[PS5/xbox/PC]Baldur's Gate 3 柏德之門3 討論區(13) - GOTY steam冬特

854 回覆
2 Like 3 Dislike
雙箭bard 都冇事
投擲流野蠻人 由前期屈到後期
榮譽模式前期都係靠佢Carry

近戰就聖騎+warlock / 純戰士 / 散打僧
輔助就用生命牧師
可以 最佳化得幾好
係用手掣玩要d時間適應個操作
淨係act 1 生命牧加劍刃防禦手套都搞做啦
啲高級怪成日定唔到
成日都要骰16以上
你要睇招技個saving throw係咩stat,然後你自己果個stat要高,咁先會易中,同埋可以用啲加class difficulty既裝,再唔係就轉預言法夾硬改佢中
honor mode救命三寶:
隱形術、加速藥水、迷蹤步
頭先click錯比成村菇追住黎打,好彩有佢地係身
你玩正常難度?
大武器命中差啲 前期用野蠻人 有魯莽攻擊自優勢
中期開始可以paladin 5+ 戰士2拎額外動作
聖騎至聖斬全game最大力咁濟
後期就paladin + warlock 非榮譽模式最強巨武build

不過btw 詩人好撚勁的 用劍舞詩人
開頭射下箭 加埋2環匕首雲/3環aoe法陣 打法傷 幾全面
後期都係最強職之一
單手大武器可以戰士精準攻擊+巨武器大師前期輕鬆。

終於打完榮譽同埋第一次開邪念
戰鬥無回過檔
對話回過幾次 邪念啲伏位唔少我整死左戀人 佢自動save 想回都回唔到

陣容 詩人+弓戰+水電術+牧師
咩OP用咩 無乜特別

因為玩pathfinder有陰影
果陣玩咗幾十個鐘仲係覺得個系統好複雜都唔知玩乜

呢次驚太複雜會棄game所以簡最易玩左先
雙手大斧純粹係個人覺得有型
不過我用自訂淫遊詩人搭把弓+ 影心補師
其餘兩個就巨斧戰士同雙匕首刺客
如果簡單難度會唔會唔夠輸出
正常難度都ok
隻驚難度set得好低 唔會打唔贏
但新手唔用刺客好啲 你玩多陣應該會覺得佢好無用
最重要有賊開鎖,識對話。戰鬥完全冇難度,唔駛驚。
灰矮人dark urge rogue op. 灰矮人隱形 + 隱形斗篷
回檔 dishonoured
我呢啲外貌協會,見佢個樣就用唔落👁️
唔打boss玩honor mode好似晒左
就係想睇佢傳奇動作有幾勁
輸俾隻owlbear
仆佢個街點估到佢叫佢老公出黎
唔回檔就玩Tav 簡返哂之前既路線
但咁就好悶一輪都30+個鐘 點都要玩唔同既野
按鍵盤 O 字會變俯視圖,你睇下會唔會易睇啲。
疊番啲AC再去打都冇乜威脅性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞