[PS5/xbox/PC]Baldur's Gate 3 柏德之門3 討論區(13) - GOTY steam冬特

854 回覆
2 Like 3 Dislike
普攻已經夠做
咁大件事冇人講我講
dammon個va最近俾人爆佢用自己acc follow一堆anti LGBTQ+同zionist嘅page
佢有出過道歉post搏大霧話自己唔小心撳錯follow錯啲page,點知之後又del左自己bio入面有關bg3嘅嘢,之後再del埋篇道歉,好似已經做定心理準備返唔到轉頭所以直頭連歉都唔想道收返個post佢

連jen同aliona (performance director)都出post屌
https://twitter.com/JenandAliona/status/1770542665022443632

係咪玩cancel culture未知,目前官方仲未出announcement唔知佢哋立場係點,不過多數都唔會攬佢
好彩dammon條線冇乜特別嘢好加應該本身都冇乜需要再搵佢開工

延伸閱讀:
https://www.reddit.com/r/BaldursGate3/comments/1bjnxnu/shadowheart_disapproves/
其實都幾on9,班lgbt有權發表自己言論反lgbt就唔發表得?先不論反lgbt班友有冇道理但人地依然有權講野而你都可以屌返佢,但依家就係lgbt用”弱勢社群“呢個身份夾個大勢黎將唔係lgbt既人禁言迫你認同佢地如果唔係就係你錯你歧視,令到連中立派都要被迫轉讚同佢地,最反感既就係呢樣野
我睇法呢啲含有政治取向嘅議題都係互惠互利
政棍拎嚟宣傳做情緒渲染賺到票數又可以易啲推政策
普通西人又受開博愛平等嘅教育長大好嚮往呢種世界先會一齊營造到呢個社會形態出嚟
咁因為已經形成咗一種普世價值觀,所以成件事都會好polarized
而好多人好似我,其實都冇乜特別強烈嘅個人意見,喺你唔搞到我唔侵害到我嘅個人利益前提下我都會尊重你嘅性別同性取向,但係我冇信心喺我表達呢種睇法嘅時候唔會變成hate speech,所以我會一直保持沉默,但係我唔會讚
dammon呢個情況就仲難搞,佢只係俾人cap咗圖佢follow咗某啲page就已經要俾人獵巫,連hate speech都算唔上

同樣情況唔止發生喺LGBTBBQ+,其實喺bg3個community甚至係平時上網所有嘢都係咁polarized
而家呢個世界就係個個人都會用自己嘅睇法經驗同價值觀嚟幫你落判斷,幫你假設埋你嘅答案,已經連解釋都唔洗你解釋
希望世界可以簡單,所以用簡單嘅角度去睇呢個世界,即係自己呃自己,亦即係話佢哋可能咁大個人都未有勇氣同能力面對到出面真實嘅世界,所以咪只能夠成班人喺自己個世界入面圍威喂互相取暖

bg3入面個community如果你有追開應該都會接觸到astarion啲千字文討論post,其實好多都好toxic好獵巫
搞到我周不時都會谷鳩氣同班鬼佬嘈,而家我都係慳返啖氣算

btw,dammon個va貌似喺人哋可以cancel佢之前佢已經想cancel咗自己先
其實我唔係好care佢follow咗啲乜不過都搵咗啲sources,有時間嘅人可以參詳吓
我睇咗少少淨係見到佢follow以色列國防軍同其他以色列人accounts,啲人就自動上鋼上線話佢支持mass ethnic cleansing同埋係zionist
https://twitter.com/keterealization/status/1768523101749579904
https://twitter.com/fangedfiend/status/1769036145080369390

同埋已經del咗嘅道歉tweet
https://twitter.com/jennerationnext/status/1769800304717856801

我都唔知點解釋好
好彩reddit仲見到好多正常人
https://www.reddit.com/r/BaldursGate3/comments/1bijess/whats_going_on_with_damons_va/
有人話佢仲follow咗叫LibsofTiktok嘅account,google完先知係右翼地盤
呢個account就大件事好多

Raichik使用這些帳號重新發布由左翼和LGBT人群在TikTok和其他社交媒體平台上創作的內容,並常常附有敵對、嘲笑或貶損的評論。[13][14]這些帳號曾出現仇恨言論和虛假聲明,尤其是與跨性別兒童的醫療護理相關的言論。

它在美國保守派和右翼政治中具有影響力。[11][14][20]Libs of TikTok的社交媒體帳號曾多次暫時被封禁,並在TikTok上被永久封禁。
其實聽Swen個講法,其中一個原因應該係佢唔妥孩之寶炒左好多人,而且同佢地合作搞bg3條team都炒晒,所以唔再同佢地合作
由其係外國做野讀書既 現在呢個時代真係應該咩Facebook, IG, Twitter 都唔好撚用 話比人聽自己唔用social media好過
基本上現在係無點唔著既火 上綱上線成功率 90%, 無得話靜一排當無事
由其係佢呢d 出名廠既員工出左事 都唔知有冇人會請佢 算係社會性死亡
比人地講一句, 自己人生發生巨變 真係好on9
事實上網路上多憤青,連登咪又係咁,大家都心知肚明有啲嘢係唔講得
而家個社會風氣係我只能靠壓倒你去證明自己嘅正當性,又或者我只能夠迫其他人去服從自己從而證明自己有權利(其實係權力),甚至係我會去捉晒啲我覺得係壞人嘅人出嚟鞭屍從而令自己覺得做咗好事
好似全部嘢都係相對咁,from one point to one point,一係你一係我,中間乜都冇

我好鐘意cate blanchett喺某個interview講過嘅嘢:
“Culturally we are terrified of tough conversations. Boss to employee. Employee to boss. Friend to friend. But we need them. We talk about radical candour, but when there’s a trigger warning in front of something you are implying that there is a lack of mutual respect or that the subject hasn’t been properly interrogated.”

dammon呢單真係無辜
點估到有無聊人會挖啲自己都唔記得嘅digital footprints出嚟講
而家個情況係類似我之前sub咗happy tree friends睇咗幾集你就屈我係psychopath咁,一陣個channel嘅owner話撐ISIS定hamas所有政治立場又入埋我數
啲同事仲要食埋花生落井下石
比較想知larian有冇咩高智慧手法處理呢單嘢,定係等佢慢慢淡就算
雖然嘈嗰班haters好似來來去去得小貓三四隻
各位好 啱啱玩到君主逼我食蟲嗰度 食咗之後會唔會變八爪魚佬? 好撚驚
新手有個關於build的問題

就係上網成日見啲人分享build setting 會強調兼職既順序

咁我當然都明白,早啲集中升高某一個職業就可以快啲成型

但例如玩monk 咁

好多攻略都係建議8/9monk 配 4/3rouge

但其實我創角揀rouge做base, lv2之後先升monk/其他職業有冇分別?

我純粹見揀rouge D 技能比較方便偷嘢,所以想創角揀佢
唔會,會爛面
100蚊就解決到問題 前期想玩咩就玩咩,後期先再重置囉
咁就好啦唔該師兄
連登呢d 匿名forum 捉唔到
鬼佬好興真名上網 上twitter
twitter已經成為一個社會、公共地方 無得任屌人唔嬲
你like, subscribe過既野都代表你 大頭相入面個人既價值觀 所以其實用真acc follow呢d好笨柒
(?)可能dammon va 係歐洲人 以為無美國咁嚴重 但都出事
現在歐美文明 最hate既野就係hate
你主動提出不滿/仇恨 就係你錯 唔滿意同性戀 黑人偷野 就可以比曬標籤你
好似shadowheart 個va咁 變左佢 任屌你唔嬲 因為左派 已經 = 普世價值
所以其實好得人驚 你同事前一日可能同你哈哈笑 第二日你比人爆料 就舉你中指
香港人最多疏遠你 廢事搞到自己 但西方人真係可以屌你 因為佢自以為有正義係身
睇到Twitter 好多野都好唔合理
radical left push到d 中間派都去曬右邊
不過發現其實自己現實可能唔會經歷到個d事(又唔係住係美國) 就唔會搵野黎嬲 唔諗,唔講咁多; 如果係個度做野 就更加唔應該講
個世界變到好on9 講唔到道理
由其係講得多先覺得好多lib iq都好低
係歐美大學接受埋d 左派教育, 由其係文學/社會科學個班 洗曬腦
e.g 講transwomen 係women, 問佢地definition, 有咩logic 既時候就收曬皮
慳翻啖氣 唔出聲 做個 model minority算 比呢d 低智仔 cancel自己就無謂
佢哋擁抱嘅係情緒價值,呢個就係門檻
介定hate speech嘅標準就係有冇人覺得offensive
所以hate呢個字一早已經失去咗佢應有嘅重量同埋意義,你當係吸印仔集郵咁就得
當佢哋越要越多你又越畀越多,唔想畀嗰班人又唔敢出聲,最後咪養咗隻任食任拎嘅spoiled brat出嚟,搞到而家分分鐘cisgender白人先係minority
其實如果你要人哋特別優待你,係咪都暗示咗你覺得自己唔正常?

我唔敢講喺而家呢個世代真相同真理已經唔重要,只不過所有嘢都已經分門黨派,你要夠醒水先知企喺邊唔會俾人狙擊,同埋點樣講嘢先避到地雷,要好有技巧先表達到自己
好老實我好撚佩服羅琳,明知會俾成個社會人格謀殺冇人會幫自己都肯企硬唔屈服,我一定做唔到
成件事其實larian做咗正確決定
一日個license喺人哋度一日都係要受制肘,仲要人哋見你生完金蛋就想打完齋唔要和尚,擺明想自己間internal studio接手做呢個ip
wotc出名放license鬆手就係因為佢哋可以印印腳乜都唔做咁收錢,佢哋自己講過dnd呢個品牌太under monetized,而家撞正有人同佢哋講原來video game可以大賣仲唔搶返嚟咩
本身larian已經開緊工做dlc,做做吓話班人都冇晒熱情做先要abort,與其玩爛不如放手
隻game完成度其實已經高於期待,玩家會失望只係單純太愛隻game
做人向前望都啱,期待下一隻作品

https://www.gamesradar.com/hasbro-exec-says-baldurs-gate-3-proved-for-us-that-people-really-wanted-great-dandd-games-supports-larians-plan-to-take-the-time-we-need/
而家reddit好多人討論緊係句嘢到底係指wotc有權力修改隻game嘅現有content,定係指假如將來出bg4或者任何bg3衍生產品都可以用返佢哋嘅角色,定係只係一句比喻恐嚇wotc接手之後唔好得失班fans
有好多種interpretations

版權問題有人解釋過,具體使用權點劃分點傾得佢哋自己先知,我唔覺得wotc目前有能力中途插手接管成隻bg3,不過larian主動退場即係話至少呢個ip以後出嘅所有嘢都已經可以當佢玩完,分分鐘某一日真係會出onlyfangs賣沖涼水

另外,而家hindsight睇返呢幾句都幾吊詭

They said they plan to license and publish at least one Dungeons and Dragons game per year for the next seven years. It’s even possible that BG4 was already negotiated for, in that context (likely depending on WotC continued approval).

https://www.reddit.com/r/BaldursGate3/comments/ghrv1p/what_sort_of_ownership_does_larian_have_over_bg3/
希望佢地可以整隻cyberpunk crpg
其實我覺得follow極左或者極右嘅人都應該被譴責根本兩邊都toxic
唔係話幫dammon, 但咁樣畀人無限上綱上線未免太痴線

見shadowheart都有搞funding畀palestine, 唔通我又要上綱上線話佢支持hamas咩(雖然都有機會係真心撐)
行bioware條路, 整完奇幻(dragon age)後整科幻(mass effect)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞