[PS5/xbox/PC]Baldur's Gate 3 柏德之門3 討論區(13) - GOTY steam冬特

854 回覆
2 Like 3 Dislike
結局疑問
佢本人都幾靚女
啱啱開始玩
做sorcerer好食資源, 每打完一場都要返camp
法職前期係咁,尤其你玩術士真係專注喺打傷害
唯有狂用火焰箭
有無人好似我咁 成日唔小心行左d小路愈行愈入
搞到skip左好多野
同埋我想問應該點用shadowheart?
轉咗做life domain
但要攻無攻, 要坦無坦
回血/buff用得個幾次又要long rest
用祝福術就夠啦
升多幾lv會有火球就好大力
定身術/靈魂守衞/圖騰刻紋aoe都好用
聖光同火焰箭用唔同判定 可以雙個睇情況用
曳光彈造優勢都好用
光明牧半輸出半輔助
生命牧全輔助,想輸出建議畀兩把手弩佢射算
佢定位係輔助, 補血。之後有一招靈魂守衞好勁,殺卒清場好快,act2有一場要在有限時間內殺大量卒,要用呢招先有機會過到。
仲有一個優勢,就係靚。
首先要理解Dnd入面嘅回血技就算係補得最多嘅life domain
都係會補唔切 你計計數就知
打人求其打你2d6+3 仲要可能一次打你幾下,加幾個人圍你
但補血補得果1d8+3+熟練值
補血係永遠追唔上傷害 更加唔好講法術位問題
所以dnd入面有個講法 如其補血,不如玩彊屍流
條友訓低先補,只係博佢死唔去吊住條命
盡快打低對手慢慢補
係BG3冇左1turn只可以一個法術嘅限制,所以可以主動作用靈魂守衛,額外動作用healing word吊命
同時生命牧師可以專精重甲,變左可以做埋副坦
可以act 1 谷到佢19/20甲 所有人訓晒佢都死扣血
拎把弓,用屬性箭扮住aoe法術先
我係成日周圍行唔小心就trigger左啲劇情/冇lala同人打交
life domain勁喎,有得着重甲,佢招職業技大範圍回血,短休會補番,然後補血回人地自己又會回血,好岩用黎放warding bond落啲近戰,honor mode有佢都好難死 同埋你唔一定要用技回血,你可以用投擲掟啲藥水落人到,仲要係aoe黎 即係你將啲人企到好貼,你掟枝水落中間就全部人都回到血
岩岩新手玩
第一關離開隻船都卡….
我仲想好好探索下隻驚
啱啱玩得lv3,
回血技得 Cure Wounds 同 Healing Word
同埋我買晒附近啲藥水
應該係講緊神力技能,同埋前期生命牧師最勁係補血加buff裝第一張基本上就齊曬咁濟,輕聲承諾加地獄騎士驕傲=全體祝福術同埋劍刃防護,仲要唔佔專注位,前期帶住喺條隊度生存率大幅提升
招守衛拎去莎爾嗰度清老鼠都好爽
一回合清哂老鼠
卡D咩位
你在船度可以救到一個隊友,有冇救到?
唔洗呀,藥水周圍啲箱都執到好多,好夠用
如果你係life domain,你有一招叫Preserve Life,係另一個tab到嫁,呢招係大範圍aoe回血,短休補充。

當然最歸根究底你應該提高自己AC等啲人冇咁易打中你先。近戰就着高ac甲,法職果啲有得拎盾就拎盾,唔着甲果啲請個法師傭兵幫你放法術護甲(base AC由10變13)。開頭如果你有法術護甲+至少14敏+拎盾,你已經有13+2+2 = 17AC 再加埋warding bond 就係18AC + 所有傷害減半
兜嚟兜去都係果兩層,係咪要用啲技能跳出去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞