[PS5/xbox/PC]Baldur's Gate 3 柏德之門3 討論區(13) - GOTY steam冬特

854 回覆
2 Like 3 Dislike
5level之後遊俠有二打,即係一個動作可以攻擊多一次,但係如果你用第一種玩法嘅話因為遊俠仲未到5level所以冇得打多一下
想問ac上到24打後係咪近乎唔會比人打中
第二章奪心魔巢穴有顆石頭自動幫附近所有人上心靈傷害易傷debuff

散打僧加滿感知 20感知 招6lv被動加傷可以打6-9心靈傷 易傷x2 每拳可以穩定打多15

再用埋阿斯特倫飛昇 個傷害應該高到癲
Crit都係會中
同埋24 其實係單項+5再加佢熟練 再擲得高就得當有隻怪力量20
本身就已經+5 姐係19都會中
然後如果有熟練值(通常+2到+4)
變左擲到15左右都係有機會
不過都係好難打中嘅
調轉咁諗 d法師得十幾ac 點打都中
睇點砌啦 的確正常無咁高防
但基本都有15甲左右 加埋d裝 唔用護盾術可能都會有18/19防
有冇人初初以為飛龍岩個度已經係入左城 點知去到下城區先發現原來一直以來都未撚入城
以隻game既內容量佢本身已經係特價
有護盾術
同埋法師16敏拎盾再加法術護甲一開場已經有17ac
武器好多時又+1 Tactician又+2 然後如果對方再有advantage嘅話 對方命中率就有64%
仲有一堆敵人專有buff同+2+3武器 仲有擲save嘅法術 靠24AC俾人打殘都有份
如果你話去到後期嘅話有兩個玩法:
6劍詩暗影刺客,優點係有成隻game最勁嘅射箭技能,缺點係得一個專長。
6冠軍勇士暗影刺客,優點係可以有兩個專長同埋動作如潮,缺點係爆發冇上面嗰隻咁高。
咁要點好 好似已經好難再推高
不如推高攻擊力仲好
只要消滅敵人,就唔會有人打中你
玩到一半先發現中bug就好頹
更新完個畫面成日閃下閃下 有無巴打都係咁?
𠵱家有冇咩逸聞詩人相關build?
warlock玩到第2章 我玩到好廢咁
我知重點係招1d10既魔能爆 但就係得果招.... 然後得兩個法術位好快用完 一直升到lv9 中間簡果d野除左同魔能爆有關果兩樣野外 其他揀咩都廢的
我野蠻人同戰士講緊每回合攻擊2-3下 下下廿幾damage 仲要高命中好多
warlock就兩飛魔能爆r痕咁
魔撚爆都拗痕

btw你可以搵啲可以連續行動嘅副職射魔能機關槍
新save借哂 bug 點搞好
玩到一半先發現中bug就好頹
新save中哂 bug 點搞好
全部任務卡住左 完成左又唔出完成對話 搞到所有任務完成唔到
逼人重新玩過哂?
有冇多啲詳情?玩落好似唔覺有講得咁嚴重
warlock
可以玩darkness+devil's sight 敵人睇唔到入面但係你係入面睇到外面 逼對方行入嚟 仲可以配合地型同difficult terrain

5lv起一樣可以玩兩打 bind咗之後武器用charisma又有proficiency同唔驚跌武器 一樣可以玩巨武 又可以用有Arcane Synergy嘅裝去加多次charisma 到12lv有技再追加多次charisma 仲有Hex可用

魔能爆大約等於打兩下武器1d10+charisma咁上下 10lv有3打 位移技掉落傷之類 再後面又有裝可以再加多次charisma 又有裝可以用bonus出cantrip(per long rest)

而且9lv起每次long rest總共6個lv5法術 之後變9個 唔會算少啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞