[PS5/xbox/PC]Baldur's Gate 3 柏德之門3 討論區(13) - GOTY steam冬特

854 回覆
2 Like 3 Dislike
act1慶功果陣
btw想問 action最多可以加到幾多個?
食完藥再開加速會唔會去到3個?
你如果離開咗荒野同埋幽暗地域第一段嘅話,第一章啲劇情基本上就會完咗一半
應該係四個,本身嗰個+動作如潮+加速術同埋嗜血靈藥
..............已經唔記得果時做過乜.........
我發覺有d片推薦 CRPG 比更多玩家識 (因為Baldur's Gate 3正)
但係其實我估好大部分人 鐘意BG3既未必鐘意其他CRPG, 未必玩得落
佢地可能唔係變左CRPG Fan 而只係 Larian Studio fan
甚至可能連 DOS2 Fans 都唔係 可能因為佢無個鏡頭對住玩家, 覺得無投入感 淨係鐘意BG3

其實我試左咁多隻 我淨係爆左+重爆 BG3 同 Disco Elysium final cut
其他crpg可能唔係差 但最近玩左BG3咁高水平既GAME 真係無咩動力推其他
我玩第三輪用遊俠玩暗影獵手+神射手專長 暫時act 1都覺得ok 不過應該要兼職盜賊先會再勁啲

Btw 遊俠招動物交談可以長用其實都好方便
唔係加速藥咩?
速度油同血藥兩樣嘢來的
速度油同埋加速術都係畀加速呢個狀態,所以你飲完油再開加速術係冇用的
Gale起源結局劇透
玩過dos 2
我覺得baldur gate 3比較易入口
戰鬥難度bg3已經易過dos2
Bg3可以遠攻又近攻,隨時有營地補血
Dos2玩到一半已經唔知點玩落去,要用外鄉人戰法先夠打
希望佢地之後唔好再徙心機整origin character,大部份人都玩custom character.玩origin character冇晒配音之餘,要加好多新content先吸引到人玩,仲要整6個,吃力不討好.好明顯而家都係唔夠資源整,聽聞d人玩karlach溝astarion係開頭有d唔同,但之後發展好怪.
dos2有bedroll禁個掣就回晒血wo. dos2好睇企位,同埋玩元素地形。d法術唔洗點諗有咁多學咁多。
唔出奇。主流好多都係因為畀角色同d cutscene吸引而玩。要睇大量文本節奏慢,有cutscene易入口好多,而且有更多深刻既moment。另外就係bg3對build既要求算唔高,好多conmon sense 諗到既外鄉人玩法,唔想研究個系統都玩到。
我覺得dragon age會易入口 d ,個鏡頭係over the shoulder同有cutscene 睇。
戰棋+rpg玩法俾到隻game可以玩到好多選項同劇情可以去到好深入
但真係唔係隻隻戰棋game啱人玩咁解
送花俾佢仲懶搞笑撚鳩你
想問下新版有咩mod 值得裝8月買咗玩咗陣無時間玩,而家想重新開save 玩過
唔係佢建議人用custom架咩
唔係佢建議人用custom架咩
係,所以更加冇咩理由再整origin character。不如整多個唔同出身custom character仲好,tav, durge, 另一個出身。
玩過Pathfinder果啲都麻麻地
我都好鐘意同路上啲牛豬狗傾下計
不過遊俠做馴獸師有個麻煩位, 啲寵(識飛好少少)成日俾地形kick住原來無跟大隊都唔知
到開打既時候發現隻寵係無雷公咁遠
同埋蜘蛛跳上跳落成日有啲嘈
本身第一次玩BG3 見到咁多職咁多種族都要睇一陣
玩其他CRPG 先發現仲痴線
開角色 一堆天賦BLABLABLA 睇曬起碼要兩個鐘
仲要唔知勁唔勁 (DOS2已經算好)
有冇早期可以成形既法師build可以介紹下
投擲野蠻人同聖騎玩到悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞