建議你加速另一個法系隊友,我自己呢round就係加速光明牧影心等佢1 round兩個豪火球之術反應記得留住開法反,基本上有法反加預言骰仔都冇人打得中你隊友,火牆術有時候可以攞嚟kick敵人,不過大部分時間我都唔會將個專注用喺火牆度。
9-12lv:去到呢度應該會拎到兩把冇消耗法杖,要做嘅嘢就係開雙持客一次過拎兩把嘢,有一個可以開三次六環法術個法師喺條隊入面我真係諗唔到可以點樣輸
另外就係全程有條友幫手開大跑乳酪係會令到你成個遊玩過程都舒服好多,大概就係咁,不過純法喺1lv法師都可以學6環法術嘅bg3真係唔算好勁,我自己係由細個就對傳統純職法師情有獨鍾先至會keep住咁玩,如果你唔介意兼職嘅話其實淨係兼一兩lv牧師都會令到成隻嘢勁好多。
多數混職啦
純法睇過好似唔勁得去邊
純法係玩控制,輸出只係錦上添花
有冇片可以參考下
我自己暫時玩咗五輪法師都冇睇過片,不過我可以畀我個玩法你參考下。
1-4lv:呢個時段基本上都係靠狂笑人定同埋睡眠術控場,得閒再用飛彈去執頭,仲有用黑暗術去保護隊友,基本上就係睇情況揀一個去專注,打少數敵人嗰陣就用睡眠人定同埋狂笑控制之後等會有快速擊殺建立人數優勢,畀人圍嘅話就用黑暗術去彈出彈入避開所有遠程攻擊,呢一招係哥布林營地超級好用
5-8lv:喺呢個時候開到加速術基本上要做嘅嘢就係加速物攻隊友跟住企喺度等贏,不過如果榮譽模式嘅話我會建議你加速另一個法系隊友,我自己呢round就係加速光明牧影心等佢1 round兩個豪火球之術反應記得留住開法反,基本上有法反加預言骰仔都冇人打得中你隊友,火牆術有時候可以攞嚟kick敵人,不過大部分時間我都唔會將個專注用喺火牆度。
9-12lv:去到呢度應該會拎到兩把冇消耗法杖,要做嘅嘢就係開雙持客一次過拎兩把嘢,有一個可以開三次六環法術個法師喺條隊入面我真係諗唔到可以點樣輸
另外就係全程有條友幫手開大跑乳酪係會令到你成個遊玩過程都舒服好多,大概就係咁,不過純法喺1lv法師都可以學6環法術嘅bg3真係唔算好勁,我自己係由細個就對傳統純職法師情有獨鍾先至會keep住咁玩,如果你唔介意兼職嘅話其實淨係兼一兩lv牧師都會令到成隻嘢勁好多。
角色content 唔平均

wyll 得動畫對白,冇in game related content
gale 得動畫對白,冇in game related content
karlach 有聖騎,有收集任,但睇得出act3成條地獄線冇左
durge 比較特別,做任可以影響成條故事線

astorian shadowheart 呢d偏心不討論
我估gale 條個人故事線都cut左好多野。
輕輕推一下求指教
karlach 個心同steel watch相似,本來我仲以為個故事線會講多啲,例如殺Gortash就冇得救,放過Gortash就可以搵佢整番個心之類。
steel watch boss 掉個enriched infernal iron suppose 有用
例如搵dammon入avernus 修理,跟住守下怪etc. 連落house of hope

再講下zariel 同gortash, gondian, steel watch 起源
什致steel watch 工廠喺avernus都仲ok
最簡單可以安排班矮人幫佢整,幾句對白就交代到,唔知點解咁都唔做埋個劇情。
infernal iron開頭咁珍貴,後來一街都係
我個Dammon act 2 死左 Karlach個任仲有冇得搞 依家有好多infernal iron
本身就預整唔到,佢想寫悲劇英雄,只係佢寫得唔好
新版本明薩菈善線都可以入
第一次見佢不致命擊殺打暈佢 然後第二章放Night Song之前去月出之塔 就可以去招佢
Larian 堆RPG已經現代化左 多解決方法+多場景互動 解謎已經係Zelda 級數
所以玩舊返CRPG難入口

不過如果有mod每次戰鬥完都恢復法術欄就好 法師前期玩到好無引

Pillar of Enternity 2 我都係玩完BG3 對舊系統容忍提高左 先回坑打到爆機
要短暫憎恨
我覺得sort of鼓勵你換人 同埋諗清楚個戰略
任放d法術就無咩挑戰性
個人覺得長休次數都要限制
係,去到城見啲steel watch咁樣,至少應該再嘗試一下去諗方法。如果有希再試然後再失敗,咁個impact會大啲。

只係望住條屍up一餐其實唔夠,太過趕收工。

除左影心,我最鍾意佢,真係想佢條線可以寫得長啲好啲。
聖誕先買既新玩家
影心故事最尾個關 唔玩事先放定炸彈點樣打 屌佢老母差唔多20條友
10LV打係未早打左
我覺得學POE2 限每次戰鬥最多用幾次仲好

以前就算玩普通難度 法術已經唔捨得放
打boss先狂用 但咁樣真係Nerf得法師好緊要 起碼學到4環之後先有存在感

但其他投擲蠻 戰士 散打僧可以隨時火力全開
所以見過有人組隊唔要法師直接靠法術卷軸就算
其實一路有傳卡拉克條線大部份內容同被cut嘅上城線有關
有好多救卡拉克嘅任要係上城區做
同時,留意一路落黎有好多礦可以拎,本來會類似act2戴摩幫你整野咁,有料會整裝,同樣因為cut左地獄鐵匠線就無埋(卡拉克好結局相關)
變到依家得番bad end,變mind flyer或者落地獄
10lv係早左d 我自己normal難度入act3前已經11
過完馬戲團個區左右已經12
俾個team list出黎大家睇睇點組隊?
咁我事但打d野升埋11先 差少少11lv
normal難道
自創主角 風暴術士 純法師 都算暴力但好撚少血 50都無, 已經開場清1/4
影心 無轉職 裝同技比我變左做 坦+補
卡拉克 無轉職 物攻打手
阿婆 無轉職 都係法師德魯伊

主要上面4個
蜥蜴妹 Orin劇情離隊
熊仔 無轉職但升左做法坦
Wyll 點左幾級戰士 變左上前放火球既法職 好多自回技咁
Gale 太多法師 無用過
Astarion 3LV盜賊後轉左做詩人 升到9唔搭8 變左道具佬
影心仲係Trickery domain?
潔西拉係大地德定月德定胞子德?
卡拉克升左咩蠻?
你隻主角術士係10lv都係術士?
溝唔到影心,所以我陪卡拉克落地獄
落地獄都有得食雪茄著皮褸,不如仲埋電單車同散彈槍佢
影心真係唔記得 無輸出
潔西拉 大地
卡拉克好似係鹿, 用劍斬人 得閒先投兩下咁
10LV都係術士
成隊都準備升11
睇左 德應該有黑暗術 咁簡單了
係所有職都唔轉嘅情況
黑暗術放完 全部人跑入去 留召喚物或者最坦嘅人係出面 你我建議卡拉克
全部都係 跑一跑出去打 之後縮返入黑暗術入面
你咁多aoe應該好快打死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞