[PS5/xbox/PC]Baldur's Gate 3 柏德之門3 討論區(13) - GOTY steam冬特

854 回覆
2 Like 3 Dislike
我溝到影心所以我送好兄弟威爾去陪佢
最後決戰打大交,連二打六路人都幫拖,但camp內班友仔一個都唔蒲頭

打完交先出黎抽水話要開party,呢啲兄弟真係唔知有幾好
其實我覺得打完回法術位 係幾好
有好多招法術我都未試過
因為佢地都無物理職平A 咁好用
老實講 就算比你成場 每回合Spam 兩個六環法術
都唔會OP 得過人地物理職一回合六打~十八打 咁痴線
我咁睇啦
故事角度 除左我地控嘅四個角色
其他係camp嘅都跟左隊
但係遊戲性上我地只係用到最多4個
如果控嘅人太多 平衡上就要出多好多怪
部腦好易爆炸 特別act 3明顯會好大獲
一係就做到d怪好難好難 但難得濟又會好無癮變到睇運
當變返ai隊友 一黎轉過職可能難砌個ai 二黎打moon rise tower阿嬸有幾垃圾你都見識過
算係咁架啦
其實都唔駛真係出場,只要自己控果個4個角色爬上個腦度果時出個cut scene,見到後面一大堆敵人湧緊上黎,然後camp內幾條友衝出黎話 "you go ahead, we will hold them back" 個觀感已經差好遠。
咁係因為隻game太多魔法裝,藥水成地都係,變左武術職過強
一般黎計法術職係強d
通常一個人有2 3件魔法裝已經可以長用到完game 邊似依家武僧拳套多到當襪著都仲有淨
咩山巨人藥水加速藥水果d玩成年可能先見到1支,依家game多到當可樂咁飲
卷軸本來就要法師職先用得,代表法術文字要讀過相關嘅料先可以用,依家大字都唔識,智力8嘅野蠻人都放到
各樣野加加埋埋變到法術位就係扯住法師職嘅位
諗下如果法術職係打完即回,某d連續打嘅關,好似act 2入到塔,或者act3 工廠
正常用法師都會變到無腦地用最高法術位係咁aoe轟落去,係爽嘅,但變到武術職打都未打就俾法術職aoe清晒場,到最後就會似GTA用cheat code咁
第一周目用自訂角色玩完全善良線
依家玩緊二周目用邪念玩善良
諗住之後再玩一次邪念邪惡線

有無人知如果我起始角色用威爾 卡菈克依啲善良角色但行邪惡路線會點
無問題
變左只係有特殊皮既自訂角色 會少埋佢原本個劇情添
(我估應該係咁)
過場會有唔同 同有特別劇情
無記錯Gale咁佢隻貓係會搵你吹水嘅
我見d solo act 玩法術+藥水+箭 屈撚到
會離隊
入坑了
啱啱落船
每日磨少少暫時幾好玩
加油~ 
玩第一次要百幾粒鐘,有排磨
父親患失智症無法再玩《柏德之門3》,三年後玩家在遊戲看見致敬父親的「奪心魔獵人」淚流滿面
https://www.4gamers.com.tw/news/detail/62048/baldurs-gate-3-galbraith-has-a-touching-story-from-real-players-and-his-father
新入手想問野

啱啱掃完哥布林營地
發覺有間房仔(好多煙粉桶果間房)
有個重木箱係鎖左
但上網又唔係好搵到點樣解鎖
有冇朋友有心得?
謝謝
lockpick,打爛佢,解鎖術,解唔到執左送去營地先,一次過炸爆
玩左好多個星期了 岩岩過飛龍岩
好抵玩
其實係咪大部分寶箱都可以打爛?
木箱可以,調查有講要幾多傷先會扣.金屬嗰d好似唔得
搵個賊隊友行埋去, 身上有lockpick, 就有解鎖選項。
呢樣係必要, 因為有時要解鎖道門, 冇得成個箱攞走。
第一次玩唔建議裝mod
創角mod
act3仲係有幾個好煩嘅bug
鬼屋嗰度會crash 似乎啲蠟燭會不斷刷新狀態搞到爆
然後煙花店二三樓個判定好怪 個範圍會無啦啦影響到街外啲兵 而且搞到視覺&路徑都壞咗 AI有時會係咁撞牆行同搵唔到路飛 班兵仲要對我半隊人係敵對另外半隊又共戰咁
煙花屋係好on9 無啦啦引埋d鋼鐵衛士入黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞